Hechting watergedragen lakken

Arnoldus

  • #1
Heb nu wat testjes gedaan met watergedragen lak. Ik heb de binnenzijde van een kastdeur en een plint geverfd. (8 jaar geleden geverfd met solvent gedragen). Geschuurd (180), ontvet (stmarc), gegrond, geschuurd (220) en afgelakt.

Wat me opvalt (tegenvalt) is de hechting op de onderlaag. Nu verf ik al lang (ja ik word oud) met solvent verven en heb het idee dat het aan de verf ligt, maar ik laat het even in het midden.

Ik kan dus op beide oppervlakken met mijn nagel de verf afkrabben in schilfertjes. Met het schuren van de grondlaag kwamen er ook al stukken los.

Zijn hier mensen die deze ervaring delen ? Of juist niet.
Hoor graag van jullie,
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Op een volledig mat geschuurde solvent ondergrond ( dus niet opgeschuurde ondergrond) brengt u een watergedragen HECHT-primer aan en daarna een watergedragen aflak.

U schuurt watergedragen niet met het gebruikelijke schuurpapier wat u nu gebruikt om de watergedragen verf te schuren. Dit loopt te snel vol.

Er is speciaal schuurpapier voor watergedragen verf.

Watergedragen verf krabt u binnen 24 uur weer van de ondergrond. Na 1 week nooit meer. U moet de verf gelegenheid geven uit te harden.
 

Arnoldus

  • #3
Kees, bedankt voor je antwoord. Ik zal eens een stukje verder opschuren en proberen. Dat maakt de watergedragen verf wel meer bewerkelijk dan de oude solvent lak. Gaf eerder nooit problemen met schuren ontvetten.

Je noemt met name HECHT primer. Ik gebruik nu de Sigma Aqua PU primer, is volgens de verf specialist afdoende. Klopt dat ?

PS het schuren tussen de acryl lagen heb ik gedaan met scotch brite.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Normaliter is de genoemde verf voldoende hechtend op een volledig mat geschuurde en gereinigde ondergrond.

De praktijk wijst evenwel uit dat men het begrip volledig mat schuren nogal eens te licht opneemt. Door spanningsverschillen tussen de lagen ontstaan dan onthechtings verschijnselen.

"Ja maar dan zit er toch nog steeds alkydverf als ondergrondlaag"?

Jawel, maar volledig mat schuren betekent dat u minder dan 15 mu laagdikte overhoud. Daarop kan het spanningsverschil makkelijk worden opgevangen.

Realiseer u dat watergedragen verf flexibeler ( themoplastischer ) is dan alkydverf.

Het type schuurmateriaal heeft u goed gekozen!
 

Rogier123

  • #5
Een hechtptimer die mij erg goed is bevallen is ****** Acryl All-Grund. Hecht op alle moeilijke ondergronden als staal, zink, PVC, maar ook hout etc. Binnen 4 uur zelfs weer schuurbaar en overschilderbaar


Merknaam verwijderd, mod.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
:prima:

Maar pas op: niet binnen 4 uur met zichzelf overschilderbaar, dan lost de 1e laag weer op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu