Handbediend rolluik "loopt" niet meer.

Rene01

  • #1
Mijn handbediend rolluik met een pantser van 2 bij 3 loopt niet meer , waarschijnlijk omdat er door verkeerd gebruik een of meerdere rolluik veren verdraaid zijn of geheel kapot.
Graag wil ik dit zelf renoveren door het plaatsen van een geheel nieuw pantser. Dan moet ik dus eerst het oude verwijderen.

Het rolluik zit niet in een standaard kast , die ik in z'n geheel zou kunnen verwijderen maar in een door de vorige eigenaar zelf gemaakte kast boven de schuifdeuren.
Ik moet het pantser dus verwijderen van binnen uit ! Om niet de gehele buiten gevel te slopen. Daarvoor heb ik binnenhuis de kast reeds geopend en de stops verwijderd.

Zou nu dus van binnen uit afgerold kunnen worden , maar de veren doen geen dienst meer. En dus ook de handbediening niet. Hoe wikkel ik het rolluik dan toch af ?
Extra moeilijkheid van de circa 75 lamellen wil ik er 25 onbeschadigd hebben. Dit voor de reparatie van een tweede rolluik.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe is de bediening: slinger, band?
Graag wat foto's van de geopende kast.
 

Rene01

  • #3
Het is een slinger bediening , van een andere kast waar het rolluik al uit is voeg ik fotoos ( 4 ) bij. De kast waar het hier over gaat is vrijwel identiek met verschil dat rolluik over de buis is opgerold. Rolluik 3 meter lang circa 75 lamellen.

Links 01.jpg Links 02.jpg Rechts 03.jpg Rechts 04.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Trek aan het rolluik en wind het tegelijkertijd af.
Dan behoort het pantser te zakken.
Zoniet is er een lamel verschoven oid.
 

Rene01

  • #5
Zal morgen eerst met de hand alle zijkanten van het opgerolde pantser controleren , of deze wel allemaal recht zitten , met name degene die net boven af reeds in de inlooptrechter zitten. Dan zal ik heel voorzichtig lamel voor lamel naar beneden draaien. Waarbij ik steeds degene die voor de inlooptrechter zit , zoveel mogelijk met de hand "begeleiden".

Klopt het dat als dit niet werkt. De lamellen rond de buis , door het afbreken van de veren , in elkaar gedraaid zijn ?
 

Rene01

  • #6
Vandaag met veel gewrik losgekregen , tot mijn verbazing geen lamellen kapot. Bedankt Rola.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu