Doek om hedera tegen te houden

Fred Mulder

  • #1
Hallo,

We gaan een tuinhuisje plaatsen vlak naast een schutting met hedera (van de buren). Nu is hedera een hardnekkige plant, en wil daarom (zoveel mogelijk) voorkomen dat de hedera tegen het tuinhuisje groeit. Het gaat om een lengte van zo'n 3,5 - 4 meter.

Het idee is om op de schutting een 'doek' stevig met latten op het hardhouten frame van de schutting te schroeven, en deze ook een stuk in te graven. Bij voorkeur een groen of donker doek, ivm aanzicht van de buren.

De doeken die ik ken, lijken me niet geschikt
- worteldoek: zal de doorgroei tegenhouden, maar zal naar verloop van tijd verpulveren door blootstelling aan zon/water/ hitte/kou. Al zal het waarschijnlijk een aantal jaar goed gaan.
- vijver grondzeil: idem als worteldoek
- schaduwdoek: dit lijkt me duurzamer voor de verschillende weersomstandigheden, maar nadeel dat dit een vrij open structuur heeft. Als er eenmaal een klein sprietje door is gewurmd, heeft het waarschijnlijk vrij baan.

Hiernaast schoot plexiglas of dun trespa nog even te binnen. Maar dit is aanzienlijk duurder en lastig te bevestigen, bv naadafwerking rondom palen.

De beste optie die ik kan bedenken is een dubbele laag schaduwdoek. Maar houd dan m'n hart vast..

Heeft iemand hier ervaring mee, of zijn en betere materialen/doeken die kunnen worden gebruikt?

Mvg, Fred
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Het enige wat helpt is 2a3keer per jaar de hedera zeer kort snoeien, eventueel tot op het kale hout.
 

Fred Mulder

  • #3
Dat zou ik wel willen, maar het tuinhuisje komt er dicht op te staan waardoor er onvoldoende ruimte is om de hedera te snoeien. (Ik denk zo'n 10-15cm)

Als je nog een ander doek of materiaal kent voor de extra afscheiding, dan hoor ik het graag!!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Snoeien is de enige oplossing. Zelfs langs doek gaat hedera uitschieters maken opzoek naar een opening en die zijn er altijd.

Even een andere vraag: hoe wil je je tuinhuisje (over een paar jaar opnieuw) verven / beitsen / enz. als je er niet achter kunt komen?
 

Tiho

  • #5
Ook al maak je drie lagen kogelwerend materiaal de hedera groeit er toch wel op. Die weet dat immers niet.

Doe er een doek op buiten en maak je verder niet druk.
 

Poster

  • #6
Plaatmateriaal tegen de schutting aan u kant, dan kan de hedra er niet doorheen, verder is het zaak dat u buren dit schoonhouden aan u kant, u heeft hier niet om gevraagd.
 

Fred Mulder

  • #7
Bedankt voor jullie reacties en meedenken!

De tip 'plaatmateriaal' heeft me na wat googlen gebracht bij Polycarbonaat platen (deze worden ook gebruikt voor veranda's en overkappingen buiten). Deze zijn in verschillende maten en varianten (bv aantal kamers/dikte) verkrijgbaar en een stuk beter dan gaas.

Het lijkt me dan net beste om deze direct tegen de muur aan te bevestigen (In het eerste bericht ben ik vergeten te vermelden dat het om een stenen muur gaat.. Een waar de hedera zich lekker kan invreten). Bevestigen op een muur is ook makkelijker dan tegen de schutting (palen/frames) met taken. Bijkomend voordeel is dat het dan waarschijnlijk ook nog iets aan isolatie scheelt.

Nu nog uitzoeken of het kan worden gelijmd/gekit, en dan ziet het er goed uit denk ik. Morgen even bellen naar een leverancier.

Nogmaals bedankt voor het meedenken allemaal!

Mvg, Fred
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Dit gaat niet goed komen.
Zet het tuinhuisje even wat verder van de kant.
Je zal toch op enig moment de Hedera moeten gaan snoeien want anders groeit de Hedera over het tuinhuisje heen
Wat je wil gaat niet werken.
Want die platen gaan niet voorkomen dat de hedera letterlijk over je schuurtje heen groeit.
Op de grens van muur en dak hoeft maar een klein gaatje ergens te zitten en je dak gaat naar verloop van tijd letterlijk omhoog.
Een voordeel is, hoe slecht het dak ook wordt, je schuur blijft droog en is geïsoleerd.
 

Fred Mulder

  • #9
Hallo De Haan,

Ik zal proberen een tekening te maken om het te verduidelijken. Een poging om het in schrift uit te leggen. Ik hoop dat dit verduidelijkt:
- Het idee is om de poly plaat tot ongeveer schutting hoogte te maken. Daarboven (zichtzijde buren) komt er een aftimmering van trespa, welke doorloopt tot de dakkraal.
- Zichtzijde (trespa) kan worden vrijgehouden door buren
- De trespa plaat overlapt de poly plaat, daar tussen kan met band of kit worden gewerkt
- De poly plaat heeft een dikte van 16mm, wanneer er 16 mm rachelwerk achter de trespa plaat wordt gebruikt, valt deze er precies overheen. Bij voldoende overlap en goed vast schroeven krijgt de hedera weinig / geen gelegenheid.
- mocht de hedera een opening vinden, en zich door de kier wurmen, dan kan deze altijd worden verwijderd doordat het gebeurt bij bereikbare zichtzijde. (Desnoods kan ik eea controleren en buren attenderen om te snoeien)
- voor bevestiging / steun van de onderkant van de poly plaat kan een L-profiel worden ingemetseld, waardoor een 'geleider/rails' ontstaat. Dit is ongeveer 20cm onder het maaiveld, daarna opgevuld met zand/worteldoek en grind.

Het beste is inderdaad een ruimere afstand tussen de schuur en hedera te houden, maar de ruimte is helaas schaars, ik wil deze graag zo goed mogelijk benutten.

Hopelijk wordt het hierdoor wat duidelijker. Wat denk je hiervan? Als het niet deugd/voldoende is, hoor ik het graag. Ik heb nu nog alle mogelijkheden.

Mvg, Fred
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Een praktische vraag, hoe wilt u het plaatmateriaal naadloos aanbrengen met 15 cm werkruimte ?

Ik zou met de buren in overleg gaan dat ze de heg zodanig snoeien dat de hedera geen kans krijgt onder het dakbeschot en over het dak te groeien, de hedera staat er al en zal niet veel hechtwortels meer vormen aan de muur.
Gaat de heg er ooit uit dan is de muur vrij te maken van hechtwortels met een gasbrandertje en een staalborstel.
 

Fred Mulder

  • #11
Hallo Jan,

Ik dacht er aan om iets onder het maaiveld een aluminium L-profiel in te metselen, waardoor een opstaande hoek ontstaat. De U-hoek (2 kanten aluminium, 1 kant muur) kan dan als geleider voor de poly plaat worden gebruikt. Aan de kant waar de plaat wordt ingeschoven kan ik voldoende ruimte maken.

De achterkant vooraf kitten en met een licht hoek erin schuiven, dan aandrukken met tijdelijke klemmen/wiggen.

De bovenkant wordt dan omkapselt door de 16mm rachelplank aan de bovenkant en trespa plaat aan voorkant (zichtzijde buren). Het grootste risico zit mi in de hoek aan de achterkant, als deze niet goed aansluit kan de hedera er achterkruipen.

Andere vraag: Denk je dat het geen kwaad kan dat de Hedera op de muur gaat zitten (ik ben bang voor vasthouden vocht, welke naar binnen kan doorslaan en uiteindelijk afbrokkelen voegen). Het wordt een halfsteens muur.

Mvg, Harmen
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #12
Ik kan het mij niet goed voorstellen hoe je het wil doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Meestal zijn muren waar hedera tegenaan zit droger dan muren waar niets tegenaan zit, de druppels lopen langs het blad naar beneden, omdat de blaadjes naar buiten afhangen kan er vrijwel geen water op de muur komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu