3 fasen en 6 groepen uitbreiden met zo'n zelfde groepenkast

Uitschuifbeen

  • #1
Hoe dik zou de kabel moeten zijn om zo'n groepenkast uitbreiding te realiseren. Het betreft ongeveer een verdubbeling van de woning, met 3 slaapkamers, 2 badkamers, een garage (met schuifpoort), een toilet, een lange hal en een CV hok.
De lengte van de verbindingskabel is ± 30 meter. We zijn nu uitgegaan van 5 aderige 4mm2 kabel. Iemand anders adviseerde 6mm2 omdat we met 4mm2 een risico lopen.
Hoe zit het nou eigenlijk wettelijk en hoe werkt het in de praktijk.
Hoor graag, dank vast, Paul
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Wettelijk kun je op een normale aansluiting (3x25A) geen 2e kast (onderverdeler) maken. Tenzij je er groepen van 6A in doet.

Zoek maar eens op 'selectiviteit'
 

Uitschuifbeen

  • #3
Groepenkasten koppelen in dezelfde woning. Tweede poging ;-) Van Hessie begrijp ik uit een eerdere reactie dat je geen groepenkast achter (in mijn geval 20 meter verderop en 30 meter kabel) een andere groepenkast mag hangen tenzij je per groep tot max 6 Ampere gaat.
Dat klinkt mij vreemd in de oren, moet bekennen er weinig verstand van te hebben, maar toch.
Momenteel heb ik een groepenkast met 3 fasen en 6 groepen. De uitbreiding vd woning betekent ongeveer een verdubbeling, echter zonder keuken. Het plan is om de tweede kaste met 3 fasen en ook weer 6 groepen te koppelen. Daar lijkt op zich toch niets mis mee...De twee betrokken elektriciens zijn het niets een s over de kabel (van 30 meter) er tussen. Wat voor kabel zou dat moeten zijn? Heb je last van verlies of weerstand door de lengte?
Lees heel graag wat meer reacties!
Met hartelijke groet.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Maar je hebt je ook niet het advies ter harte genomen om te zoeken op "selectiviteit",
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Het is geen enkel probleem opzich. Je moet dus zoals beschreven er om denken dat je zekeringen selectief blijven.
Dwz dat je dus je hoofdzekering zal moeten verzwaren naar bv 3x50a, dan kun je met 25a naar je onderverdeler, en dan heb je 16a eindgroepen.

Nadeel hiervan is dat je ca. 1000 euro extra vastrecht moet betalen voor de zwaardere aansluiting. Vandaar dat dit in de praktijk in woningen niet gedaan wordt: meer kabels trekken naar de centrale meterkast is voordeliger.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu