Hemelwater opvangput, terugslagklep en wasmachineafvoer

Karel_Klep

  • #1


Voor mijn inpandige garage (ca. 1,5 meter beneden straatniveau) ligt een opvangput voor het hemelwater dat van de oprit afkomt.
In deze put komt een binnenriolering uit, waaruit voornamelijk wasmachinewater en spoelwater van de waterontharder komt.
De put heeft een uitlaat naar het gemeenteriool, waarmee het hemelwater van de oprit, en het water van het binnenriool wordt afgevoerd.

Bij heftige regenbuien neemt het waterniveau in het gemeenteriool sterk toe, en zou het rioolwater (vuilwater) vanuit het gemeenteriool onze opvangput instromen, reden waarom een terugslagklep is geplaatst.

Deze terugslagklep voorkomt terugstromen van water uit het gemeenteriool, maar als de klep sluit, kan ook het hemelwater niet meer weg, met als gevolg dat de opvangput snel vol raakt en overstroomt de kelder in. Om een idee te geven over hoeveel water het gaat: een paar weken terug was de dompelpomp defect en stond na een flinke hoosbui, over de volledige oppervlakte (72 m2) van de kelder zo’n 5 cm water, ofwel in totaal 3,6 m3.

Om dat te voorkomen heb ik een dompelpomp geplaatst die het overtollige water wegpompt, de tuin in, en tot nu toe kan de tuin dat redelijk goed verwerken. Probleem is echter dat de combinatie van wasmachinewater en spoelwater van de waterontharder blijkbaar dermate agressief is dat de vuilwater dompelpompen die ik gekocht heb, allemaal na een jaar of twee dermate zijn aangetast dat ze niet meer functioneren.

De oplossing die ik nu heb bedacht is om de uitstroom van het binnenriool via een terugslagklep rechtstreeks op het gemeente riool aan te sluiten en met een T-stuk en een tweede terugslagklep ook de afvoerput te laten lozen op het gemeenteriool.

Probleem dat ik nu voorzie is dat bij een onvoorziene hoosbui, de terugslagkleppen dichtgaan, terwijl de wasmachine en waterontharder aan het lozen zijn en dus hun water niet kwijt kunnen. Gevolg is waarschijnlijk dat ik dan alsnog de kelder blank heb staan, alleen dan nu met water van de wasmachine en waterontharder (gelukkig zal dat nooit 3 kuub worden).

Weet iemand een oplossing?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een vuilwaterpomp (industrie) kopen lijkt me sterk dat deze na een paar jaar kapot gaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het beste is een pomp die geheel uit rvs bestaat, die zijn er ook in het consumentensegment.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik vind het een vreemde constructie. Een regenwaterput mag alleen maar regenwater op geloosd worden. Een wasmachine dus niet.

Kan je het niet helemaal gescheiden maken? Dus hemelwater naar de put en een overloop de tuin in en alle vuilwater naar het riool.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu