Haard stucadoren

Tonherman

  • #1
Ik wil graag een nieuwe haard gaan maken in ons toekomstige huis. En van de oude haard eventueel het kachelgedeelte bewaren. Dit is er eentje met een glazen deur.
We willen graag een nieuwe haard stucen, is dat goed zelf te doen? Kan dat dan met 'normale' gips? En ik heb begrepen dat het verstandig is om te kijken of de kachelpijp de goede diameter heeft voor een open haard. Wat is de minimale diameter voor een openhaard?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor eenmalig gebruik kan het met gips, daarna is het gips verdwenen.

Plaats even een foto of een tekening zodat we een idee krijgen hoe het er uit ziet.
 

Tonherman

  • #3
Ik heb foto's van het huis hier online gezet https://flic.kr/p/2oUx2P , daar staat er eentje van de haard maar die is erg onduidelijk. Die gaan we helemaal afbreken. En dan met een klein budget zoveel mogelijk in deze richting:



Tenzij de pijp voor een openhaard niet geschikt is (teveel warmte) dan maken we een gesloten haard. Een dikkere pijp plaatsen wordt waarschijnlijk een dure grap want dan moeten de gaten in de betonnen vloeren ook groter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een openhaard wordt opgebouwd met vuurvaste stenen, ik zou dat niet zelf doen, het is nogal specialistisch werk.
Het lijkt me verstandig er een haardenspecialist bij te halen, ook om even naar de schoorsteen te kijken.

Is de bestaande haard niet opnieuw te gebruiken ?
 

Mouse

  • #5
Ik zou ook even iemand laten kijken naar de schouw voordat je begint te slopen, deze ziet er namelijk taps toelopen uit en bij een vriendin van mij zat ook zo'n model schouw in huis, die bleek aan een soort plaat in de muur te zitten en die was niet echt simpel te verwijderen.
 

Tonherman

  • #6
En bedankt voor het meedenken. Als we de sleutel hebben ga ik nog een paar goede foto's maken, maar de haard gaat er hoe dan ook uit. Het is een huis waar standaard geen haard in zat maar door de vorige bewoner 30 jaar geleden is geplaatst, kan niet zo moeilijk zijn verwacht ik. Er moet meer weggebroken worden en daarna toch nog gestuct worden vrees ik.
Maar mouse, hoe zat die plaat dan verwerkt bij die vriendin?
 

Mouse

  • #7
Ik herinnerde me alleen dat er een plaat in zat, dus ik heb haar even gebeld, de aannemer noemde het destijds (begin 90) een dragende betonplaat die in de draagmuur was verwerkt.

Omdat het ook een dragend deel voor de schoorsteen was is er toen een verdieping hoger een aparte dragende constructie gemaakt om te zorgen dat de schoorsteen niet een aantal verdiepingen zou zakken.

Ik heb begrepen dat deze constructie niet zo vaak voorkomt, maar het is wellicht toch goed om het even te laten bekijken voordat je gaat slopen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Let wel op met zo een plaat te verwijderen.
Vaak liep die door naar de buren.
Als je die dan aan één kant weghaalt, kan de boel bij de buren wel eens gaan verzakken.
 

Tonherman

  • #9
Bedankt voor de waarschuwing. Zoals ik het nu inschat (geen schoorsteen maar later gemonteerde kachelpijp door dak en haard aan de buitenmuur) verwacht ik dat het bij ons wel mee zal vallen, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2, dus ik zal goed uitkijken bij het slopen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
dus ik zal goed uitkijken bij het slopen...
Misschien verstandiger dat voor het slopen te doen :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu