Hedera niet de boei in laten groeien

Zjoerd

  • #1
Ik heb een stenen schuur met een houten boei met over de boei plastisol kunststof boei bekleding.
Ca.10 cm naast de schuur staat een hek met hoogte tot ca. 20 cm onder de boei. Hier groeit hedera tegenaan. De hedera groeit vanaf het hek verder tegen de stenen muur van de schuur op en onder de kieren tussen boei en muur door de schuur in. De kier tussen boei en muur kan tot 0,5 cm oplopen.
Graag wil ik die kieren dichtmaken zodat de hedera de boei niet vernielt en niet de schuur in groeit. Ik vind het niet erg de hedera periodiek te snoeien vanaf het dak.
Ik kan er een L-profiel van bijvoorbeeld polycarbonaat tegenaan bevestigen en alle gaatjes/kieren tussen L-profiel en muur dichtkitten met beton/cement kit. Maar liever nog zou ik de kier zelf direct vol spuiten met pur en daar overheen kitten met dezelfde beton/cement kit.
Heeft iemand hier tips en trucs voor? Ik hoor graag! Alvast dank voor het meedenken.
Groet Sjoerd
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gewoon regelmatig de hedera terug snoeien, hedera groeit door het kleinste gaatje toch achter de boei.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Hier sluit ik mij bij aan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De kier dichtmaken is ook niet slim omdat het dan gaat rotten. Ook kunststof bekleding moet ventilerend aangebracht worden.
 

Zjoerd

  • #5
Dank jullie! Ik ben het helemaal met jullie eens! Maar ik wil het toch graag gaan proberen voor 1 tot 2 jaar en ga dus dat risico nemen :shock:

Mijn achterbuurman heeft 3 verschillende kleuren boeien van verschillende tuinen en wil die bedekken. Hij wil evt een stuk bovenop het hek plaatsen waar de hedera op doorgroeit naar boven. Ik ga de boei dichtmaken. Ondanks dat het zijn plicht is etc. om te zorgen dat mijn boei niet kapot rot ben ik toch op zoek naar een manier om met onze gezamenlijke hedera op onze erfgrens zijn boeizicht te beperken.
NB: Alleen de achterkant van de schuur wordt gepurd&gekit de rest van de 4 muren blijft bekierd.

Graag deskundig advies om het risico te beperken met als uitgangspunt dat de boei wordt dicht gemaakt met pur en kit. Dus de vraag mét L-profiel eronder-tegenaan, of direct purren en kitten? Of een andere manier?
Ik ben erg benieuwd, alvast dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik ga geen advies geven wat niet werkt en juist grotere problemen kan veroorzaken.

Meedenken over alternatieven kan wel. Je zou de goot iets naar binnen kunnen verleggen en het metselwerk hoger optrekken. Dan kan de klimop onbeperkt doorgroeien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu