Hellend dak verlagen

EpO67

  • #1
Hallo,

Ik bouw op de 2e verdieping een kleine tweede badkamer. Het is een langgerekte badkamer van lxb 3m x 1,4m. Dit deel vd verdieping toort met een hellend dak uit boven het huis met als hoogste punt 3,6 meter. Het hellende dak zit aan de korte zijde vd nieuwe badkamer. Nu heb ik leidingwerk en ventilatie mooi bovenin verwerkt en wil ik het dak onder dezelfde hellingshoek circa 60 cm verlagen. Tussen de scheidingsmuur (gasbeton) en de binnenmuur (kalkzand), da's de korte zijde, wil ik de balkenlaag maken en daartegen de rachels voor bevestiging van de gipsplaten. De balken in de lengte plaatsen vind ik geen optie omdat ik dan veel te zware balken moet pakken om doorzakken te voorkomen. Zijn er voorzover jullie weten balkdragers te koop met een instelbare hellingshoek? Of moet ik over de breedte eerst een balk bevestigen die onder de juiste hoek is gezaagd (pppffffff) of zijn er betere oplossingen? En welke afmeting zouden de balken moeten hebben voor een simpel gipsplaat plafond?

Alvast bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Balkdragers kan je gewoon onder elke hoek monteren. Plaats anders even een schets of foto's van wat de bedoeling is.

Voor de duidelijkheid: Je wil een (verlaagd) plafond plaatsen? Dat is wat anders dan je dak verlagen ;)
 

EpO67

  • #3
Hi IJkenhout en anderen, het is inderdaad een verlaagd plafond maken onder dezelfde hellingshoek als het huidige dak. Nu een simpel unidek platen plafond. Ik zag te later dat ik het niet zo handig geformuleerd had maar toen kon ik het niet meer aanpassen.....gelukkig zijn er zat mensen hier die daar doorheen kijken....zoals jij :D
Foto bijgevoegd. Ik wil de balken voor het verlaagd plafond parallel aan die draagbalk (bij de muur) leggen; dus van net boven het raam tot onder de buis vd ventilatie. Maar als ik balkdragers op de muur schroef zitten die natuurlijk haaks op de muur terwijl ik de balken onder een wil bevestigen.....
Probleem nu iets duidelijker?

 
  • Like
Waarderingen: Infine

EpO67

  • #4
Heeft iemand een goede oplossing of het bevrijdende antwoord voor me?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Je kunt eventueel trussclips gebruiken.
Je kunt dan balkjes van 5x7 gebruiken, die je om de 80 cm in de breedte van de badkamer zet.
Je kunt de balken dab op de kopse kanten wat afschuinen, maar dat is eigenlijk niet nodig.

Op de balken schroef je daar haaks op dan de tengels om de 30 cm in de lengte richting van de badkamer, en daar plaats je dan weer haaks de gipsplaten op in de breedte van de badkamer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Balken aan beide muren en daar de dwarsbalkjes van onderen aan vast schroeven, het heeft weinig te dragen dus u kunt de balkjes h.o.h. op 30 cm zetten en gelijk de gipsplaten erop schroeven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Precies. Hoeven niet eens zware balken te zijn. Ik denk dat 44x70 al voldoende is.

Zoiets dus (niet in verhouding):

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu