Halfsteens muur isoleren. Vochtprobleem?

Japie.G

  • #1
Hallo,

Ik ben van plan onze garage te verbouwen tot hobbyhok. De eerste stap daarvoor is om de achterwand (halfsteens) te isoleren. Daar komt namelijk straks een gevelkachel aan te hangen. Om dat direct op de goede plek te hebben wil ik dus die muur als eerste isoleren.

We zijn begonnen met het vrijmaken van die wand. Nu zie ik in de onderste vier steenrijen enorm veel resultaat van vochtdoorslag, in de vorm van zwarte en witte aanslag. (Schimmel/zouten?). Zie ter verduidelijking onderstaande foto's.





Nu denk ik dat dit allemaal komt omdat er aan de andere kant van de muur tijdens regenbuien water blijft staan. Zie ook onderstaande foto.



Dit is een probleem waar we in de toekomst zeker wat aan gaan doen! Echter is nu mijn vraag of ik voordat er wat aan de tuin is gedaan kan beginnen met het isoleren van de achterwand in de schuur.

Het idee was om dat als volgt te doen:

-Metalstud frame plaatsen op 2cm van de achterwand. (luchtspouw)
-Een rij stootvoegen openen aan de bovenkant van de wand. (onder zijn ze al open)
-Schuim/isolatieplaten in dat metalstudframe klemmen.
-Dampwerend scherm aanbrengen???
-Afwerken met OSB platen omdat er het een en ander aan dat wande gehangen moet worden, onder andere een gevelkachel. Dus gips lijkt me niet geschikt.


Samengevat mijn vragen:

Is bovenstaande manier van isoleren de uitte voor dit wandje?
Kan ik de isolatie uitvoeren voordat we wat aan het tuin probleem hebben gedaan? Of ga ik dan allerhande vochtproblemen krijgen op mijn nieuwe muurtje.
 

Kacheltje

  • #2
Ik zou nog een dampopen scherm plaatsen achter het metalstud wandje. Dit omdat de achterliggende spouw geventileerd blijft en zo afbreuk doet aan je isolatiewaarde.
Laat de platen niet op de grond rusten anders trekt het vocht ook daar op in je platen. Op de lange duur gaat dit problemen geven.

Het vocht onderaan is optrekkend vocht en is eigelijk alleen te verhelpen door het te injecteren met een vochtverdrijver.

Dit probleem heeft zo te zien te maken met de keuze van de metselsteen. Om dit te voorkomen metselen ze normaal de onderste lagen met een hardere steensoort of gebruiken ze normale metselstenen en isoleren de onderlaag met een vochtscherm er in te metselen.

Met een voorzetwand goed geplaats zal je dit geval niet erger maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je kan je muren isoleren maar zodra je die ruimte in de winter gaat verwarmen is de kans groot dat het dakbeschot vochtig gaat worden. Tenzij er isolatie op het dakbeschot is aangebracht.
 

Kacheltje

  • #4
Of een ventilatie voorziening aanbrengt/herstelt. Die sluit je met je plannen af.
Dat is het enige wat je wezenlijk verandert aan de ruimte in de luchthuishouding....zeg maar. :lol:
 

Japie.G

  • #5
Okee!

Je het dak bestaat nu uit een soort cement/stro platen met daarop bitumen. Aankomend voorjaar komt er een dakisolatie aan de bovenkant hiervan. Ik zal blijven zorgen voor een goede ventilatie.
 

Japie.G

  • #6
Wat is nu eigenlijk DE goede manier om zo'n voorzetwandje te maken?
 

Kacheltje

  • #7
De handleiding aanhouden van de leverancier. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Kijk hier eens en/of gebruik de zoekfunctie van het forum.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu