Groepenkasten plaatsen

SimonB

  • #1
Hallo,

Ik heb onlangs een nieuw tuinhuis geplaatst, en wil hier elektriciteit in voorzien. Aangezien in mijn kleinste schuur de elektrische installatie ook niet veel meer inhoud, wil ik deze ook vernieuwen. In mijn grote schuur komt nu krachtstroom (380V, 3x25A) toe. Deze stroom komt NIET vanuit de groepenkast in huis, maar rechtstreeks van de weg (de grote schuur heeft zijn eigen adres en meter). De groepenkast in de schuur wil ik vernieuwen, want die dateert volgens mij nog uit de jaren 70, toen de schuur heropgebouwd is na een brand. De meter is vorig jaar door de netbeheerder al aangepast naar een digitale.

Ik wil zowel in de grote en kleine schuur als in het tuinhuis krachtstroom hebben. De stroom wil ik vanuit de grote schuur naar de kleine schuur leggen, en van de kleine schuur naar het tuinhuis.

Ik heb er even op gestudeerd hoe ik de nieuwe groepenkasten in zou delen;
In de grote schuur;
1x Hoofdautomaat 40A
1x Aardlek 30mAmet daarachter een 3 fasen automaat 20A
1x Aardlek 30mA met daarachter een 3 fasen automaat 16A
1x Aardlek met daarachter 2 automaten voor 230V (zekering moet ik nog even controleren welke nu ingebouwd zijn in de oude kast)

1x Hoofdautomaat 40A waar de kabel voor de kleine schuur op aangesloten word. Moet ik hiertussen ook nog een aardlek of een andere groepenbeveiliging tussen steken? Ik vraag dit, omdat in mijn huis met een 3 jaar oude groepenkast, er ook een kabel loopt naar een 2de groepenkast in de garage. In de groepenkast in huis word die aparte kabel beveiligd met een extra hoofdautomaat van 40A na de hoofdautomaat van het huis, plus nog eens 3 aparte automaten van 20A Categorie C. De stroom naar de garage is wel 230V, terwijl in huis 400 toekomt. In de groepenkast in de garage heb ik dan weer een hoofdschakelaar van 40A , met daarachter een aardlek 30mA die dan naar 3 automaten gaat van 16A categorie B.

In het geval van de grote schuur naar de kleine schuur vroeg ik mij af of ik die extra hoofdschakelaar in de groepenkast van de grote schuur nodig heb voor de kabel die naar de kleine schuur te beveiligen? De stroom komt toch rechtstreeks na de hoofdschakelaar die de grote schuur beveiligd. En moet hier dan ook weer 3 aparte automaten tussen voor de fasen?
Ik ga er vanuit dat de situatie in de kleine Schuur dan het volgende word;
1x Hoofdautomaat 40A
1x Aardlek 30mA voor 3 fasen
1x Aardlek voor 2 groepen 16A categorie B 230V

De stroom van hieruit gaat dan ook naar het tuinhuis, moet ik dan weer een hoofdautomaat van 40A plaatsen eventueel met automaten om de fasen apart te beveiligen in deze groepenkast plaatsen om de kabel naar het tuinhuis te beveiligen?
In het tuinhuis zal ik, met uitzondering van de extra hoofdschakelaar+extra beveiliging van de fasen indien nodig, dezelfde indeling hebben als in de kleine schuur.

Tussen het tuinhuis en de kleine schuur heb ik al een kabel 5G6mm² liggen. Mag ik ook van de grote schuur naar de kleine schuur een 5G6mm² leggen?

Om op de vraag te beantwoorden waarom ik in alle 3 de gebouwen krachtstroom wil, in de grote schuur is die sowieso al voorhanden voor het lasaparaat, de compressor, hoge drukreiniger en de zaagmachine. In de kleine schuur wil ik de krachtstroom hebben aangezien ik in de toekomst de hoge drukreiniger wil verhuizen naar de kleine schuur, aangezien die in de grote schuur meer in mijn weg staat dan nodig. En in het tuinhuis wil ik deze als reserve, niemand weet wat de toekomst brengt. Ervaring van bij mijn ouders thuis uit leerde dat we meestal in de schuren stroom te kort hadden, met veel irritaties vandoen. En als de krachtstroom uit het tuinhuis dan nodig heb, dan is die tenminste voorhanden en bespaart het mij weer een hoop graafwerk om die dan toch te voorzien, of gesleur met verlengkabels, die over het algemeen in bepaalde situaties dan weer te kort of te licht zijn voor wat je ze nodig hebt...

De reden dat ik deze vragen ook allemaal stel is dat ik afkomstig ben in België en dat de wetgeving rond elektrische installaties daar anders is dan in NL. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld. in heel het huis daar maar 1 aardlek, althans dat was voor mijn verhuis toch zo... Qua beveiliging gaan de Nederlanders wel heel wat verder dan de Belgen merk ik. En ik ooit voor elektricien geleerd heb, deze kennis wat verder weg zit, maar ik het toch nog steeds graag zelf wil doen. De groepenkast in huis heb ik toen der tijd laten doen, omdat ik van de wetgeving in NL toen al helemaal niets afwist.

Al deze vragen zijn er om mezelf te controleren op fouten, en of ik geen dingen over het hoofd zie. En ik twijfel er niet aan dat hier enkele elektrische knobbels zitten die het veeeeel beter dan mezelf weten hoe de wetgeving en normen in elkaar zitten.

Mvg,
Simon
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik ben niet bekend met de Belgische regels maar in Nederland mag het niet wat je van plan bent.

Als de hoofdaansluiting 3x25A is dan mag je met 16A afgaande groepen werken. Zoek op dit forum maar eens naar 'selectiviteit'. Zulke vraagstukken komen hier vaak aan bod.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Als ik het goed begrepen heb ben je oorspronkelijk zelf afkomstig uit België, maar komt deze installatie in Nederland, want je schrijft dat je de groepenkast hebt laten doen omdat je de wetgeving in Nederland niet voldoende kende. Aan de andere kant schrijf je dat er C20 automaten gebruikt zijn, die juist gebruikelijk zijn in België, maar niet in Nederland.

Wat verduidelijking over waar de installatie staat zou ontzettend helpen om het goede advies te kunnen geven.
 

SimonB

  • #4
De installatie staat in Nederland. Ik heb nog even in de kast gekeken, en er worden weldegelijk C20 (Hager MCN 120 E C20) automaten gebruikt om de kabel naar de garage voor te beveiligen.

Ik woon wel heel dicht tegen de Belgische grens, maar de installateur was wel een Nederlands bedrijf.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
20A is niet selectief tegenover 25A dus dit is niet toegestaan. En waarom is er een C karakteristiek toegepast? Is er gekeken naar circuitweerstand en maximale lengte van de kabel?

Als jij kortsluiting krijgt in de kabel dan is de kans aanzienlijk dat de hoofdzekering eruit klapt. Dat wil je absoluut niet.
 

SimonB

  • #6
De 20A automaat zit in de groepenkast in huis, deze is geplaatst achter een extra hoofdschakelaar van 40A, die samen met de 20A automaten (die C20's bedoel ik dan) de kabel die van huis naar de garage loopt te beveiligen. Waarom ze hier een C categorie geplaatst hebben weet ik niet.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Allemaal leuk en aardig maar dat heb je al geschreven. De aansluiting vanuit het net is 3x25A schreef je. Dat de hoofdschakelaar 40A is wil enkel zeggen dat deze tot max. 40A is ontworpen.

Zoals gezegd is 20A niet selectief tegenover 25A. Wat je van plan bent mag niet. Ik wil je adviseren hier een installateur bij te halen want dit is geen DHZ klus meer, zeker gezien diverse zaken niet kloppen in de installatie en je niet lijkt te snappen dat selectiviteit ook een norm is.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Of een automaat wel of niet selectief is ten opzichte van de voorafzekering hangt af van de manier waarop die afzekering is gebeurd. Bij smeltzekeringen onderling geldt een factor 1,6. Dus bij een 25A smeltzekering is een smeltzekering van 16A selectief. Bij automaten moet je ook kijken naar de karakteristiek.

De in de garage geplaatste B16 automaten schakelen bijvoorbeeld wel selectief uit ten opzichte van de C20 automaat in de meterkast. De B16 heeft namelijk een maximale kortsluitstroom van 80 ampere (5x16) terwijl de C20 automaat een minimale kortsluitstroom heeft van 100 ampere (5x20).

Als vóór de meter 25A automaten zijn toegepast hangt het af van hun karakteristiek. Als het smeltzekeringen zijn wordt het verhaal nog ingewikkelder. Staat de woning relatief dicht bij de transformator en is er daardoor een lage circuitimpedantie in het straatnet, dan piept de smeltzekering er gegarandeerd als eerste uit. Bij een langere afstand en daardoor hogere circuitweerstand waarschijnlijk ook, maar om dat zeker te weten moet je de karakteristiek van de smeltzekeringen over die van de automaten leggen en bovendien de circuitweerstand kennen. Dat zou de oorspronkelijke installateur gemeten moeten hebben.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Eens Krunnie, maar dat gaat voor een DHZ'er wel een brug te ver denk ik :wink:
 

SimonB

  • #10
Ik haal de installateur er wel weer bij. Die moet maar doen wat goed is, en ik heb er geen zorgen meer over.
Dank voor de info.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
B16A is inderdaad selectief t.o.v. een 25A smeltzekering.
Maar wat als je nu sluiting tussen de C20A en de B16A krijgt?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
B16 is alleen selectief ten opzichte van een 25A smeltzekering bij niet al te hoge kortsluitstromen. Wanneer je een kortsluiting van 1000A of meer hebt gaat de smeltzekering er eerder uit omdat de B16 door zijn mechanische opbouw altijd een aantal milliseconden nodig heeft om af te schakelen.

Als je sluiting tussen de C20 en B16 krijgt in het geval van @SimonB heb je waarschijnlijk een dode mol ergens in de tuin die de kabel naar de garage heeft doorgeknaagd. De C20 beveiligt alleen de kabel tot aan de groepenkast in de garage, vanaf daar is het weer onderverdeeld met B16 automaten die de circuits naar de eindverbruikers beveiligen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het schiet me te binnen dat tegenwoordig in hoofdaansluitingen (woningen) geen hoofd smeltzekeringen meer worden gebruikt.
In enkelfase hoofdaansluitkasten zie ik vooral een 40A automaat zitten en in 3 fasen hoofdaansluitingen 3x25A, in beide gevallen zijn deze automaten door de gebruiker zelf te bedienen.
Bij de 40A hoofdautomaten gelden er dan uiteraard andere selectiviteitswaarden dan bij 25A, lijkt me.

In geval van een 40A hoofdautomaat zou je in mijn optiek dan een 2e onderverdeler in bijvoorbeeld in een schuur af mogen zekeren met 25A en daar verder mogen met 16A.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #14
Optiek is in elektrische installaties een gevaarlijke leidraad. Meten is veiliger. Het gaat om een krachtstroom aansluiting, dus 3x25 als centrale afzekering is waarschijnlijker.

Welke automaat en karakteristiek maximaal kan qua kortsluitbeveiliging is een kwestie van meten van de circuitweerstand ter plekke.

Bepalen welke automaat kan vanwege selectiviteit in combinatie met de hoofdafzekering kan alleen ter plekke beoordeeld worden aan de hand van de werkelijk toegepaste afzekering. Het gaat volgens het oorspronkelijke bericht om een groepenkast uit de jaren zeventig, dus smeltveiligheden lijken mij waarschijnlijker als voorzekering. De meter is wel vorig jaar vervangen door een digitale versie, maar dan worden normaliter smeltveiligheden niet vervangen door automaten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #15
Mijn verhaal was even off topic.:cool:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu