Grondwaterpeil fors gestegen na ophoogwerkzaamheden

Tom_m

  • #1
Goedenavond,

Ik ben er achter gekomen dat er een flinke laag water in onze voorheen droge kruipkelder staat. Het gaat om een laag water van circa 25cm.

Wat achtergrondinformatie:

Het betreft een huis uit de jaren 70 in Zuid Holland. De gehele wijk heeft last van verzakkingen, wat betekent dat na 5-6 jaar de tuin opnieuw bestraat en opgehoogd kan worden.

Een aantal maanden terug is de gehele wijk zo'n 30cm opgehoogd. Hierdoor was iedereen genoodzaakt de tuinen mee op te hogen en opnieuw te bestraten. Tevens werd er een nieuwe riolering gelegd.

De afgelopen weken viel op dat we wat meer last hadden van muggen in huis, tevens hing er in de gang een muffe lucht. Toen de kruipkelder maar eens geinspecteerd en hier bleek toen een klein laagje water in te staan.

Een paar dagen terug zakte ik opeens zo'n 20 cm het zand in langs de gevel van ons huis (de bestrating is hier nog niet aangelegd). Mijn vermoeden was dat het onderliggende zand onder de fundering door de kruipruimte was ingespoeld. Dus opnieuw de kruipruimte geopend en tot mijn verbazing stond hier nu zo'n 25cm water in.

Allereerst de waterleiding en riolering gecontroleerd, maar hier kon ik geen lekkage ontdekken (was een top klus in een ondergelopen kruipruimte :-| ) Navraag bij buren bleek dat iedereen in de straat opeens een forse laag water in de kruipruimte heeft staan. Waarbij sommigen voorheen een kurkdroge kruipruimte hadden, en andere altijd al wat plassen water hadden staan.

Navraag gedaan bij de gemeente, maar die geven aan dat het onze eigen verantwoording is het grondwaterpeil op ons perceel te handhaven en dat we dus maar drainagesystemen aan moeten leggen om het geheel droog te krijgen. aangegeven dat deze problemen voor de gemeentelijke ophoging niet aanwezig waren, maar hier werd verder geen gehoor aan gegeven.

Ik weet dat een laag grondwater in de kruipkelder bij huizen met betonnen vloeren in principe geen probleem hoeft te zijn, maar ik vind het toch vervelend door:
- Het muggen probleem
- De muffe lucht
- "onveilig" gevoel
- wegspoelen zand onder bestrating
- stilstaand water in combinatie met bacteriegroei
- aantasting leidingen in de kruipruimte (gas/water)

Ik vraag me nu af wat ik het beste kan doen:
- Kruipkelder ophogen met zand/schelpen. Nadeel is dat de kruipruimte dan nagenoeg niet meer toegankelijk is.
- Damwand langs gevel plaatsen om verzakken bestrating te voorkomen.
- Dompelpomp in kruipruimte (tijdelijke oplossing) om te kijken hoe snel het water weer terugstroomd.

In hoeverre zou ik de gemeente aansprakelijk kunnen stellen, aangezien dit probleem zich niet eerder heeft voorgedaan?

Alvast ontzettend bedankt voor het meedenken!

Toevoegin, foto's:

Foto 1: de kruipruimte bij aankoop van het huis, gelukkig nog droog voor de aanleg van nieuwe leidingen


Foto 2: de kruipruimte nu. Onder de gasleiding zit nog circa 5cm voordat de waterlijn begint
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Misschien een gekke vraag, maar zijn er onlangs bomen weggehaald in de straat?

Bij een kennis van mij zijn er een tijd geleden een grote serie bomen weggehaald en vanaf dan waren er water problemen in de straat
Bomen ver/ge-bruiken nl veel water
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #3
Wateroverlast
Ondergelopen kelders, kruipruimten en huizen of bedrijven zijn heel vervelend en flinke schadeposten. De gemeente en het hoogheemraadschap doen er alles aan om wateroverlast te voorkomen.

Maak gebruik van het Contactformulier als u iets wilt vragen of melden met betrekking tot (grond)water.

Wat is wateroverlast en waterveiligheid?
Onder wateroverlast verstaan we problemen met water op straat of in huis, bijvoorbeeld door heftige regenbuien, een verstopte riolering of dakgoot. Waterveiligheid is de term die we gebruiken voor dijken en andere waterkeringen die ons beschermen tegen overstromingen door te veel rivierwater of een stijgend zeewaterpeil.

Voorbeelden wateroverlast

Wateroverlast komt op verschillende manieren voor:

water in rivieren, vaarten, boezems, vijvers en singels kan zo hoog komen te staan dat ze buiten hun oevers treden
na extreem heftige regenbuien kan de riolering het water niet verwerken. Straten staan blank, kruipruimten stromen vol en het water stroomt zelfs over de drempels van huizen
bouwkundige gebreken zorgen soms voor wateroverlast in of onder de woning, bijvoorbeeld door: een lekkend dak, een verstopte dakgoot, vocht in wanden en kapotte aansluitingen
Wateroverlast door nieuwe riolering
Een nieuwe riolering kan zorgen voor wateroverlast: oude lekke rioolbuizen kunnen onbedoeld en ongewenst als drainagesysteem fungeren, waarmee het grondwaterpeil (tijdelijk) wordt verlaagd. Een ‘schijnbaar’ voordeel (voor de perceeleigenaar) dat verdwijnt als er een nieuwe waterdicht riool wordt gelegd, waarna het grondwaterpeil zich herstelt.

Stinkend water
Kwalitatieve wateroverlast is stinkend water vanwege dikke sliblagen, omdat het met kroos is bedekt of omdat het met algen of zwerfafval is vervuild. Dit komt voor in singels, grachten en vijvers.
en ik had ook gelezen dat de regelgeving in 2013
hierover is veranderd, dus ik zou even verder gaan
googlen over dit onderwerp, er kwamen interessante
stukken voorbij....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik wil alleen even kwijt dat zolang ik in dit gebied woon er water in onze kruipruimte staat. Vind het vervelend maar ik heb er eigenlijk niet zo heel veel last van. Bij ons leeft er niets in het water.
Woon je ook in de polder zal het niveau van het grondwater het seizoen door verschillend zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Grondwaterpeil verlagen bij houten palen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu