Hardhouten fundering idee voor nieuw tuinhuis..

Mario2012

  • #1
Hallo mensen,

Omdat ons tuinhuis total loss is verklaard door mij, heb ik vanmiddag een blokhut besteld van ca 3800 bij 3000 met een wanddiktevan 44mm.

Er is nog geen fundering aanwezig en ook geen tegelvloer. Mijn voorkeur gaat uit naar een hardhouten fundering en later de vloer van de schuur bekleden met terrastegels.

Mijn idee hiervoor; om de meter een paal in de grond van 40x60 of 60x60 ca 1000 a 1500 lang in het hart van de wand van de blokhut. de palen iets onder de maat allemaal op gelijke hoogte afzagen. Vervolgens aan de binnen en buitenkant van de palen rondom een hardhouten plank schroeven van ca 200*18. Deze planken uiteraard rondom waterpas, ook tegen over elkaar.

Hierboven op gaat plat weer een plank/balk,die naar mijn idee niet echt dik hoeft te zijn vanwege onderliggende constructie. Eventueel kan de plank/balk nog op diverse manieren vast gezet worden natuurlijk.

Dit lijkt mij een degelijke en goedkope oplossing, zeker in hardhout.

Graag hoor ik jullie mening !

Alvast bedankt,

Mario
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het idee is leuk, maar ik zou het anders doen. Hardhout is vrij duur en je hebt er aardig wat van nodig. Daarnaast denk ik niet dat je heipalen bij anderhalve meter diepte al op een vaste zandplaat rusten die verder zakken voorkomt.

Regel via Marktplaats gratis grindregels (groot draagvermogen) en leg deze ondersteboven neer. Heb je gelijk een fundering en mooie gladde betonvloer.
 

Geus

  • #3
BertPleizier schreef:
Daarnaast denk ik niet dat je heipalen bij anderhalve meter diepte al op een vaste zandplaat rusten die verder zakken voorkomt.
TS zegt niets over de ondergrond, dus dat is natuurlijk pure speculatie.
 

Mario2012

  • #4
Het hele hardhoutverhaal word inderdaad een beetje duur toch.. Ik weet dat ik met een grindtegel vloer ook een goede fundering heb. Echter moet hierbij de grindtegel voor de helft buiten het tuinhuis komen ivm draagvlak.Dit vind ik niet zo mooi en ik wil de sierbestrating zo goed als tegen de schuur kunnen leggen. Die gaat er overigens later dit jaar in.

In dat opzicht zouden betonbandjes mis weer een uitkomst zijn. Echter de methode die hier doorgaans voor gebruikt word, bandje op zand, schuur op band, vind ik wat spannend. De bandjes zijn natuurlijk smal en met een behoorlijk gewicht lijkt verzakking niet heel raar. Ik krijg een schuur van 3.70x3. Met een wanddikte van 44mm.

Is dit misschien een idee; een brede sleuf graven waar een grindtegel in de lengte in past. Ca 10/15 cm zandlaag in de sleuf, stampen, grindtegel erop.Uiteraard zoveel mogelijk waterpas. Ca 10 a 12 onder het maaiveld.Afhankelijk van de hoogte van de bandjes.

Dit rondom en dan op de grind tegel de betonbandjes plaatsen. Het lijkt me een betere verdeling van de druk. Eventueel kunnen de bandjes op de tegels gemetseld worden. Dit om ze makkelijker waterpas te stellen, want dat zal met de grindtegels misschien tegenvallen om die pas en vlak te krijgen.

Bandjes cm of twee boven het maaiveld en daar direct je wand op.

Wat vinden jullie hiervan ? En kan ik de wand direct op het bandje plaatsen of is een laagje hardhout een idee ? ivm ev optrekkend vocht.

Graag hoor ik jullie mening weer !
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Deze oplossing klinkt mij niet gek in de oren. Wellicht kun je onder de funderingsbalken van de blokhut een hardhouten balk leggen. Hierdoor kunnen de grindtegels dieper in de grond en kun je er gewoon over heen straten. De hardhouten balken kun je ook goed in de menie zetten.

Heb je 3 vliegen in 1 klap:
- je kan gewoon straten over de grindtegels;
- je hebt een hardhouten balk onder de blokhut voor extra duurzaamheid;
- goedkopere en snellere oplossing voor je probleem.
 

Geus

  • #6
Hoi Mario,

Vertel eerst eens op wat voor een grond je zit (en wat de kans op verzakking dus is). Betonbandjes sowieso goed idee. Op stabiele zandgrond hebben die geen extra fundering nodig. Zit je op iets slappere grond, dan klinkt je idee met de grindtegels goed. Zit je op hele slappe grond, dan kan dit m.i. ook nog verzakken.

Wat voor een wandjes zijn het? Staanders met planken? Dan is het misschien een idee om stukken draadeind in de bandjes te lijmen, bout erop draaien, gaten onder in de staanders en de staanders op de draadeinden lijmen zodat ze ongeveer 1,5 cm boven de bandjes blijven. Met de bouten kan je ze dan nog een beetje stellen. Dan heb je sowieso geen last van optrekkend vocht. Kieren kan je afwerken met smalle plankjes, deze zullen wat eerder last krijgen van vocht, maar zijn later dan ook makkelijk te vervangen.

Succes!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je hebt voor blokhutten ook speciale funderingsvoegband. Dit is een soort bitumen band die je op de fundering legt. Hierop komt je funderingsbalk van de blokhut (onderste laag balken). Zo heb je geen optrekkend vocht. Je bent ook gelijk van een eventuele kier af.

Nog even over de fundering: ik heb een garage bij mijn huis die half in de grond is ingegraven. De oprit loopt dus af. Ik heb aan beide kanten van de oprit van betonnen bielzen een muurtje gemaakt. Op het hoogste punt is het muurtje 8 bielsjes hoog. Het muurtje rust op grindtegels, die weer op veen / klei liggen (uiteraard wel op een zandbedje). Na 8 jaar zijn de muurtjes nog niet verzakt. Ze staan nog keurig waterpas. En ik kan je verzekeren: het muurtje weegt zo'n 400 kg. per strekkende meter. Zoveel weeg een blokhut (gelukkig) niet.
 

Geus

  • #8
@Bert, het is ook een goede methode om het gewicht te verdelen, maar er zijn delen van Nederland waar je vuilniszak al wegzakt als je hem te vroeg buiten zet. Zonder precies te weten om wat voor een grond het gaat, is het lastig goed advies te geven.
 

Tiho

  • #9
Ik woon in een deel waar het dan wel allemaal zakt, daar kun je ook rekening mee houden. Een blokhut weegt niet veel dus zakt ook niet hard. Als je de blokhut niet te vast zet aan de ondergrond, kun je hem zonodig ook ophalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu