Franse kap dubbel isoleren, heeft dit zin?

Don_Martinez

  • #1
Ik ben een huis uit 1920 aan het verbouwen, met een franse kap. Paar maanden geleden is het dak van buiten geïsoleerd met renopur platen.

We naderen nu de afwerkfase, en ik wil het dak van binnen dicht gaan zetten met gipsplaten. Nu kwam ik vandaag op de bovenverdieping, en ik merkte dat de temperatuur met het warme weer toch behoorlijk oploopt, terwijl het beneden lekker koel is. Aangezien hier de slaapkamers gaan komen wil ik het zomers zo koel mogelijk houden

Nu komt mijn vraag: Ik wil de gipsplaten tegen de gording aan gaan schroeven. Zou het zin hebben om tussen de gipsplaten en het dakbeschot nog steenwolplaten te plaatsen?
 

Millew

  • #2
In principe geldt voor isolatie, hoe dikker hoe beter. Maar als je binnen niet koelt, dan zal op den duur, bij een aantal dagen warm weer, het binnen toch net zo warm worden als buiten. Bij een dikke isolatielaag duurt dat alleen wat langer.

Waar je ook eens naar kan kijken is een betimmering met een soort hitteschild, alumiumfolie o.i.d.. De warmte in het dak wordt dan beter geweerd, c.q. teruggekaatst. Het fijne weet ik er niet meer van, maar dat ben ik wel eens tegengekomen, toen ik mij in dakisolatie heb verdiept.
 

Millew

  • #3
Nog even een kleine aanvulling/verbetering.
. . . het binnen gemiddeld toch net zo warm worden als de gemiddelde buitentemperatuur.
M.a.w.: de isolatie dempt wel de grote temperatuurverschillen, die buiten optreden, uit, maar het gemiddelde wordt op den duur hetzelfde.
Hoe lang 'op den duur' is, is afhankelijk van de dikte van de isolatie.
Dit is een tamelijk theoretische benadering, want de effecten van ventilatie en het tijdstip waarop geventileerd wordt, zijn niet meegenomen.
Zo kan je de duur nog wat rekken door 's avonds, zodra het buiten kouder begint te worden dan binnen, de ramen openzetten en 's morgens weer dicht doen als buiten de temperatuur weer hoger wordt dan binnen.
Maar dat is een voor de hand liggende maatregel, die je in feite ook kan toepassen zonder dat het dak is ge-isoleerd.
Met een dikke isolatie hou je de koele lucht wel wat langer binnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu