Klusadvies bij maken ombouw om koker vanuit haard

Daryll

  • #1
Beste allen,

An sich ben ik best handig, maar heb geen verstand van welke bouwmaterialen waarvoor te gebruiken bij de volgende klus..:

Begane grond heb ik een houtkachel staan waarbij het rookkanaal door een koker ook door een slaapkamer loopt. Dat ziet er uiteraard niet zo mooi uit en zou deze daarom willen wegwerken door er bijv. een frame omheen te maken en dicht te maken met platen. Zie foto voor huidige situatie. Aangezien de koker wat warm kan worden twijfel ik een beetje over de aanpak. Ik lees best veel verschillende adviezen op verscheidende websites, de één zegt gewoon een houten frame te maken en MDF platen te gebruiken. De ander heeft het over een metalen frame en onbrandbare platen te gebruiken (zoals Promatec-100 / Fermacell). Een specifieke uitleg voor mijn casus kan ik zo snel niet vinden. Is er hier iemand die mij zou kunnen voorzien van advies, evt. met goede bron?

Bij voorbaat hartelijke dank voor de moeite!!

1673019508931.png
 

Blueone

  • #2
Wat voor kanaal is het, dubbelwandig of geisoleerd of enkelwandig?
 

Daryll

  • #3
Dank voor je reactie! Het lijkt te gaan om kanaal DW Element met diameter 150/220 van ISOduct. Volgens mij dus dubbelwandig. Het product heeft voldoet ook de NEN norm EN1856-1, wat volgens de instantie inhoudt dat een minimale afstand tot materialen 0mm is. Kan ik hieruit opmaken dat je bij wijze van spreken hier (hout)materialen direct op zou kunnen monteren zonder risico?
 

Daryll

  • #4
Dag allen, ik hoop dat iemand nog een blik kan werpen op mijn casus.
Kortom:
Zou het volstaan om met houten materialen de ombouw te maken, of toch staal/onbrandbaar materiaal? Hoe dan ook was ik van plan ventilatiegaten te maken, zowel onder als boven de inbouw.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Om de brandbaarheid zou ik me niet direct zorgen maken, maar houd er wel rekening mee dat de warmte van het kanaal het hout extra (en onevenredig) uit gaat drogen. Daardoor kan het krom gaan trekken.

Metal studs hebben dat probleem niet, en multiplex/LVL in veel mindere mate.
 

Daryll

  • #6
Impie, bedankt voor je input. Dat hout door de warmte zou kunnen buigen op den duur is een goed punt! In dat geval neig ik toch meer richting metaal / onbrandbare gipsplaten. Dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu