Heb ik een cementdekvloer nodig voor afschot of is tegellijm genoeg?

Niels_

  • #1
Hallo iedereen!

Aankomende tijd gaan wij ons huis (1938) verbouwen waarbij wij ook de badkamer zullen aanpakken. Voor de nieuwe badkamer ben ik twijfel over de vloer en zou daarom graag jullie advies ontvangen.

Op de houten balkenvloer wil ik een vloer maken door middel van lewis platen met daarop 36mm licht beton. Voor mijn inloopdouche (80x120) wil ik mijn drain in de platen bevestigen waarna ik het beton ga storten. In de rest van de badkamer wil ik elektrische vvw leggen wat er ook voor zorgt dat dit hoger ligt dan mijn inloopdouche. De vraag is alleen, kan ik mijn afschot opvangen door middel van tegellijm of is het raadzaam om op de betonvloer nog een cement dekvloer te smeren?

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Tegellijm is erg duur, dus om daar het afschot mee te maken...

Je kan met het licht beton meteen het afschot smeren. Plaats op de lewesplaten houten latten waar het afschot al in zit. Na het glad maken de latten meteen verwijderen en opvullen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
ook gedacht aan de balklaag of deze voldoende draagkrachrig is om al het gewicht te kunnen dragen?
 

Niels_

  • #4
Bedankt voor jullie reacties! @Marcn.88 ja, wel over nagedacht maar ik wil de balken en draagkracht inspecteren als ik de huidige vloer en het plafond eronder heb gesloopt.

@IJkenhout, goed idee. Ik zag dit al eerder een keer terug komen op het forum. Ik ga mijn best doen! We gaan in maart starten dus zal later een update posten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
IJkenhout schreef:
Plaats op de lewesplaten houten latten waar het afschot al in zit.
Nog makkelijker is de lewisplaten al op afschot monteren. Dan kan het beton overal even dik worden. Je bespaart zo een hoop gewicht (en geld).

Goed idee de balklaag te controleren. Het gewicht is meestal niet het probleem, maar wel de doorbuiging. In mijn huis had de constructeur de balklaag uitgerekend met h.o.h. 600 en we hebben het vervolgens uitgevoerd met h.o.h. 300 zodat de doorbuiging minimaal zou blijven.
 

Niels_

  • #6
@IJkenhout bedankt. Ik heb even wat gaten in het plafond gemaakt om de staat de bekijken. Wij zitten hier met balken die h.o.h 500 zijn geplaatst met een overspanning van 177 (balken zijn 16.5 x 6.5). Is het raadzaam om de balkenlaag te verdubbelen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Die balkenlaag is ruim voldoende!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Waarom trouwens elektrische vloerverwarming? Als je dan toch een nieuwe vloer gaat storten, is het veel beter om buizen erin te leggen en het via de cv (of warmtepomp) te doen. Dat is in verbruik een factor 2 tot 4 goedkoper, en je loopt ook niet het risico dat de verwarming na een aantal jaar stuk gaat.
 

Niels_

  • #9
Hi Impie, goede suggestie. Ik heb hier over nagedacht maar in alle eerlijkheid wilde ik nu voor elektrisch gaan omdat ik niet precies weet hoe dit aan te sluiten. Ik heb overal radiatoren dus geen verdeler. Dan moet ik volgens mij een RTL ventiel werken maar las ook ergens dat je eigenlijk niet wilt?

Kortom, voor die 3.5m2 dacht ik dat elektrische vloerverwarming in combinatie met een handdoekradiator prima is. Misschien dat ik die vloerverwarming niet veel gaat gebruiken maar de kosten zijn niet enorm en nu heb je de kans.

Hoe zou jij je vloerverwarming aansluiten?
 

Niels_

  • #10
Bedankt Ijkenhout voor je reactie. Mocht ik niks geks tegenkomen dan ga ik niet verstevigen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu