Heeft Siemens vaatwasser SE55M570EU/74 geen niveauregelaar?

KlusChris

 • #1

Hallo, als ik willekeurig welk programma aanzet dan hoorde ik eerst enkele seconden waternemen. Daarna wegpompen-waternemen-wegpompen etc. etc..(om en om 1 sec). Zijkant opengemaakt en vlotterhuis en slang van vlottehuis naar kuip goed schoongemaakt (was vies). Vlotterhuis (oranje) liep dus snel vol waardoor pomp steeds geactiveerd werd. Echter nu is alles schoon maar nu gebeurt het volgende: start programma: machine pakt water. Water loopt goed door vlotterhuis kuip in. Echter water blijft maar lopen. Vroeger zou dan na enkele seconden het programma daadwerkelijk starten. Nu blijft hij waternemen tot de kuip zo volloopt dat het water alsnog in het vlotterhuis ook stijgt en de pomp wederom in werking wordt gestelt. Daarna komt ie weer in de bekende loop: pompen-waternemen-popen-waternemen...etc etc.
Ik zou verwachter dat er een niveauregelaar is die de watertoevoer afsluit als er voldoende water in de kuip is en dat het programa kan starten. Echter ik kan visueel en in de exploded view van Siemens geen niveauregelaar vinden! Wie weet waar dit ding zit zodat ik kan kijken of ie vies/kapot is. Bedankt!

Link naar de exploded view:
https://www.siemens-home.bsh-group....oduct/SE55M570EU/74#/Tabs=section-spareparts/
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Vervang onderdeel:


  explodedview : 0529
  Onderdeelnr : 00424099
  Omschrijving : Vliegwiel
   

  KlusChris

  • #3
  Ok, vliegwiel! Die had ik niet zelf bedacht. Wat doet dat vliegwiel? Meet die hoeveel water gepasseerd is?

  Zit het vliegwiel in de slang "verswater toevoer" opgenomen?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
  2x ja , luikje openen waar aanvoerslang binnenkomt in toestel.
   

  KlusChris

  • #5
  Beste meneer Oldeerbout,

  Heel erg bedankt voor de hulp.

  Ik heb de flowmeter er even uit gehaald om te zien of deze zichtbaar defect was. Het vliegwiel draait mooi rond (als ik er op blaas). Defect zou dan moeten zitten in het kleine printplaatje met glazen buisje?

  Ik weet niet waar ik naar kijk dus ik kan ook niet bepalen of het echt defect is. Voordat ik weer €30,- aan dit nieuwe onderdeel besteed: is er nog iets dat ik kan controleren om uit te sluiten dat de flowmeter toch niet defect is en dat het een ander probleem is?
   

  KlusChris

  • #6
  Voor de geinteresseerden: ik heb dit even snel gereseached en het glazen buisje is een zogenaamd "reedcontact".
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Reed-contact
  Heb bestaat uit 2 metalen strips die elkaar nét niet raken. Door een passerende magneet (in het vliegwiel in dit geval neem ik aan) wordt steeds contact gemaakt en kan de vaatwasser het aantal omwentelingen van de flowmeter "tellen". Zo een reedcontact zou defect kunnen gaan lijkt me als de 2 strips aan elkaar blijven "plakken" door vervorming of corrosie wellicht? In mijn geval lijkt er nog licht tussen te zitten maar mogelijk zijn er ook andere defecten denkbaar...

  Tot zo ver de achtergrondinformatie! :-)
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #7
  Je meent het :)
  Vervang dat ding nu maar!!!!!!!
   

  KlusChris

  • #8
  Ga ik ook doen. :) Ik ben gewoon nieuwsgierig hoe dat ding werkt (en misschien andere forum gebruikers ook). Heb het trouwens ook nog even doorgemeten en dat lijkt prima: oneindige weerstand in ruste, geen weerstand als er een magneetje naast gehouden wordt. Maar het zal wel iets anders zijn dat kapot is aan de gehele flowmeter. FF een nieuwe bestellen en dat hopen dat ie er weer even tegenaan kan. Bedankt voor je hulp S. Oldeerbout!
   

  KlusChris

  • #9
  Nieuwe flowmeter besteld en geplaatst. Machine vol goede moed draaien.... precies het zelfde probleem doet zich voor. Was de flowmeter tóch niet kapot.

  Terug naar af. Ik weet het even niet meer! Suggesties zijn welkom! :cry:
   

  Repair-man

  • #10
  Heb je hem wel goed aangesloten , dus met de pijl op de flowmeter in de waterrichting. als je hem verkeerd om plaatst werkt het niet.

  Heb je ook de bedrading weer aangesloten op de flowmeter.

  Het water nemen gebeurt bij deze machine in 1 keer dus hij neemt geruime tijd water.

  Wellicht dit eerst even checken.
   

  KlusChris

  • #11
  Ik heb gelet op richting en stekker.... zou dit nog eens kunnen dubbel checken. Misschien toch iets in de bedrading of printplaat....
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #12
  Wordt de microschakelaar bekrachtigd op het moment van afpompen?
  Slang van vlotterhuis naar kuip er helemaal uit gehad?
  Zit meestal potdicht aan de kant van de kuip.
   

  KlusChris

  • #13
  Vlotterhuis er helemaal uitgehaald en schoongemaakt. Slang naar kuip schoongemaakt met lange flexibele borstel (vanaf beide uiteinden). Deze is nu 100% schoon want ik zie het water vanuit het labyrint, via het vlotterhuis, zonder weerstand de slang in stromen (1). Het is pas na tientallen seconden, als de kuip vol begint te raken, dat ik het waterpeil in het vlotterhuis zie stijgen (2). Het is uiteindelijk de oranje vlotter (3) die de pomp (kort) in werking stelt (4) tot het water een cm gezakt is in het vlotterhuis. Daarna afwisselend vullen (3)/pompen (4)/vullen(3)/pompen(4)... Als ik de deur open zie ik het water in de kuip staan ca. tot aan de zoutdop.
  Vlotterhuis en slang lijken dus goed te werken. Het is het vullen dat te lang doorgaat en het starten van het programma dat uitblijft.

  @S.Oldeerbout: Wat bedoel je met "Wordt de microschakelaar bekrachtigd"?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #14
  Ik bedoelde microschakelaar 4.
  In principe moet dan de hoofdpomp gaan draaien.
  Is deze nog te draaien?
  Als je de rechter zijwand verwijdert kan je aan de achterkant van de pomp aan de as draaien door aan de koelven te draaien , loopt dit niet heel zwaar?
   

  KlusChris

  • #15
  Ik kan in het labyrint zien dat het water vlot wordt weggepompt als de microschakelaar wordt geactiveerd. Ik zou kunnen proberen aan de koelven te draaien maar hoe zou dit aan mijn probleem gerelateerd kunnen zijn (voordat ik m weer uitbouw en open maak)?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #16
  Omdat normaal de grote pomp gaat draaien.
  Dan zakt het water en neemt dan weer water.
  Daarom vraag ik me af of de pomp niet gewoon vast staat.
  Gewoon even voelen of hij draaibaar is zonder spanning op het toestel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu