Grond egaliseren voor nieuw gazon

Malo

  • #1
Hallo,

Ik wil een nieuw stuk gazon aanleggen, zelf zaaien, en ben daarvoor op dit moment de grond aan het preparen. Ik heb op dit moment de aarde omgespit en met een hark enigsinds geëgaliseerd. Heb gisteren een tuinwals gehaald en deze over de stuk aarde getrokken, op dat moment werd de aarde wel plat maar niet vlak en onstonden er lichte bubbels en lichte gaten.
Is het nu belangrijk om dit stuk grond eerst weer te harken nog beter te egaliseren en dan weer te walsen om zodoende een egaal gazon te verkrijgen. Of is het belangrijker dat na het walsen de grond gelijk gemaakt wordt met het harken?

Groeten,
Mark
 

Johanl

  • #2
Hallo Mark.
Eerst met de hark en schep de oppervlakte zo vlak mogelijk maken. Dan weer rollen,en weer met de hark eroverheen . Hoe vlakker het is hoeveel meer plezier je er van heb met maaien. Sucses JohanL
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Met de roller diagonaal over de eerste baan geeft een beter resultaat, dan hebt u minder last van die bobbels.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Rollen en harken tot het vlak is. Heb ik ook gedaan voor de graszoden (maar de voorbereiding is hetzelfde).

Ik had het de eerste keer geharkt en schrok me rot toen ik met de wals klaar was: allemaal hobbels en bobbels. Maar al snel merk je dat na een paar keer rollen en harken de grond steeds vlakker wordt, net zo lang tot hij vlak blijft.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
M'n gazonnetje is ook niet zo vlak als zou kunnen, gelukkig noem ik het weiland :)

M'n ervaring is dat de grondsoort en de omstandigheid van het omspitten/vlakmaken erg veel uitmaakt. Als de grond te droog is, vallen de kluiten niet uit elkaar, ook niet bij het harken. Bij mij is het zware klei. Maar wellicht heb jij erg zanderige grond en daar dus geen last van.

grtz
Henk
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb ook kleigrond. Het is even wat werk maar het loont zeker. Nu is de klei nog vochtig en valt het nog goed te harken (met een verticuteerhark gaat het makkelijker dan met een gewone hark!).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu