Hardboardplaten op houten vloer

FrankV

  • #1
Over enkele dagen wordt bij ons vloerbedekking gelegd in de slaapkamers. Ik ga de houten vloer daar egaliseren met hardboardplaten.
Ik heb gehoord dat deze met de ruwe kant boven moeten liggen en bij voorkeur na bevochtigen en paar dagen moeten acclimatiseren voor ze gelegd worden. Nu is het probleem dat we die paar dagen eigenlijk niet hebben. Mijn vraag daarom:

Kan ik in plaats van de platen te bevochtigen ze ook met een millimetertje of twee speling droog leggen, zodat ze als ze later vochtig worden kunnen werken? De vloerbedekking die erboven gelegd wordt is vrij dik en heeft een soort vilten onderlaag, m.i. voldoende om de naden die zo ontstaan te bedekken. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Een tweede vraag nu ik toch bezig ben. De kamertjes zijn vrij klein (zo'n 2,5 x 3,5). De vloerbedekking is vrij zwaar (720 gr/m2 geloof ik). Wel of niet volledig verlijmen??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De hardboardplaten moeten inderdaad met de ruwe kant naar boven liggen.
Wanneer u een houten vloer hebt en de platen goed spijkert of met een nietapparaat op lucht (dus geen handnieter) goed vastzet moet het geen probleem zijn om de platen er tegen elkaar aan in te leggen na 24 uur acclimatiseren.

Ligt er een betonvloer in dan geen hardboard gebruiken maar de groene ondervloerplaten.

Ik ben niet zo'n voorstander van het lijmen van vloerbedekking maar soms kan het niet anders, vaak is dan een rand van 10 cm voldoende.
Liever gebruik ik spijkerlatjes langs de plinten, hierop kan de vloerbedekking dan gespannen worden.
Volg het advies van de leverancier i.v.m. de garantie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu