Halogeenspotjes gaan uit maar zijn niet stuk

GerardR

  • #1
Een paar jaar geleden zijn halogeenspotjes (heel ondiep) ingebouwd in het plafond van de badkamer. Na twee jaar probleemloos gebruik stopten ze een voor een met branden. Als ik ze er uit haalde dan brandden ze kort en daarna helemaal niet meer. Ik heb nu halogeenlampjes van Philips erin gezet (20W G4 12V CL; capsuleline), maar na drie dagen gaan deze ook een voor een uit. Ik heb een lampje eruit gehaald en weer terug geplaatst en die doet het weer. Een ander lampje deed het 2 mintuen en is weer uit. Wat is de oorzaak van het probleem en hoe los ik dit structureel op? Ik weet dat er eerder vragen over een soortgelijk probleem waren, maar daar heb ik geen oplossing kunnen lezen voor dit probleem. Graag een uitleg en oplossing.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik verwacht dat er iets aan de hand is met de halogeen transformator.
Vervang die eens.
 

GerardR

  • #3
Dankjewel voor je antwoord! Maar hoe kan het dan dat de nieuwe lampjes allemaal aan gaan en dan na een paar dagen ook weer uit (en dan weer kort aan)?
 

Boukehj

  • #4
Bijzonder probleem. Ik verdenk de trafo juist niet, omdat je dan verwacht dat alle lampjes zich hetzelfde gedragen.
Misschien dat de contactpunten van de fittingen gecorrodeerd zijn?
 

Boukehj

  • #5
Het zou verklaren waarom ze het soms weer eventjes doen. Door ze er opnieuw in te duwen, ruw je de contactpunten weer op en maken ze weer eventjes contact. En daarnaast kunnen er ook lampjes kapot zijn gaan na 2 jaar.
 

GerardR

  • #6
Bedankt, Boukehj! IAks de fittigk vroeg me dat ook al af, maar alle nieuwe lampjes deden het gelijk. Als de fittingen gecorrodeerd waren dan zou ik dat niet verwachten... Wel typisch dat ze het na uitnemen en terugplaatsen vaak wel weer kort doen. Kan ik wat doen aan die corrosie? De lampjes zitten in de badkamer, dus dat zou ook mee kunnen spelen.
 

GerardR

  • #7
Moet ik de spotjes maar gewoon vervangen door LED-spotjes? Probleem is dat het huidige gat waar de spotjes in passen een diameter heeft van 5 cm, terwijl ik geen (ondiepe) LED-spotjes kan vinden van die maat. Dan is het ofwel 4,5 cm of 5,5 cm en de gaten groter maken lijkt me heel lastig zonder het plafond te beschadigen...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
  • Like
Waarderingen: GerardR

Boukehj

  • #9
Als dit het enige probleem is (en de spotjes op zich dus wel bevallen), dan zou ik het eerst proberen op te lossen. Ik heb goede ervaring met contactspray.

Om te testen of dit het probleem is, zou ik van een lampje de pinnetjes opruwen met een schuurpapiertje. Dan dat lampje even een paar keer in/uit de fitting duwen/trekken. Zo maak je ook de contactpunten van de fitting wat ruw. Dan het lampje laten zitten. Als het probleem inderdaad corrosie is, dan zou zo'n lampje toch wel iets langer moeten blijven werken.
En dan met contactspray in de weer.
 
  • Like
Waarderingen: GerardR

GerardR

  • #10
Bedankt, Gerrit en Bouke! Ik ga eerst kijken wat opruwen en contactspray kunnen doen en mocht dat niet lukken, dan geef ik het op en worden het (energiezuinige) LEDjes!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Wat zijn het 4 lampjes van 20W?
Die kun je dus vervangen door 4 LED lampjes van 2,5W voor minimaal dezelfde hoeveelheid licht maar meestal geven ze meer licht af.
4 x 20W = 80W
4 x 2,5W = 10W
Nu zullen deze lampjes wel niet zo heel veel branden maar elk uur dat ze branden gebruiken ze dus wel 70W extra tov. LED (wel even de lichtkleur bij de koop in de gaten houden)
De bestaande lampjes kunnen 12,5 uur branden en gebruiken dan 1kWh
De LED lampjes kunnen 100 uur branden en gebruiken dan 1kWh
Met een gemiddelde levensduur van 2000 branduren voor halogeen verbruiken ze in hun leven 160 kWh
in dezelfde tijd verbruiken de LED lampjes 20 kWh
Met de hedendaagse kosten van 0,77 per kWh kosten de halogeen dus € 123,20 en de LED € 15,40
Daarbij gaat LED meestal tussen de 10.000 en 15.000 branduren mee.
Tel uit je winst zou ik zeggen.
 

Sander 1972

  • #12
Zit er ergens een trafo? of hebben ze alle een eigen trafo?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Ik verdenk nog steeds de trafo, slecht contact zou ook kunnen maar na een paar keer lampjes
verwisselen zou het toch beter moeten gaan. Vermoedelijk is er een condensator defect of zoiets.
 

GerardR

  • #14
Bedankt, Gerrit. De kosten haal je er zo weer uit!
Sander: ze werken alle op een trafo.
 

GerardR

  • #15
Ik heb van een van de lampjes dat het niet deed de contactpunten geschuurd. Tot nu toe doet hij het nog... Bedankt voor alle adviezen. Nog wel een vraag voor dit moment: in contactspray zit vet of zo (?): zorgt dat niet juist voor minder goed electrisch contact?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Dan zou het isolatiespray moeten heten.
 

GerardR

  • #17
Dat is duidelijke taal! :-)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
G4 voetjes hebben idd erg veel last van oxidatie met exact de symptomen die je beschrijft.
 

GerardR

  • #19
Dat is heel nuttig om te weten. Je maakt jouw definitie van technicus waar! (in elk geval de eerste). Kan die contactspray dan nog helpen om dit probleem niet of minder snel terug te laten komen? Werk jij ook als electricien?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Idd ik ben service technicus elektro.

In mijn werk moet ik 100% resultaat halen dus ik werk niet met spray of opschuren, zodra voetjes gaan spoken zer ik er nieuwe in of vervang de armaturen.

Ook omdat een service bezoek vaak al duurder is dan een setje spotjes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu