Beton storten op kleigrond voor voet vlaggenmast

Janzzen

  • #1
Hallo klussers,

Ik ben best handig vindt ik zelf, maar hierbij heb ik toch even hoofdbrekens. Ik ben ook niet bekend met het storten van beton, dus ik doe een beroep op jullie kennis en oordeel.

Ik wil een vlaggenmast plaatsen. Een kantelankervoet moet in het beton worden gezet. Nu heb ik een gat gegraven van 30x30cm en 90cm diep, keurig volgens de instructies. Ware het niet dat hier in het uiterste noorden van het land lekkere zeeklei ligt op die diepte. Na een dag staat de put al voor de helft vol met water zoals verwacht.

En toen?

Hoe kan ik nu beton storten? Kan ik een groot stuk stevig bouwplastic halen en dat in het gat doen en vervolgens storten? Moet ik nog iets op de bodem leggen? Puin, zand e.d. zal na verloop van tijd wegzakken. Of is het raadzaam om nog wat betonijzer in de bodem van de put te slaan, waarbij de vraag weer komt: hoe doe ik dat met dat vele water?

Ik heb even geen idee hoe ik dit moet aanpakken.

Gelukkig is de kantelankervoet zo geconstrueerd dat de vlaggenmast eventueel nog rechtgezet/bijgesteld kan worden na verloop van tijd, ik heb al rekening gehouden met verzakkingen.

Wie kan me hiermee helpen? Alvast heel hartelijk dank voor de aandacht.

Roland.
 

Millew

  • #2
In principe heeft beton geen last van dat water. Het verhard ook wel onder water.
Alleen het storten is wat lastig, omdat je kans hebt op ontmenging. In het extreme geval ligt het grind en zand onderin het gat en bovenop drijft de cementpap.

Mijn eerste idee is om het gat leeg te pompen en direct daarna te gaan storten. Dat daarna het water er weer in komt, is niet erg.

Je kan ook no-mix beton gebruiken. Dan moet er juist eerst water in het gat. Alleen weet ik niet of de kwaliteit daarvan voldoende is voor een vlaggenmast. Het is in principe bedoeld voor tuinpalen.
En als het zout water is, dan zit het zout ook in de beton. Met een ingestorte metalen houder is dat geen prettig idee.
 

Geus

  • #3
Die ontmenging kan je voorkomen met folie. Als het water er niet zo snel in terugkomt, kan je leegscheppen, folie erin en dan beton. Zit het beton er eenmaal in, dan heeft het water door het gewicht geen kans mee.
 

Millew

  • #4
Ontmenging krijg je ook alleen als je de beton gewoon in het water gooit.
Daarom mijn advies om het gat leeg te pompen.
Die folie is in die klei niet nodig. Ik weet wat het is, want ik woon zelf ook in het hoge noorden.
Alleen als je in droge grond zit, waar het cementwater weg kan lopen uit de beton, is folie wel zinvol.
 

Geus

  • #5
Als je het gat leegschept, folie plaatst en je mengsel in het droge folie stort, krijg je toch ook geen ontmenging? Het beton blijft dan het oorspronkelijke mengsel, of zie ik dat verkeerd?
 

Millew

  • #6
Die folie als een zak gebruiken om de beton bij elkaar te houden? Ja dat is ook een mogelijkheid.
Maar met die folie creeer je een extra glijvlak. Het blok beton komt dan volgens mij niet zo vast te staan. De klei bij ons is glibberig hoor, als het nat is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Inplaats van folie, kun je hiervoor ook gewoon een grote vuilnis zak gebruiken.
En dat zou ik ook zeker doen.
En voor dat extra glijvlak, hoef je niet bang te zijn dus dat blok beton komt net zo vast te staan

Zorg in ieder geval, dat je de voet goed waterpas in de beton stort.
Nastellen kan later ook nog wel met de bouten, maar het is beter om de voet meteen goed waterpas te stellen.
 

Kacheltje

  • #8
Wat is de afwerking van het maaiveld?
Als dit gras of grond is dien je de bovenzijde ook te stabiliseren. Anders loop je zeker het risico dat de betonnen voet zoals aangehaald kan kantelen. Zeker als deze rond van vorm is gestort.
Als er een stevige bestrating omheen zit zal de mast goed op z`n plaats gehouden worden.

Het beste is om zowel de voet als op maaiveldhoogte of net daaronder de grond te stabiliseren. Enkel de voet biedt in slappe grond of klei niet voldoende stvigheid. Zeker als je ook in een winderige omgeving woont een punt van aandacht.
 

Janzzen

  • #9
Nou nou... wat een reacties, helemaal top!

Ik zat inderdaad ook te denken aan een zeil of dik plastic folie en dat als een soort zak in de put te stoppen en dan daarin het beton te storten. Heb inderdaad nooit stilgestaan bij het mogelijke zoute water en dat is met gegalvaniseerd staal ook geen goede combinatie natuurlijk.

Het beton zal zich, ondanks de folie, door het gewicht volledig aanpassen aan de vorm van het gat. 90cm is best diep genoeg om, zeker onderin, een grote druk te maken. Het gat is dus 30x30cm en 90cm diep.

Er ligt inderdaad een stevige bestrating omheen, dus wat dat betreft zal er straks voldoende draagkracht zijn om het blok rechtop te houden.

Het waterpeil komt steeds verder omhoog heb ik het idee, maar dat was te verwachten natuurlijk. Leegscheppen, folie erin en dan direct beton storten lijkt me inderdaad een goede optie.

In de instructie van de ankervoet wordt inderdaad aangeraden om de voet bij plaatsing al direct waterpas te zetten. Dat is geen probleem en kan met een balkje eenvoudig worden gerealiseerd. Balkje over de put heen leggen, ankervoet erop een dan eventueel nog wat bijstellen aan één van de kanten.

Ik ga voor een dik folie/afdekzeil en dat gebruik ik als 'zak' in de put waar dus vervolgens beton in wordt gestort. Op die manier kan er nooit geen zout water bij en wordt het beton ook niet beïnvloed door meer water, wat de stevigheid niet ten goede zal komen.

Nogmaals dank voor alle tips en adviezen, nu maar hopen op snel even wat uurtjes droog weer!

Roland.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu