Grondkabel voor sfeerverlichting tuin

LilyMercedes

  • #1
Goedenavond,

Ik heb een tuin van ca 6x7 m2. Deze is bestraat en heeft drie ‘eilanden’ met aarde (en planten uiteraard).
Ik wil hier graag sfeerverlichting in aanbrengen.

Mijn idee is om in elk eiland een stopcontact te plaatsen en dan daar 12V verlichting op aan te sluiten. Daarnaast ook één staande lamp die ik apart wil kunnen schakelen.
Ik heb een dubbel buitenstopcontact aan de gevel, deze is aangesloten met een 5-aderige installatiekabel die onder het huis vandaan komt. Deze kabel is lang genoeg om een kabeldoos tussen te zetten.
Ik kan dan een kabel vanaf die kabeldoos naar het midden van de tuin leggen, daar een gietmof en van daar uit vier kabels leggen.

Mijn vragen zijn:

Kan ik het dubbele stopcontact wijzigen naar één stopcontact en één met twee schakelaars (1 voor de drie stopcontacten en 1 voor de staande lamp), en kan ik dan met één kabel naar de gietmof of heb ik dan twee kabels nodig?
Moet ik dan 3-aderige grondkabel met aders van 2,5 mm hiervoor gebruiken?
In de 5-aderige installatiekabel aan het stopcontact zit ook een grijze draad (niet aangesloten), waar dient deze voor?

2-Aderig grondkabel zou ik zelf kunnen aansluiten, met schakelingen wordt het ingewikkelder en kan ik dit misschien beter laten doen. Maar binnenkort wordt de tuin gerenoveerd en dan zou ik graag de juiste kabels alvast op hun plek willen hebben.

Bij voorbaat hartelijk dank voor de antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Karin
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Als je een 4 aderige kabel met litze gebruikt dan kun je in iedere bak nog alle kanten op met continu spanning en geschakelde spanning.

In de grond moet je wel een grondkabel toepassen met een gevlochten mantel. Dat is dan een Xmvk-as kabel.

Gietmof zou ik niet doen, dat is ellende als je nog ooit wil uitbreiden of als er een storing in komt. Beter gewoon vandaag de kabeldoos bij het huis 3 of 4 aparte kabels leggen naar de juiste plekken. Verbindingen blijven dan allemaal bovengronds. Is voor jou ook nog eens makkelijker met aanleggen en op die korte afstanden vallen de kosten wel mee.

Wcd bij het huis kun je inderdaad vervangen door iets met wcd en schakelaars.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Even een stapje terug: Waarom komt er een 5-aderige kabel uit de woning? Om een simpele WCD aan te sluiten zou een 3-aderige kabel volstaan. Grijs is niet aangesloten, maar bruin, zwart, blauw en geel/groen dus wel? Hoe dan?

Dit doet mij vermoeden dat er binnen in de woning al een schakelaar zit, die misschien 1 van de contactdozen schakelt ofzo? Zou je deze schakelaar dan niet liever inzetten voor de verlichting? Die ongebruikte grijze ader maakt het waarschijnlijk ook mogelijk om binnenshuis een dubbele schakelaar te plaatsen. Dat is misschien een mooiere plek dan buiten tegen de gevel?

Verder helemaal eens met bovenstaande:
- Ik zou ook een 4x2,5mm²+as toepassen, dan heb je in ieder "eiland" de optie om naast het geschakelde stopcontact nog een permanent gevoed stopcontact aan te sluiten. Die flexibiliteit ga je misschien eens waarderen. 3x2,5mm²+as zou ook genoeg zijn maar die is lastig te vinden met de juiste draadkleuren (deze mist meestal een blauwe ader), daarom kiest men doorgaans voor een kabel met een extra ader en wordt de grijze niet gebruikt. :wink:
- Verbindingen wanneer mogelijk bereikbaar houden, dat is erg fijn als je ooit een storing moet zoeken. Bijkomend voordeel is dat je de kabel kunt leggen voordat de tuin wordt gerenoveerd en dat je het later op ieder gewenst moment kunt laten aansluiten.
 

LilyMercedes

  • #4
Hallo beiden,
Bedankt voor de uitgebreide reacties. Goede tip om alle draden vanaf de lasdoos te trekken, hoef ik later ook geen gat te graven om alles op een gietmof aan te sluiten.
Voor wat betreft de aansluiting van het stopcontact; twee jaar geleden is ons huis volledig gestript en o.a. alle elektrische bedrading is vernieuwd. Ik heb toen gevraagd om een schakelaar (binnenshuis) die aangesloten was op een grondkabel zodat later de tuinverlichting gemakkelijk gerealiseerd kon worden. Maar helaas, geen schakelaar. Wel deze dubbele contactdoos buiten, waarschijnlijk is de installatiekabel 5-aderig met het oog op de toekomstige tuinverlichting. Geen idee hoe ze hier stroom op hebben gekregen, want alle elektrische leidingen lopen in de muren vanaf het plafond naar beneden tot ca. 30 cm boven de vloer, en deze installatiedraad zit buiten in de grond en verdwijnt in de muur het huis in, op dusdanige hoogte dat hij onder de betonnen vloer moet liggen.
Ook de schakeldraad is niet aangesloten, zie foto.

klusidee.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dat is dus gewoon een 5 aderige kabel op een plek waar 3 aderig ook al voldoende was geweest. Voordeel is wel, mits deze kabel in de meterkast uitkomt dat je evt. iets kunt schakelen met een tijdschakelaar, schemersensor of slimme app.

Ik zou inderdaad een kabeldoos monteren op de plek waar nu die dubbele wcd zit en dan dus kabels naar ieder eiland. Naast of boven de kabeldoos kun je desgewenst weer schakelaars of wcd's plaatsen.
 

LilyMercedes

  • #6
Ik heb zojuist de andere kant van de 5-aderige kabel gevonden . Hij zit achter de schakelaar van een binnenlamp. Links daarvan zit een schakelaar voor de enige buitenlamp die ik nu heb (en die ik los van wat er nog komt wil kunnen schakelen).
Dus van die twee schakelaars dan twee dubbele schakelaars laten maken dan heb ik twee extra schakelaars voor de toekomstige tuinverlichting en dat is voldoende.
Heel hartelijk dank voor het meedenken, zonder de opmerking "ik vermoed dat er binnen een schakelaar moet zijn" had ik hier nooit gezocht. Een schakelaar in huis is vooral 's winters veel prettiger dan buiten. :prima:

instal1.jpg instal2.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ja, dat zou mijn keuze dan ook zijn. :prima:

Je hebt buiten dan bruin (continue spanning), zwart (geschakeld) en grijs (geschakeld). Ik zou er voor kiezen om overal 4x2,5mm²+as te leggen zodat je ook alle schakelingen en continue spanning op alle punten beschikbaar hebt. Flexibeler dan dat kan niet.

Mocht je zeker weten dat je daar geen behoefte aan hebt, kun je vanaf de kabeldoos naar enkele of alle punten ook volstaan met 2x2,5mm²+as.

Ik heb hier in de tuin overal dubbele contactdozen, waarvan 1 contact geschakeld en de andere continue gevoed. Die laatste worden vaak gebruikt voor (tuin)gereedschap, fijn om geen haspel of verlengsnoer nodig te hebben daarbij.
 

LilyMercedes

  • #8
Ik kan nog niet goed overzien of ik dat nodig heb maar beter mee- dan onverlegen. Het wordt dus 4-aderig voor de zekerheid en het aansluiten laat ik aan de electricien over.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu