Heeft isoleren zin ?

V8 Cowboy

  • #1
Beetje rare titel,... de vraag is hoeveel te isoleren als ik een dakrenovatie uit laat voeren bij een jaren 60 bungalow.

Het betreft een bungalow dus alleen begane grond met flauw hellend dak van 13 graden.
Plafond is een balken plafond met hardboard plaatjes daarboven de Constructieve balklaag en dan het dak met gordingen en planken dakbeschot.

Er is in het verleden een betonnen vloer ingekomen met vloerverwarming, dus ik ga ervanuit dat er isolatie onder zit, hoeveel kan ik niet achterhalen.
Verder zijn de spouwmuren gevuld met witte eps korrels, en heb ik grotendeels dubbel glas.

De vraag is kan ik van het gas af als ik een dakrenovatie uit laat voeren om het luchtdicht te krijgen en extra dik laat isoleren naar een rd van 8, of is dit weggegooid geld ?

Graag advies of reacties, groeten Ludo.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Omdat te weten zul je een warmteverliesberekening uit moeten laten voeren door een installatie-adviseur. Prijsverschil van een dak met Rd 5 of Rd 8 zal niet zo groot zijn, aangezien de component arbeid voor beide ingrepen ongeveer evenveel kost.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je hier je wat verder gaat graven wordt de naam Ubakus genoemd. Met die software kan je een behoorlijk goed beeld krijgen. Kost je niets.
 

V8 Cowboy

  • #4
Dat ben ik met je eens, ik heb een bouwkundig adviseur benaderd, daar heb ik in januari een afspraak mee.

Ik ben ook van mening dat de kosten voor de werkzaamheden zelf hetzelfde blijven of je met rd2 of rd8 isoleert.

Ik heb wel een 200m2 isolatie nodig, verschil tussen rd6 naar rd8 wordt dan wel een slordige 2000 euro.

Verder lees ik verschillende meningen over isoleren, van "hoe dikker hoe beter" tot "dat heeft totaal geen zin bij zo een oud huis omdat de gevels en vloeren niet of nauwelijks geïsoleerd zijn"

Dus dan weer de vraag, kan ik beter naar rd8 gaan als ik het kan betalen en voorbereid ben op de toekomst, en over een aantal jaar misschien de vloeren gaan isoleren ?
 

V8 Cowboy

  • #5
@ WGB, kun je daarmee zien of dikker isoleren zin heeft als de vloeren en gevels matig zijn geïsoleerd ? ik ken het programma niet, maar ga even kijken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
V8 Cowboy schreef:
Verder lees ik verschillende meningen over isoleren, van "hoe dikker hoe beter" tot "dat heeft totaal geen zin bij zo een oud huis omdat de gevels en vloeren niet of nauwelijks geïsoleerd zijn"
Wat kost warmte per m3 of per joule. Elk oppervlak wat een verbinding heeft van koud naar warm zou je kunnen behandelen. En hoe groter het verschil hoe meer je bespaart.
V8 Cowboy schreef:
maar ga even kijken.
Moet je zeker doen. Of te wel van harte aanbevolen.
 
  • Like
Waarderingen: V8 Cowboy

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan altijd van het gas af dus dat is de juiste vraag niet.



De bouwkundige kosten kunnen aardig verschillen tussen de ene of de ander oplossing.
Dat hangt er vanaf hoe je dak er uit ziet
met name de hoogte van de dakranden en de eventuele dakoverstekken.

neem ook niet zomaar iets aan met betrekking tot de vloerverwarming.
laat onderzoeken of die voldoende is om met lage watertemperatuur te stoken en hoeveel isolatie er is aangebracht.
 

V8 Cowboy

  • #8
De binnenmuren, Gordingen en Nokbalk zijn constructief nog goed en geven geen problemen.

Maar de dakbedekking is aan vervanging toe, Boeiboorden, Windveren en Overstekken zijn grotendeels slecht door houtrot, achterstallig onderhoud en lekkende zinken bakgoten.

Dit is de reden dat ik een dak renovatie wil en gelijk alles in 1 keer op orde te hebben voor wat betreft het dak.

De constructie is hoogst waarschijnlijk te licht voor een traditioneel dak met dakpannen.

Er ligt nu dakbeschot van mes en groef planken, dakshingles (1960), 6cm XPS en PVC wat aan het einde van de levensduur komt.

Kan ook een dak over dak systeem doen, bijvoorbeeld pir isolatie boven op dak en weer pvc of epdm of iets dergelijks, maar dan blijf ik zitten met kierdichting ( luchtdicht maken van dak ), dus ik denk dat ik beter van 0 af opnieuw kan opbouwen ?
 

V8 Cowboy

  • #9
Voor wat betreft de vloerverwarming, ik heb geen idee hoe ik daar bij kan komen, de opbouw van de vloer, ik denk dat er dan gebroken moet worden, ik kan nergens bij, geen kruipruimte e.d.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
V8 Cowboy schreef:
Kan ook een dak over dak systeem doen, bijvoorbeeld pir isolatie boven op dak en weer pvc of epdm of iets dergelijks, maar dan blijf ik zitten met kierdichting ( luchtdicht maken van dak ), dus ik denk dat ik beter van 0 af opnieuw kan opbouwen ?
De enigste kieren die je zou kunnen hebben zijn de aansluitingen van het dakbeschot met het metselwerk. Om hout met steen absoluut langdurige luchtdicht aan te sluiten vraagt best wat aandacht.
Hoe oud is de PVC dakbedekking.
 

V8 Cowboy

  • #11
Dat klopt, als ik naar mijn dakbeschot en de binnenmuur kijk zie ik spleten tot wel 1cm breed, deze zijn natuurlijk wel toegankelijk en af te dichten, ik zie geen lichtdoorval van buiten en voel geen tocht, maar wel bij de schuine kanten waar het dak op de muurplaat ligt, omdat mijn dakhelling zo flauw is, kun je hier niet of nauwelijks bijkomen.

Wat is dan verstandig, dak geheel vernieuwen, (snap wel dat je altijd van het gas af kan, maar je snapt wat ik bedoel), zodat je luchtdicht en met een hoge isolatiewaarde kunt werken, wat natuurlijk wel de meest ingrijpende en dure oplossing is.

Of "gewoon" alle kieren waar ik bij kan dichten langs binnen en bovenop de oude nog intakte pvc dakbedekking PIR isolatie aanbrengen en nieuwe pvc dakbedekking leggen ?

Scheelt aanzienlijk in kosten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als je zonder problemen een stukje omhoog kan met je dak zou ik dat doen.
De 6cm EPS die er al zit is dan gewoon gratis extra isolatie, of je hebt iets minder PIR nodig om de 8 te halen. De luchtlagen tellen ook mee. Moet die eps er wel netjes inzitten en dat is vaak niet het geval.

Boeiboorden e.d. trek je allemaal open zodat je een perfecte aansluiting tussen muren en nieuwe isolatie kan maken.
 

V8 Cowboy

  • #13
Het is vrij staand, dus ik kan wel de hoogte in met nieuwe isolatie en dakbedekking.

Met nieuwe dikkere isolatie wordt het volume vergroot of de nokhoogte gewijzigd en moet ik toch een bouwvergunning aanvragen.

De isolatieplaten zijn 6cm XPS en die liggen onder het pvc en liggen mooi strak, er zijn nergens afwijkingen in de dakvlakken en de nok te zien, dus daar ben ik niet bang voor.

Maar door de overstekken kom ik niet bij de muuraansluiting en het dakbeschot ?

misschien toch wel het verstandigst en goedkoopst om bovenop te isoleren en nieuwe dakbedekking te leggen, kunnen de boeiboorden, overstekken en goten daarna aangepakt worden.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #14
is het geen optie om alles te verwijderen tot op de balklaag en sandwichpanelen toe te passen?
 

V8 Cowboy

  • #15
Ja dat is wat ik zelf ook het liefst wil, ik ben hiermee bezig, ik heb een bouwkundig adviesbureau / architect hierover gevraagd en daar heb ik in januari een afspraak mee.

Hij denkt niet dat dit door de welstandscommissie komt en wil een principevergunning voorleggen bij de welstandscommissie voor de sandwichpanelen.

Verder kan ik hier bij ons in de buurt geen aannemer vinden die sandwichpanelen kan en wil leggen dus dat is ook al moeilijk.

Er is gisteren wel een aannemer geweest die wil wel de sandwichpanelen leggen en heeft er ook voldoende ervaring mee, maar die gaat niet beginnen aan de panelen met dakpan motief heeft hij me gezegd, dit omdat ik best wel een complex dak heb.

Daarom ben ik weer verder aan het kijken, ik denk zelf namelijk dat de panelen met 3 kroons motief niet door de welstandscommissie goedgekeurd gaan worden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
" Boeiboorden e.d. trek je allemaal "
Daarmee bedoelde ik dat je boven de buitenmuren het dak wel openmaakt. Je wilt de nieuwe isolatie laten aansluiten op de muren. Als er koude lucht onder de nieuwe isolatie kan komen dat schiet het niet op.
Of je daar achteraf nog bij kan, weet je zelf het beste.
 

V8 Cowboy

  • #17
@ Jackd, ik kan je niet helemaal volgen, maar dat ligt aan mij he.

Ik kan langs binnen niet bij de buitenmuur en aansluiting met dakbeschot, langs buiten misschien wel als we de oude dak overstekken wegbreken en nieuwe maken.

Maar de nieuwe isolatie komt toch bovenop de oude isolatie te liggen en komt dan niet bij de aansluiting op de muren ?

Zoals ik al zei, ik denk dat ik je verkeerd begrijp, maar neem je antwoord zeker mee in de overweging en gesprekken met de aannemers.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #18
Als je er via buiten bij kan, dan is dat prima.
Als de overstekken zo slecht zijn dat alles eraf gaat, dan kan je er waarschijnlijk goed bij, dat is dan makkelijker. Wel zou ik het testen op een plek waar het niet zo erg is dat het een tijdje open ligt. (of het weer tijdelijk dicht maken)

Anders kan je vanaf boven/buitenaf boven de muren delen van het oude dak wegzagen om zo tussen het dakbeschot en de muren een goeie aansluiting te maken.

Zie het als een schil om het huis. Je wilt niet dat die doorbroken is.
 

V8 Cowboy

  • #19
Ja daar heb je gelijk in, duidelijk, bedankt voor je toelichting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu