Hardhout stukje in kozijn zetten: uitvlakken en lijmen?

MdJ989

 • #1
In een oud kozijn zat een paar jaar terug houtrot. Dat heeft iemand toen gerepareerd met héél veel houtrotvuller, maar dat is nooit echt goed uitgehard (het voelde wat bros). Ik heb het eruit gehaald, en wil dit stuk nu opvullen met een stuk hardhout. Eventueel afgewerkt met een beetje houtrotvuller.

Nou heb ik 2 vragen:
1) Hoe ver zal ik het oude hout verwijderen?
Het hout loopt nu wat schuin en grillig (zie de foto's). Ik moet denk ik eerst een stuk vlak maken, zodat ik er een stukje hout tegenaan kan lijmen zonder holtes. Daarvoor zal ik nog wat extra hout moeten wegzagen. Zal ik net zo veel hout wegzagen totdat alles vlak is? Of wat minder wegzagen en het reseterende grillige deel uitvlakken met houtrotvuller? Of maakt dat niet zo veel uit?

2) Zal ik het nieuwe stukje hardhout vastlijmen met PU bruislijm, of in houtrotvuller duwen? En kan ik tegen uitgeharde houtrotvuller aan lijmen met PU bruislijm?

Ik heb zelf een lichte voorkeur voor uitvlakken m.b.v. houtrotvuller, en dan hardhout ertegenaan lijmen met bruislijm. Maar als dat niet handig is, hoor ik het graag :super:

Houtrotreparatie 1.jpeg Houtrotreparatie 2.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Bij voorkeur dezelfde houtsoort gebruiken voor reparaties.
Al het aangetaste hout moet eruit, tot minimaal 1 cm in het gezonde.
Bruislijm is niet vullend, je kan het beter vastlijmen met houtrotvuller
 

MdJ989

 • #3
Bedankt voor je input. Doe ik er dan goed aan om aan alle kanten een dun laagje 2 componenten epoxy houtrotvuller te smeren, en daar het nieuwe stukje hout in te drukken? Is dat 'lijmend' genoeg?

Het kozijn is zelf denk ik van amerikaans grenen. Ik dacht dat je altijd beter hardhout kon gebruiken bij dit soort reparaties, waarom zou je liever grenen gebruiken?

Het aangetaste hout is er overigens al helemaal uit. Wat er nu zit is goed hard. Ik zal er wel nogmaals houtrot impregneer op smeren voor de zekerheid.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Hetzelfde hout werkt hetzelfde, daarom grenen ipv hardhout.
Al het aangetaste hout moet eruit, tot minimaal 1 cm in het gezonde, dat is nu m.i. niet het geval
 
 • Like
Waarderingen: MdJ989

Robbie's

 • #5
Ik vraag mij eerlijk gezegd af of dit kozijn nog wel te redden is.
 

MdJ989

 • #6
Ik heb er uiteindelijk aan alle kanten een flink stuk uitgezaagd, zodat er overal gezond en stevig hout te zien was. En daar heb ik vervolgens houtimpregneer overheen gedaan.

Wat opviel is dat het hout dat er gezond uit zag en voelde, donker begon te verkleuren op enkele plekken na het toepassen van de impregneer. Betekenen die donkere plekken dat het hout daar toch aangetast is, en verder uitgezaagd moet worden? Zie onderaan de bijgevoegde foto.

Ik ben er maar vanuit gegaan dat het beter was om dat ook weg te halen. En heb er vervolgens een nieuw stuk hout ingezet met 2k epoxy houtrotvuller.

20230702_213143.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Ik zie nog steeds aangetast hout zitten.
 
 • Like
Waarderingen: Mn22 en Walker

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Er zijn ook constructielijmen die bruisen, wel vullend zijn en ook water en condensbestendig.

Om opnieuw barsten te voorkomen kun je ook beter geen vlakke lijmverbindingen maken.
Het is wel meer werk en je moet ook veel preciezer gaan werken maar zou je er een extra trap in kunnen maken en het in te lijmen stuk hout een stuk wat weer precies in die extra trap valt dan vergroot je het lijm oppervlak een flink eind en wordt je verbinding ook een heel stuk sterker met een kleiner kans dat het achteraf weer gaat losbarsten.
 
 • Like
Waarderingen: MdJ989

MdJ989

 • #9
Zo te zien heb ik het niet duidelijk beschreven: ik heb het hout later (na het nemen van die foto) nog verder uitgezaagd, zodat die donkere vlek aan de onderkant ook weg was en daar ook gezond hout zat. Er moest nog een flink stuk uit. Alleen heb ik daarna geen foto meer genomen. Inmiddels zit er een nieuw stuk hout in, zo'n trap klinkt best interessant voor een volgende keer.

De foto hierboven was tussentijds genomen. Ik had flink gezaagd, het hout zag er goed uit en voelde hard. Totdat ik er impregneer op deed: toen kwam die donkere plek tevoorschijn. Die foto heb ik genomen direct ná toepassing van de impregneer.

Blijkbaar verkleurt impregneer zodra het met aangetast hout in aanraking komt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu