Hoe goede hechting krijgen

Bert pit

  • #1
De dakgoten van mijn jaren 30 woning zijn van grenen en 90 jaar oud. Het hout is prima op wat plekken na, en elke 4 a 5 jaar schilder ik het.

Eén plek van ongeveer een meter levert altijd problemen op. De verf zit los en kan er met weinig moeite af getrokken worden. Je ruikt dan hars, alsof het net gezaagd is. De hars is niet zichtbaar maar het hout is wel wat vettig en het hout op die meter is heel licht vochtig en er zit ook een knoest. Het vocht komt denk ik doordat de verf op gegeven moment barst als gevolg van slechte hechting. Op kaal hout ontvet ik eerst met thinner, daarna 2X primer en 2X lak. Ik gebruik kwaliteitsvers van een van de bekende merken.

Hoe kan ik op die plek met dat harsige hout de hechting verbeteren?
IMG_0252.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou het kale hout allereerst extreem goed reinigen met een (biologische) ontvetter / verfreiniger (geen thinner) of met water met daarin ammoniak (niet te zuinig) en voor de zekerheid ook met een siliconenverwijderaar (kan geen kwaad, om alles uit te sluiten). Daarna goed afspoelen met schoon water en het kale hout goed laten drogen.

Daarna een laag licht verdunde multiprimer van Si*ma op het kale hout smeren. Deze trekt beter in het hout en door het te verdunnen trekt deze dieper in het hout. Hierna heb je een goede hechtlaag voor de tweede laag (gewone) primer en daarna 2 x lak.

Voor de zekerheid kun je er nog voor kiezen om voor het verven de knoest er uit te hakken en het gat op te vullen met een 2 componenten (heel belangrijk) houtvuller. Dan weet je zeker dat de knoest geen ellende meer kan veroorzaken.
 
  • Like
Waarderingen: Bert pit

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu