Groepenkast uitbreiden met krachtgroep

Pdorn

  • #1
Hallo allen,


Graag zou ik jullie advies willen over de volgende situatie. Ik wil graag mijn groepenkast uitbreiden met een krachtgroep voor in de schuur (400v machine op het oog).

Vanuit de kruipruimte ligt al een kabelbeschermingsbuis tot in de schuur, met een controledraad, klaar om een kabel door te voeren. Hier voorzie ik geen problemen en wil ik een 5x4mm2 kabel doorheen trekken.

De huidige groepenkast is helaas vol. Daarnaast zijn er nu al twee grondkabels die naar buiten vertrekken naar twee verschillende ruimtes, die op gedeelde groepen zitten met de woning. Deze wil ik ook graag voorzien van een aparte groep, zodat alles van buiten gescheiden is van de woning. Motivatie hier is dat als er buiten kortsluiting ontstaat om wat voor reden, dit geen problemen kan veroorzaken in de woning.

Mijn idee was om een uitbreidingskast te kopen van hetzelfde merk, en deze te voorzien van een 4p aardlekschakelaar 40a, en daarnaast een krachtgroep 3p+n 16a. Aangevuld met twee lossen 1p+n 16a groepen. Dit past mooi ik een kast van 12 modules breed. Omdat ik me ook stoor aan de wijze waarop de zonnepanelen zijn aangesloten (grijze buis) wil ik deze ook direct opnieuw aansluiten.

Zoals te zien op de foto zitten er echter twee buizen links van de kast. Deze lopen de vloer in en zijn voor de keuken. Nu het “probleem”.

Als ik de uitbreiding links wil plaatsen, direct aansluitend op de bestaande kast, dan moeten die twee buizen omgeleid. Dit geeft me de volgende opties:

- buizen omleggen naar rechts en opnieuw bedraden. De wcd’s eindigen wel achter de keuken, dus daar moet het nodige gedemonteerd worden.

- buizen omleggen naar rechts, maar onderin de meterkast twee lasdozen en doorlussen naar boven (alleen dat stuk hoeft dan opnieuw bedraad)

- buizen links laten maar invoeren in de nieuwe uitbreidingskast en draden door laten lopen naar hoofdkast en aansluiten op bestaande groepen

- buizen links laten maar invoeren in de nieuwe kast, en hier ook de groepen plaatsen. Maar dan vraag ik me af of deze ook achter de 4p aardlekschakelaar kunnen waar de krachtgroep ook al achter komt

- nog andere optie die ik niet overzie

alvast bedankt voor het meedenken!

44DBD5CE-FF87-4533-ACAE-AC1BF509CC74.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou in zo'n geval ervoor kiezen om de groepenkast te vervangen door een exemplaar met drie rails boven elkaar. Je naar boven nog genoeg ruimte. Is wel veel werk, maar in mijn ogen de netste oplossing.

Wil je niet veel werk hebben, dan kun je ook een kast naast de twee buizen plaatsen en deze d.m.v. een kort stuk kabel verbinden met de huidige kast.
 
  • Like
Waarderingen: Pdorn en Vonken_trekker

Pdorn

  • #3
Daar had ik nog niet aan gedacht! Is inderdaad wat meer werk, maar wellicht de mooiste oplossing! Bedankt voor het meedenken.
 

Pdorn

  • #4
Ondertussen besloten voor een nieuwe kast te gaan met 3 rijen. Ik ben even aan het kijken wat ik nodig heb voor de aanpassingen maar komt wat geks tegen waar ik een vraag bij heb. Hopelijk dat er nog iemand mee leest :-)

De huidige fornuisgroep zit achter een Doepke aardlekautomaat. Ik denk dat de aardlekschakelaars al vol zaten met ieders 4 groepen. Waarom er dan geen 3e aardlekschakelaar is bijgeplaatst maar een aardlekautomaat is me onduidelijk.

nu wil ik graag ook nog 2 losse groepen bijplaatsen. Dus er komt nog een 3e aardlekschakelaar bij en hier wil ik de fornuisgroep achter plaatsen, zodat de Doepke aardlekautomaat weg kan. Ben ik ook weer uniform in de merken.

Snapt iemand waarom de aannemer deze keuze destijds heeft gemaakt? Is opgeleverd in februari 2016.

Edit: afbeelding toegevoegd voor gewenste situatie. De C20 alamat is voor de omvormer van ze zonnepanelen
3259325D-6949-4718-AFE3-A0C41EFC7276.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Huh, wat is de nominaalstroom van die aardlekautomaat dan? Geen 16A? Dat zou nogal doelloos zijn, een 2x16A kookgroep achter 1x16A.

De foto is helaas te klein om de opdruk van de componenten te kunnen lezen.

Als je nu toch gaat uitbreiden, zou ik er voor kiezen om de kookgroep helemaal niet meer te gebruiken en om ook voor de kookplaat een 3-fasen krachtgroep te plaatsen. Nu zit de kookplaat met een maximum vermogen van waarschijnlijk zo'n 7400W (?) achter één fase dus achter één 25A hoofdzekering. Maak voor de grap het rekensommetje eens, dat komt niet uit...

Het gaat in de praktijk meestal wel goed maar ik zou het vermogen van de kookplaat liever over 2 of 3 fasen verdelen. Dan kun je straks je nieuwe machine ook gebruiken als er iemand aan het koken is. :wink:

(Let wel dat je dan meer moet aanpassen dan de automaat. Sowieso de aansluiting op de kookplaat, misschien moet je ook iets met de leiding afhankelijk van welke draadkleuren nu gebruikt zijn?)
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Straks komt er zoveel bij dat er alsnog een 2e kast naast nodig is.. ;-)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Valt best mee toch? Anders aardlekautomaten gebruiken voor de krachtgroepen voor nog wat extra ruimtebesparing.

groepenkast.png


Maar ja... Je hebt met deze kast natuurlijk "maar" 36 modules. Besluiten de huidige te laten zitten en er zo'n zelfde naast te zetten bespaart werk en geeft 48 modules ruimte. Dat zou ik ook helemaal geen rare keuze vinden.
 

Pdorn

  • #8
Bedankt voor de input! Nog even twee foto’s van de alamat en de fornuisgroep.

zoals je ook kunt zien, 2x bruin en 2x blauw. Foto’s gedraaid, heel bijzonder.

Ik vind het ook een beetje raar dat ze dit zo hebben gedaan, en blijkbaar ben ik daar niet alleen in. Ook nog een foto gevonden van onze kookplaat. Bij maximale normale belasting zit je op 7600 watt idd. En maximaal belasten is onze ervaring niet geheel positief met deze kookplaat, maar dat heeft mogelijk hier mee te maken?
46A830AE-B8A9-402B-A6E6-D4EC9554298F.jpeg
1AEFFC37-DB3D-4031-8832-DF4A755F2A53.jpeg
92DFF58C-4875-4DFC-966A-0FF54983C46F.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Juist... Dus je 7200W kookplaat (7200VA / 230V = 31,3A) zit niet alleen aangesloten achter één 25A hoofdzekering, maar ook nog eens doodleuk achter één B16 aardlekautomaat. En blijkbaar werkt dat nog al die tijd goed ook. Ik vind het bijzonder. :wink: Gebruik je hem ook wel eens om te koken? :lol:

Edit: Ik lees nu pas het stukje dat je ervaring niet geheel positief is. Bedoel je dat de Doepke aardlekautomaat tript?

Zoals ik al zei, zou ik een kookplaat in een 3-fasen installatie aansluiten op een krachtgroep, zodat je het vermogen over 2 of 3 fasen verdeelt (in het geval van jouw kookplaat over 2).

Als je dat netjes wilt doen vervang je de bedrading naar de contactdoos door 3x bruin, 1x blauw 1x groen/geel en pas je de aansluiting van de contactdoos, stekker en kookplaat aan. Dat betekent dat je 1 pen van de stekker niet aan sluit want op jouw plaat kun je de derde fase niet kwijt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Pdorn

  • #10
Haha we zijn echte Nederlanders! Bijna alle dagen staan er aardappelen op het “vuur”. Wat ik een paar keet heb ervaren is dat als je bijna de aardappelen aan de kook hebt, en een 5e kookzone in gebruik neemt, dat de aardappelen weer van de kook af gaan. Dus dan verliest een andere zone wat vermogen.

voor zover ik me kan herinneren is er op de kookgroep nog nooit een uitval geweest. Die bedrading loopt echt via een dramatische weg (aannemer had de leiding niet onder het eiland maar er naast laten uitkomen). Daardoor zou ik het wel spannend vinden om die even opnieuw te bedraden, dus die hou ik even onder optie. Wel voldoende reden om voor de eerste krachtgroep te kiezen voor een aardlekautomaat, zodat er volgens jou setup nog een 2e bij kan voor de kookgroep.

De uitbreiding naar links is ook nog het overwegen waard, waar ik dan blijf zitten met het ‘probleem’ van de 2 buizen aan de linker kant, en de sowieso rare manier van aansluiten momenteel.
Daarnaast met de nieuwe setup ook 2 extra groepen meegenomen. Ik verwacht geen verdere uitbreiding wat dat betreft. Probleem voor later anders

Nogmaals bedankt! De alamat gaat er in ieder geval uit met de nieuwe situatie. Of tezamen met de fornuisgroep en dan vervangen voor kracht, of achter een 40A aardlekschakelaar .
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Je kunt die leidingen die nu links naast de kast lopen toch inkorten en vanaf onder de tweede kast invoeren? En dan intern in de kasten zorgen dat de automaten waar deze leidingen op komen ik de linker kast komen zodat de draden niet te kort zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Genoeg opties met die leidingen om toch een tweede kast te kunnen plaatsen. Je noemt ze zelf zo ongeveer allemaal al op in de topicstart! :prima:

Als je de kookplaat op een krachtgroep wilt aansluiten zonder de bedrading naar de contactdoos aan te passen, kan dat in theorie ook... Je kunt de fasedraden op 2 van de 3 fasecontacten van de automaat aansluiten (één laat je er dan leeg) en beide nuldraden op het nulcontact van de automaat aansluiten. Niet heel netjes, maar ja...

Ik zou wel altijd de aansluiting op de kookplaat nakijken voordat je de stekker er weer insteekt... In theorie hoeft daar wanneer je dit doet niets aan te wijzigen, maar als de theorie niet klopt dan zijn de gevolgen met een krachtgroep net ietsje vervelender.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Pdorn

  • #13
Omdat het ook wel eens leuk is om het resultaat te horen, in plaats van alleen de vraag, zie de foto voor de stand van zaken!

Helaas is de Bouwmaat gehamsterd als het gaat om zadels en klemmen, dus die zijn op internet besteld.

oorspronkelijke kast even opnieuw nummeren en dan is het weer zo goed als klaar. Nouja, nu kan de kabel getrokken worden voor de krachtgroep.

Fornuisgroep eerst maar gelaten voor wat het is. Wel achter een nieuwe aardlekschakelaar gezet.

de lasdoos links komt ook nog te vervallen. Het WCD dat hier op zat heb ik rechts geplaatst.

Bedankt allemaal voor het meedenken!



1C6343ED-3721-445D-B281-2B9B42E4CD0F.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu