Grondkabel uiteinde solderen?

Elwin

  • #1
Ik heb van mijn overkaping naar een schuur een 2 aderige grondkabel met mantel liggen. Ik wil in de overkapping een spatwaterdichte contactdoos aanleggen en aansluiten op een contactdoos (met aarde) in de schuur.

Onder die mantel zit een koperen gevlochten draad. Moet ik deze draad nu zien als de (gewone) geel/groene draad en ook als zodanig aansluiten in beide contactdozen? of had hier een drie aderige kabel (waarvan een groen/gele draad) moeten liggen.

Dan de volgende vraag: moet ik dan de uiteinden van deze koperen draad solderen, zodat ze beter passen op de contactdozen of bestaat hier een soort "schoentje" voor?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Is juist de goede kabel. Aan de koperen vlecht met een kroonsteen geel/groene installatie draad zetten. Hiermee verder werken. Voor een juiste verbinding een adereindhuls op de koperen vlecht persen, niet solderen.
 

Fendtgek

  • #3
Die gevlochten draad is de aarde, die raak je dan als eerste als je de kabel door zou steken.

Vraag 2: Je wilt dus met de grondkabel rechtstreeks naar een WCD? Dat word lastig denk ik, wat ik zelf altijd doe is een lasdoos op de muur direct waar de kabel uit de grond komt, en ga dan verder met gewone buitenkabel. In de lasdoos werk ik dan met WAGO-kroonklemmen, die zijn geschikt voor soepele en massieve kern.



EDIT: sorry sxnder, we posten net op hetzelfde moment. Komt eigenlijk wel op hetzelfde neer.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Maakt niet uit, zo kan het ook. Hier nog een voorbeeld.
 

Elwin

  • #5
Oke, duidelijk. Ik sluit niet direkt op een contactdoos maar gebruik daartussen ook een lasdoos, wordt anders zo'n gepriegel. Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu