Help. Onverklaarbare lekkage

Lexy81

 • #1
Hallo allemaal. Ik zoek wat hulp. 3 weken geleden constateerde ik een lekkage in mijn meterkast. Water druppelde omlaag vanuit het plafond de meterkast in. Via diverse pijpen. De pijpen voor de stroom, de gasleiding en de afvoer. Het probleem bevond zich dacht ik bij de douchebak. Die zit daar boven nl. De douche geïnspecteerd. Afvoer losgedraaid en inderdaad de bak was nat aan de onderkant. Vervolgens alles verwijderd. Douchebak. Etc. De douche wordt ook niet meer gebruikt. De lekkage was na een aantal dagen ook weg. Plots dit weekend weer lekkage. Zelfde plek. Een half glas water per 1.5 uur kwam naar beneden. De hoofdkraan dicht gezet maar ook vannacht toch nog 200 ml druppels opgevangen. Na het water er weer opgezet te hebben wordt het niet erger. De douche gebruiken we niet. We douchen in bad. Het moet uit de koof komen achter de douche. Daar gaan alle leidingen naar boven en naar zolder. Ik kan er niet goed bijkomen. Ik heb een stukje weggehakt maar het enige wat ik kan voelen is heel licht vochtige grond. Maar geen echte lek. Kan het misschien mijn douchekraan zijn. Die in de muur lekt? Maar dat verklaart niet waarom we nu plots lekkage hebben. Die gebruiken we niet nl. Op de zolder bij de ketel en wasmachine is alles droog. Heeft iemand nog een goede tip!? Alvast dank !!

25228A1C-0AFA-4360-83E0-23D9A97640DA.jpeg 43B42362-1A29-4FA4-9852-D7E29870C7C9.jpeg DC68C146-92A3-465B-BED9-E04A7FA59B9A.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Als de toevoerleiding lek is, maakt het niet uit of je de kraan wel of niet gebruikt: Er staat druk op.
Maar het kan ook zijn dat een verbindingsmof losgeschoten is, waardoor je lekwater van douche en/of wasmachine in de koof krijgt.

Schakel je verzekeraar in en laat een lekdetectie uitvoeren. Grote kans dat het breekwerk gaat worden.
 

Lexy81

 • #3
Ha. Bedankt. Ik snap dat de druk op de leiding blijft staan. Maar ik snap niet waarom de lekkage eerst gestopt was na het verwijderen van de douchebak etc. Ik heb 2 weken geen lekkage gehad. Waar zit de verbindingsmof? De koud water leiding naar de douche kraan is overigens afgedopt. De tegelmuur bij de rozetten is kurkdroog. Het zou dan ergens achter de muur bij de waterleiding of afvoer moeten lekken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
hoe ziet je situatie er uit in de badkamer?
Kan je aan geven waar de lekkage plek zit bv bad kamer?
En weet je ook wat voor type betonvloer het is(nieuwbouw vaak kanaalplaten)
 

Lexy81

 • #5
Ik heb links in de badkamer een douchehoek. Daar precies achter zit een leidingkoof. Daar gaat het gas, elektra en de afvoer naar boven. Exact achter de douchekraan. Precies achter de koof loopt het naar beneden de diverse pijpjes in. Zie de foto’s boven. De woning is 11 jaar oud. Tunnelbouw. Dus massieve vloer schat ik in. Hier nog een foto van de koof. Achter de douche. Let niet op de rommel. Ik heb alles moeten verwijderen. Alvast bedankt

image.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Hoe hoog komen die mantelbuizen en wat voor ruimtes worden gepasseerd naar boven.
Ik zie ook een standleiding hebben jullie een platdak.
 

Lexy81

 • #7
We hebben een hellend dak. Uit 2009. De mantelbuizen gaan vanaf de meterkast tot aan de zolder. Recht omhoog achter de badkamer langs.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
dus het lekt om de mantel buizen heen.
Gebruik je vaak de wasmachine op zolder?
Je hebt de douche bak er uit en aan de kant van de koof kan je een gaatje maken en controleren met een spiegel of controleren standleiding riolering ik vermoed dat er een lek zit in de afvoer.
 

Lexy81

 • #9
Wasmachine gebruiken we meestal in het weekend. De muur is gemaakt van blokken. Daar kan ik niet zomaar door. Of ik moet gaan boren. Aan de zijkant van de koof kan ik onvoldoende de afvoeren zien. Ik zou dan acht door de tegels heen door de koof heen moeten boren. Maar om iets te zien moet dan wel een aardig gat zijn denk ik.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
is die koof alleen van die kant te benaderen?
Ik vermoed dat het water verzamelt ook omdat je zei en dan stijgt en dan stroomt het via een pijpje die wat lager zitten en dan lekken.
Of een endoscoop huren, een spiegeltje doet ook wonderen.
Naamloos.jpg
 

Lexy81

 • #11
Gevonden ! Ik ben met een telefoon en een selfie stick naar binnen gegaan. Het is de afvoer van mijn wc die aansluit op de hoofdafvoer. Bij het doortrekken lekte het als een malle. Fijn dat het gevonden is maar dit betekend wel hak en breek werk. Morgen de verzekering maar bellen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
:prima: succes verder.
 
 • Like
Waarderingen: Lexy81

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu