Help! Wateroverlast in blokhut!

Leo_Buurman

  • #1


Help! Ik heb afgelopen winter een blokhut gebouwd. Als fundering heb ik een frame gemaakt van hardhouten palen dat via 18 dragers in de veengrond verankert is. Daarop heb ik funderingsbalken van kunststof met afwateringsprofiel gemonteerd, en daarop de blokhut. Het idee was om op de vloer OSB platen te leggen met vochtwerende folie.

Nu met de hevige regen van afgelopen dagen blijkt dat dit deel van de tuin onder water komt te staan, en het water staat tot aan het niveau waar de vloer zou komen. Het hardhouten frame staat geheel onder water, het afwateringsprofiel, en dus de blokhut blijven net aan droog. De blokhut blijkt wel aardig waterpas te staan.

Nou gebeurt zulke hevige regenval op z'n hoogst een paar keer per jaar, en zou het hardhouten frame er tegen moeten kunnen, maar de OSB vloer gaat natuurlijk wel rotten als die een paar keer nat is geworden. De folie gaat dat water niet tegenhouden.

Mijn vraag is tweeledig:
1) hoe kan ik voorkomen/verminderen dat het water zo hoog komt te staan? Het betreft veengrond, en de tuin is grotendeels bedekt met stenen (10x20cm klinkers). Onder de blokhut ligt geen bedekking, alleen wat puinsteen.

Mijn idee: wellicht een gat graven onder de blokhut-vloer tot op het grondwater peil (ca. 70cm) en volstorten met steenpuin/zand.

2) wat kan ik doen om de blokhut-vloer droog te krijgen?

Mijn ideeën:
a) het hardhouten frame nog ca. 3cm verhogen en alsnog OSB met vochtwerende folie erop, zodat de platen/folie in ieder geval niet direct in het water staat.
b) volstorten met steenpuin, tot het niveau van het frame, beton ijzer op het vloer-niveau, en ca. 5 to 10 cm beton/zand cement erop storten.

Jullie ideeën zijn van harte welkom, want ik heb nog behoorlijke vraagtekens bij mijn eigen ideeën!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Was dit niet gewoon het grondwaterniveau? Dan heeft gaten graven geen zin.

Je kan de blokhut hoger neerzetten. Je weet nu precies hoe hoog ;)
Met wat domme krachten of een stel vrienden moet dat wel lukken.
 

Leo_Buurman

  • #3
Nee, dit was na hevige regenval, er is de afgelopen 2 dagen meer dan 70mm gevallen hier. Door de veengrond kan het echter niet snel weg zakken, en afwatering naar de omgeving of riool is ook niet mogelijk. Normaal staat het grondwater pijl op ca. -50 cm ten opzichte van het huidige maaiveld.

De veenlaag is zo'n 50 tot 70 cm dik, daaronder kom je op een zandlaag.

De palen, 18 stuks staan nu twee meter in de veengrond vastgezogen, die trek je niet zomaar een stukje hoger, ook niet als je veel vrienden met domme kracht hebt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou er geen osb platen in leggen, een paar keer hoog water en u kunt ze afschrijven.
Trottoirtegels erin op een zandlaag van 20 cm met eerst folie tegen de wanden, hier de tegels tegenaan en later op hoogte afsnijden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou wat op de palen leggen (dunne lat of zo). Die palen zelf staan inderdaad muurvast, daar is niks aan te doen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Geen osb gebruiken, maar composiet vlonderplanken dan is het nat worden ook geen probleem.

Voor de rest kijken wat er te doen is aan het hoge water.
Is dat alleen in jouw tuin of ook bij de buren?
Is het alleen jouw tuin dan moet je de fout toch zoeken in je eigen tuin ontwerp en een afvoer voor het overtollige water zien te vinden.
Is het ook bij de buren dan kun je niet anders dan je eigen spullen hogerop monteren zodat ze niet met de poten in het water staan en/of de gemeente/verhuurder vragen het probleem op te gaan lossen voor de gehele buurt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Maar als de hele buurt een "stenen tuin" heeft zal de gemeente zeggen dat het probleem daar ligt.
Vraag eens bij buren met een groene tuin of die ook zo hoog water hebben gehad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu