Groot raadsel: waarom komt water uit afvoerbuis omhoog in wastafel ?

Klusida

  • #1
Hallo, ik zit met het volgende probleem: er blijft voortdurend water staan in de wastafel.

OPBOUW afvoersysteem:
Het afvoersysteem waar deze wastafel op aangesloten is, is enkele jaren geleden aangelegd door een loodgietersbedrijf en bestaat uit de volgende objecten:
- begane grond: afvoeren van toilet, wasmachine, vaatwasser en keukengootsteen
- 1ste etage: wastafel
- 2de etage, zolder: afvoer tbv CV-ketel. Die afvoer is open. Af en toe drupt daarwat in, vanuit de cv-ketel.
Geen standleiding via dak naar buiten (althans hier niet). Er is nog een andere afvoer met wel een standleiding naar buiten, maar die staat helemaal los van dit systeem.
De afvoer van de wastafel heeft paar jaar goed gefunctioneerd, maar nu doet zich dit raadselachtige probleem voor van permanent water in de wastafel.

REEDS UITGEPROBEERD:
Vanwege dit probleem, gebruik ik de wastafel al geruime tijd niet meer. Om achter het probleem te komen, heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd:
1. bekeken of er een verstopping is: dat lijkt het niet te zijn.Het water blijft in de wastafel staan en verschuift geen milimeter naar beneden. Alles is los geweest, siphon schoongemaakt.
2. Ik heb er soms ook baking soda of ander middel van H* in gegooid. Er bubbelt wat, maar de waterhoogte blijft gelijk. Ook heet water mag niet baten.
3. Ca 2 keer per jaar, loopt een volle wastafel spontaan in een keer leeg. Ga ik het daarna weer gebruiken, dan heb ik binnen de kortste keren weer hetzelfde probleem.
4. Als ik de wastafel helemaal leeg schep, dan groeit langzaam aan elke dag het water weer met 1 a 3 cm per dag in hoogte in de wastafel. Het gebeurt ook wel eens dat het niet aangroeit, maar dan wel dagenlang op dezelfde hoogte blijft, maar het wordt nooit langzaam minder; het blijft staan, (behalve dan zoals bij 2 genoemd: ca 2 keer per jaar in 1 keer leeg).
5. Op de begane grond zijn er geen problemen met de afvoer.
6. Ik heb boven op zolder ca 0,5 liter water in de afvoer van de CV gegoten om te kijken of het daar doorloopt. Normaliter loopt daar vanuit de CV weinig water.
Op zolder loopt het weg, maar toen ik op de 1ste etage keek, zag ik in de wastafel water met roet, dus van de afvoerbuis op zolder. Dus dat water is naar beneden gestroomd, maar niet doorgestroomd naar de begane grond. Dan zou je denken dat er een verstopping is tussen de 1ste etage en de begane grond, maar als daar een verstopping zou zitten: hoe komt het dan dat er (afval)water in de wastafel omhoog komt als ik die niet gebruik. Dus een verstopping op die plek, lijkt ook niet plausibel.

Weet iemand wat hier aan de hand kan zijn of wat ik nog meer uit kan zoeken ?
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #2
Water zal altijd een weg zoeken van boven naar beneden.
Liefst helemaal naar de aarde ,want daar komt de aantrekkingskracht vandaan.
Maar nu duidelijk is, dat je wel degelijk een verstopping hebt, op een punt, dat iets, of iets meer, lager gelegen ligt als dat van de wastafel, zal het in de wastafel omhoog komen.
Dat je geen beluchting op je verticale standlijn hebt, maakt het probleem alleen maar groter. Dat het water in de wastafel omhoog komt, is omdat de wastafel voldoet aan de wet van de communicerende vaten.
 
  • Like
Waarderingen: Klusida

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Dan zit er zeker een verstopping.
De afvoer van de cv zal in verbinding staan met de afvoer van de wastafel.
Door de drek/slijm die uit de cv komt en misschien de haren uit de wastafel zit de leiding verderop verstopt en komt het water zo in de wastafel omhoog.
Laat een ontstopping bedrijf een keer de leidingen ontstoppen.
Maar geef dan wel even aan dat je er ook al een bijtende vloerstof in hebt gegooid, zodat die man/vrouw dat met het spoelen niet in zijn gezicht krijgt en blind wordt.
 
  • Like
Waarderingen: Klusida

Klusida

  • #5
@Lampje45,
Lampje45 schreef:
Maar nu duidelijk is, dat je wel degelijk een verstopping hebt, op een punt, dat iets, of iets meer, lager gelegen ligt als dat van de wastafel, zal het in de wastafel omhoog komen.
..
Dat het water in de wastafel omhoog komt, is omdat de wastafel voldoet aan de wet van de communicerende vaten.
Dankje Lampje. Wat ik me dan afvraag : Gegeven een verstopping: die verstopping is zo hardnekkig dat het water geen millimeter zakt. Waarom kan het water dan wel omhoog komen door die hardnekkige verstopping heen naar de wastafel ? Ik gebruik verder die wastafel momenteel helemaal niet.
Het water in communicerend vat moet dan even hoog staan als uiteindelijk in die wastafel. Ik schep het water in wastafel helemaal leeg en daarna blijft het water aangroeien, elke dag 1 a 4 cm; dus niet snel weer vol. Waar komt die permanente, geleidelijke aanwas van (helder) water vandaan ? Komt dat vanaf de begane grond ? Als dat zo is, dan is het kennelijk wel mogelijk dwars door die hardnekkige verstopping heen te komen; dus wel vanaf beneden naar boven, maar niet vanaf boven naar beneden (want zakt geen milimeter) ? Vanaf de afvoerbuis van CV kan het niet komen, want dat water is zwart.
Ik probeer het te begrijpen waarom wel door diezelfde verstopping de ene kant op (omhoog), maar niet naar beneden.


@Peter ,
Peter schreef:
Laat een ontstopping bedrijf een keer de leidingen ontstoppen.
Maar geef dan wel even aan dat je er ook al een bijtende vloerstof in hebt gegooid, zodat die man/vrouw dat met het spoelen niet in zijn gezicht krijgt en blind wordt.
Als ik er niet uitkom, zal ik een ontstoppingsbedrijf vragen. Die plek is niet lekker makkelijk te bereiken (moet een en ander verplaatsen), dus hoop het zelf eerst op te lossen. Ik zal zeker zeggen wat ik erin heb gegooid. Het zal inmiddels wel verdund zijn, want het water blijft elke dag aangroeien en ik schep het weer leeg.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Er zit een verstopping tussen BG en 1e etage.
Het langzaam oplopen komt vanaf de CV, deze kan ca 10l water per dag produceren bij verwarming, of een paar druppen vanuit de overstort..

Als de leiding richting CV vult zal er een luchtslot ontstaan tussen de sifon van de wasbak en de verzamelleiding hierdoor komt heet water en reinigingsmiddel ook niet bij de verstopping en kan zelfs kristallen vormen omdat het niet warm genoeg blijft door het kousen water voor de verstopping.

Druk een plug is de afvoer van de CV en zet een waterzuiger op de aansluiting van de wasbak, vaak zuig je de troep zo terug.Maar .... Gezien de chemicaliën pas op voor brandwonden en draag beschermende kleding, bril en gelaat masker
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu