Hellend dak isoleren

willem blaas

  • #1
Ik heb een zolder met die rare houtvezelplaten. Onder de dakpannen kijk je ook direct tegen deze platen, geen folie oid dus. ik wil de binnenzijde gaan isoleren en denk (na veel gelezen te hebben in deze materie) PIR platen te gaan gebruiken van rond de 100 mm dik en zonder aluminiumfolie. kunt u mij uit de brand helpen ? heb ik dit goed ?
Dit is volgens mij dus een opendamp constructie

of moet er perse aluminiumfolie op (aan beide kanten) gebruiken ? (waarmee ik dus een gesloten dampconstructie creëer volgens mij)


ik las iets over ventilatie regels plaatsen zodat de platen niet direct tegen die houtvezelplaten aanligt....??? is denk ik wel goed maar ik ben geen echte kenner en sta open voor leerstof.

dit geheel wil ik later afwerken met hard board, geeft geen probleem denk ik, maar wie weet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Graag een foto van die rare houtvezelplaten.
 

willem blaas

  • #3
De Blauwachtige platen zijn 3 cm dik en zitten er al jaren achter , afgedekt door dikke plaat hardboard, zojuist dus plaat gedemonteerd en alles is super droog, mss kan ik die nw PIR platen er wel voor zetten
maar ventilatie regels hebben hier dus nooit gezeten , dus of die nodig zijn ??

IMG20200831184936.jpg IMG20200831184949.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat zijn houtwolcementplaten.
Binnenzijde = warme zijde voorzien van een dampremmende laag.
 

willem blaas

  • #5
Dank u wel , nu hebben ze tenminste een naam. Maar als ik daar nu PIR platen voor zet of die blauwe weglaat welke PIR platen moet ik dan gebruiken ? met of zonder aluminiumfolie ? en aan 1 zijde of 2 zijden ? als dat aan 1 zijde is , aan welke zijde, tegen t dak of ri zolder ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als je platen zonder aluminiumfolie gebruikt, moet je aan de binnenzijde een losse dampremmende laag aanbrengen. Met platen met folie aan de binnenzijde moet je alle naden zorgvuldig afplakken met een daarvoor geschikte tape. Dat vormt dan je dampremmende laag.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Deze houtwolcement platen zijn meer dampopen dan PUR platen zonder cachering of een cachering van een vlies, zodoende kan je zonder damprem werken. Je kan uiteraard platen met twee alu cachering gebruiken de dampremmende maatregelen zijn dan niet nodig. Isolatieplaten kunnen tegen de houtwolplaten. Kies je voor PIR/PUR platen met aan een zijde alu. moet de alu aan de warme kant van het dakbeschot. Met twee kanten maakt het niet uit.
Wat bedoel je met of die blauwe weglaat.
 

willem blaas

  • #8
Dank u wel.
Resumé, die blauwe 3 cm dikke platen welke daar heren gezeten hebben gaan weg ? En koud tegen de houtwolcementplaat komt een 10 cm dikke PIR plaat met de aluminium zijde tegen de koude kant. Daarna kan ik dit weer afwerken met dik hardboard. Heb ik dit zo juist ??
 

willem blaas

  • #9
Oke, wanneer ik dus platen monteer met aan 1 zijde alu dan mag ik die dus niet zien na montage ? Dat klopt ?
En dat blauwe is een soort tempexplaat zie bijgevoegde foto. Die gaat dan dus weg .
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Nee.
Alu zijde aan de warme kant = binnenzijde = zolderkant.
 

willem blaas

  • #11
Oke, is het dan een bezwaar als ik platen monteer met aan 2 zijden alu ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Gisteren om 20:52 # 7
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu