Grond onder funderingsbalken ingeklonken - hoe erg is dit?

Boukehj

  • #1
Mijn woning (bouwjaar 1962) staat op houten palen. Er is geen sprake van verzakkingen. Ik kwam vandaag voor het eerst in de kruipruimte en zag dat de (klei)grond onder het huis was ingeklonken, zoals de grond rondom het huis dat overigens ook is. Hierdoor is de grond gezakt tot onder de onderkant van de betonnen funderingsstroken. Ik zie geheel geen scheurvorming in de funderingsstroken. De betonnen kop op de balken is zichtbaar (2e foto). De vraag is kort: Hoe erg is dit?



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Neem contact op meet een bouwkundige en laat hem advies uitbrengen.
Dat er geen verzakking is zegt niets over de toekomst, het risico van paalrot lijkt me erg groot in uw situatie.
Ook de gemeente zal hierover e.e.a. weten of minstens dienen te weten.
 

Tiho

  • #3
Je zult uit moeten zoeken hoe lang de oplangers zijn en hoe laag het grondwater weleens staat. Als het water niet lager als het beton komt zullen de houten palen niet rotten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Boukehj schreef:
De betonnen kop op de balken is zichtbaar (2e foto).
Je bedoelt de betonnen kop op de palen?

In principe draagt de funderingsbalk alleen op de palen, dus dat de grond eronder is weggezakt maakt normaal niet uit. Voor de rest sluit ik me aan bij de vorige reacties.
 

Boukehj

  • #5
Ik bedoel inderdaad palen. De constructeur heeft mij inmiddels gemeld dat de oplangers hoog genoeg zijn - niets aan de hand.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De palen moeten continu tot iets boven de koppen in het water staan, anders gaan ze rotten.
 

Sandra Lobbe

  • #7
Houten funderingspalen moeten minimaal 10 cm onder water staan. Omdat in de bovenste 10 cm voldoende zuurstof aanwezig is om schimmels te ontwikkelen waardoor paalrot ontstaat.

Zakkende grond, dus negatievekleef, kan problemen veroorzaken aan houten paalfunderingen. De grond hangt aan de paal en kan de paal naar beneden worden getrokken. De grond zakt harder dan de paal.
Als de palen diep genoeg in het pleistoceen (de draagkrachtige zandlaag)zijn weggeheid zal de paal het extra gewicht kunnen dragen. Als de palen niet diep genoeg zijn aangebracht, op stuit, dan kan ongelijkmatige zetting optreden, met als schade beeld scheurvorming in de dragende bouwmuur.

Houten palen voorzien van oplangers kunnen inderdaad worden aangetast als het grondwater onder de oplanger komt. Het kan dan gebeuren dat lucht tussen de paalkop en de oplanger komt. De betonnen oplanger is ca. 20 cm over de houten paal geplaatst. Daartussen kan lucht terechtkomen. In dit gedeelte kan de schimmel zich ontwikkelen.

Op de bouwtekeningen is het aanlegniveau te achterhalen en bij de gemeente kan de grondwaterstand worden opgevraagd.

Groetjes Sandra :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu