Grondkabel in lasdoos splitsen

Freud

  • #1
Hallo Klussers,

Ik zou graag krachtstroom aanleggen in mijn schuur. Nu heb ik een 4x6mm2 + 6mm2 aarde YMvKas grondkabel van de meterkast naar de schuur gelegd. In de schuur zou ik graag vier 400V stopcontacten hebben. Nu dacht ik om de grondkabel steeds te splitsen in een lasdoos en zo de benodigde vertakkingen te maken (ik heb namelijk nog ruim voldoende grondkabel en geen (dure) 6mm2 installatiedraad).

Mijn vraag is hoe ik deze grondkabel steeds kan splitsen? Kroonsteentjes lijken me niet zo betrouwbaar/veilig en 6mm2 lasklemmen zijn voor stugge installatiedraad draad i.p.v. grondkabel. Hoe pak ik dit het beste aan?

Alvast hartelijk dank voor jullie tips/ideeën!
 

Gerrit

  • #2
Waarom die 6 mm2? Vanwege het vermogen?
Als je die kabel wilt splitsen zul je lasdozen met klemmenstrook moeten gebruiken. Je zult er voor naar een installateur moeten.
Als de diameter niet nodig is, is het gemakkelijker om over te gaan (in een doos met lasklemmen) op 2,5 mm2 en die kun je met lasdoppen in gewone kabeldozen afwerken.
 

Freud

  • #3
Bedankt voor de tips!!

Ik had inderdaad voor 6mm2 gekozen vanwege het vermogen en de afstand (ongeveer 60 meter). Het wordt gezekerd op 3x25A en wil ik 32A stopcontacten gebruiken; 2.5mm2 leek me aan de krappe kant.

Lasdozen met klemmenstrook? Deze ken ik niet, is dit zoiets als een lasdoos met een soort kroonsteentjes, maar dan met vertakkingen voor het makkelijk kunnen aansluiten van kabel?

Overgaan op 2.5mm2 met lasdoppen zou wel een stuk eenvoudiger zijn, maar ik vermoed dat dit niet voldoende is voor eventuele verzwaring naar 32A.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Hoe groot is uw hoofdzekering?
 

Freud

  • #5
Hoofdzekering is 3x25A.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dan hoop ik dat je een abonoment hebt incluis hoofdzekeringen vervangen.

De zwaarste eindgroep mag bij jou maximaal 3x16A zijn met 3x25+de woning gaat je hoofdzekering er regelmatig uit.
 

Freud

  • #7
Bedoel je dat een 3x25A hoofdzekering (voor zowel huis als schuur samen) in de praktijk tot maximaal 16A belast kan worden in de schuur omdat het huis ook nog het nodige verbruikt?

Op dit moment heb ik slechts krachtstroom voor 1 apparaat van 16A nodig, maar dacht aan het aanleggen van 25A stopcontacten en 6mm2 draden voor de toekomst (mocht ik ooit meer verbruiken). Dan hoeft niet de bedrading/grondkabel vervangen te worden, maar "slechts" de hoofdzekering verzwaard. Of heb ik het helemaal verkeerd begrepen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De zwaarste eindgroep moet 2 stappen lichter zijn dan de hoofdzekering doe je dit niet dan zal een kortsluiting ook de hoofdzekeringen meenemen.
Wij noemen dit selectiviteit.

Je mag 25A niet verjongen naar 16A omgekeerd mag wel.
dus in een wcd van 25A mag geen verloop naar 16A.
Vanuit 16A mag je wel naar 25A maar je mag er geen zwaardere zekering voorzetten dan 16A.

Dus 6mm² is idd goed voorbereid op de toekomst.
echter gezien je hoofdzekering maar 25A is kan je deze maar op 16A afzekeren.
Ik raad je aan om de kabel te voorzien van een 16A cee-form voor je machine.

In de toekomst kan je dan alles zo verzwaren indien nodig.
 

Freud

  • #9
Oke, ik denk dat ik het begrepen.

De 4x6mm2 grondkabel wordt gesplitst in lasdozen met klemstrook.

Deze kabel geeft ruimte voor eventuele latere uitbreiding (zwaardere belasting), maar vanwege de 3x25A hoofdzekering moeten de stopcontacten afgezekerd worden op 16A en dienen deze 16A CEE-form te zijn (zodat er niet per ongelijk een apparaat van meer dan 16A wordt aangesloten).

Hartelijk dank voor jullie hulp!!
 

Gerrit

  • #10
Sukses er mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu