Groepenkast uitbreiden ivm zonnepanelen

Grutje

  • #1
Binnenkort gaan we zonnepanelen op het dak van onze nieuwbouwwoning krijgen, het gaat om een installatie van 2220 wp met micro omvormers. Onze groepenkast zal hiervoor uitgebreid worden, alle 12 de groepen zitten vol.
De leverancier gaf aan dat ze dan een kastje erbij plaatsen in de meterkast, waar een aantal groepen in bijgeplaatst kunnen worden. Dat vond ik heel fijn, want ik heb nog twee ymvk-as kabels naar buiten liggen, die beide op een aparte groep moeten worden aangesloten (er moeten heaters op kunnen, daarnaast komt er tuinverlichting op).

Ik bedenk me nu echter dat dat volgens mij helemaal niet handig is, omdat de zonnepanelen dan achter de zelfde aardlekschakelaar zitten als de buitenverlichting. En ik wil natuurlijk daat de zonnepanelen het altijd blijven doen. En volgens mij kunnen/mogen er geen aardlekautomaten achter een aardlekschakelaar geplaatst worden (toch?). Is het een oplossing dat er dan een kastje geplaatst wordt zonder aardlek en dat daar vervolgens drie alamats in komen, voor elke groep een? Of is er nog een andere oplossing?

Ik wil graag de zonnepanelen installateur een goede instructie geven, hoop dat jullie me kunnen helpen met advies.
Bijgevoegd de tekening van de huidige installatie.
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Bij de één na onderste groep staat pv-panelen...
 

Grutje

  • #3
Je hebt gelijk, we hebben al 5 zonnepanelen vanuit de bouw, met een eigen omvormer, die zit op deze groep. De zonnepanelenleverancier gaf aan de nieuw te plaatsen zonnepanelen op een aparte groep te willen plaatsen. En sowieso wil ik aparte groepen voor die buitenkabels, dus ik wil wel graag dat ze een uitbreiding maken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ok, nou geen probleem lijkt me om een extra kastje met drie aardlekautomaten toe te voegen. Die moeten dan idd niet van een aardlekschakelaar worden afgetakt maar direct van de hoofdschakelaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Inderdaad geen enkel probleem. Wellicht wel even bij de installateur vooraf doorgeven dat je nog twee extra aardlekautomaten wilt plaatsen in de uitbreidingskast. Anders plaatst men vaak een mini verdeler van 4 modules erbij en dan kom je dus alsnog ruimte tekort.

Je zou ook kunnen overwegen, indien er plek voor is in de meterkast om een tweede identieke (lege) groepenkast tegen de huidige groepenkast aan te plaatsen. Hierin kunnen dan ook de aardlekautomaten en je houdt nog plek over. En ziet er netter uit dat het twee dezelfde kasten zijn.
 

Grutje

  • #6
Dat is inderdaad de reden dat ik het hier post, zou zonde zijn als ze iets plaatsen waar ik vervolgens niet mee uit de voeten kan. Super bedankt dus!

Ik heb al wel zitten kijken naar hele groepenkasten (wij hebben de ABB HAFONORM HAD343434-222+H44), maar als ik daar op zoek dan zit je zo op 400 a 500 euro. Is dat niet wat overkill? Daarnaast loopt rechts langs de groepenkast een buis met een aarde, verder is er wel genoeg plek.

Zijn er van ABB Hafonorm dat jullie weten kastjes die in de zelfde look/feel zijn, maar wat minder kolossaal? En waar dus wel minimaal 3 alamats in passen (liefst nog wat meer)? Ik moet zeggen dat ik door de bomen het bos niet zo goed zie :-).

meterkast compleet.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik bedoel een lege groepenkast. Dus exact dezelfde kast als je al hebt maar dan zonder componenten erin. Die heb je volgens mij rond de 100 euro, misschien 150 als het een versie met busboard is?

Iets kleiners kan ook bijvoorbeeld een kastje voor 12 modules, zoals bijvoorbeeld de ABB HAF HLD22. Die koop je rond de 50 euro. Past qua uiterlijk in ieder geval bij wat er al hangt.

Als de aarde draad rechts iets verder opschuift dan kan daar prima een extra kast hangen.

Het zou in ieder geval jammer zijn als de pv leverancier er een kastje van een ander merk bij zou hangen, of misschien krijgen alleen 'elektra experts' daar jeuk van :mrgreen:

En standaard plaatsen veel pv leveranciers een mini verdeler van 4 modules ofzo omdat dat genoeg is voor de zonnepanelen maar jij wilt er nog meer in kwijt kunnen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Dat kastnummer wat je noemt is alles erop en deraan, inclusief hoofdschakelaar en twaalf groepen. In de PDF die ik hier aan vastgeplakt heb staat de codering van de lagere versie van deze kasten van ABB. Je kunt aan de hand van het aantal automaten etc dat je nodig hebt hiermee zelf een modelnummer maken en vervolgens vind je met een Google zoekactie ongetwijfeld een leverancier die dat model of iets wat er erg op lijkt in zijn prijslijst heeft.
 

Bijlagen

  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Grutje

  • #9
@Krunnie: Dat gaat voorlopig nog even boven mijn pet :-), maar bedankt!
Ik heb nog eens wat zitten zoeken en rekenen.

Volgens mij kan ik kiezen voor:
1) één aardlekschakelaar met daarachter 3 automaten voor de buitenkabels (ik dacht 2, maar had er op het laatste moment aan de voorkant van het huis ook nog één aangelegd) en één aardlekschakelaar met daarachter 1 automaat voor de pv installatie
2) 4 aardlekautomaten, 3 voor de 3 buitenkabels en 1 voor de pv installatie

Ik heb eens gekeken wat het verschil in kosten is tussen beide opties bij sandervunderink en kom op het volgende uit:
optie 1:
ABB Flexomaat 0025.060
13,34​
4​
53,36​
ABB Aardlekschakelaar 2-P FH 202 A 40/0,03
40,69​
2​
81,38​
134,74​

optie 2:
ABB Comfomaat 16A B-kar 0903.860
61,15​
4​
244,6​

Dit is gerekend zonder de kast en busboard en evt nog andere zaken. Ik heb alleen het vermoeden dat je voor beide opties verschillende behuizingen nodig heb, maar kom daar niet achter.
Zie ik het goed en welke behuizingen en evt benodigde toebehoren heb ik dan nodig?

@Vonkentrekker: ik ben overduidelijk geen electra expert, maar zou zelf gevoelsmatig ook het liefst allemaal een beetje gelijk hebben in mijn meterkast.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Je hebt een drie fasen aansluiting. Met optie één komen alle groepen op één van die drie fasen. Persoonlijk zou ik voor optie 2 gaan waarbij je beter over de fasen kunt verdelen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Wat ga je op de buitenkabels aansluiten? Hebben die allen een eigen automaat nodig?

Ik zou de zonnepanelen sowieso op een aardlekautomaat zetten. De buitenkabels zou ik prijstechnisch op 1 aardlekschakelaar en 3 automaten plaatsen óf alle 3 samen op 1 aardlekautomaat.

Weet je eigenlijk al of je een 1fase of 3fase omvormer krijgt voor de zonnepanelen? Voor een 3fase omvormer heb je een 4polige aardlekautomaat nodig.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Het zijn micro-omvormers. Die zijn meestal één fase. Al zou je ze allemaal afzonderlijk natuurlijk over drie fasen kunnen verdelen maar bij 2220 Wp lijkt mij dat niet zo zinvol.
 

Grutje

  • #13
Op die buitenkabels gaan heaters komen, ik vind het wel zo'n prettig idee dat die een eigen automaat krijgen, dan worden we daarin niet (minder) beperkt in de keuze voor aantal en soort heaters.
En het zijn inderdaad microomvormers (Enphase IQ7+), ik kon het niet terugvinden, maar lijken me ook 1-fase.

Optie 2 is idd beter om de groepen te kunnen verdelen over de fasen, dat is een goeie. Is het mogelijk om de drie fasen te verbinden naar het bij te plaatsen kastje, en wat voor behuizing zou dat dan moeten zijn?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Verdelen van de fasen is prima mogelijk. Je zou genoeg hebben aan een kast voor 12 modules en daarin 4 aardlekautomaten. Een busboard is daarvoor niet per se nodig.

Als voorbeeld:
Screenshot_20201027-103752_Chrome.jpg
 
Laatst bewerkt:

Grutje

  • #15
Toch wel goed om met deze materie bezig te zijn, ik bedacht me dat er binnen een jaar of 2 a 3 best wel eens een elektrische auto voor de deur zou kunnen staan. Ik begrijp dat je daarvoor iig een krachtstroomgroep en een 4 polige aardlekschakelaar nodig hebt, en daarnaast eventueel een 3 fase kwh meter. In totaal 12 modules. Met dat in het achterhoofd denk ik dat het wijs is om voor een 24 module grote kast te gaan van ABB. Groter lijkt me overkill.

Het wordt nu alleen nog gecompliceerder :shock:.

In eerste instantie (dus zonder die laadpaal) dacht ik: bovenste rij een 3 * 4 busboard met 4 automaten en onderin 3 aardlek schakelaars, of onderin 4 aardlekautomaten (en helemaal geen busboard dus). Dat gaat niet meer werken volgens mij.
Daarnaast krijg ik ook niet duidelijk of een krachtgroep en een kwh meter op een busboard geplaatst moeten/kunnen worden.

Los daarvan: 3 ALS-en en 4 automaten = 10 modules, daar kunnen dus nog max 2 modules bij.
Of: 4 alamats = 8 modules, daar kunnen nog 2 alamats (=4 modules) bij indien nodig.

Het lijkt mij nu het meest voor de hand liggend om dan te kiezen voor:
-onderin 1 4 polige ALS en 1 3 fase kwh meter
-bovenin 1 krachtstroom groep en 4 alamats.

Wat zouden jullie doen? Klopt het dat een busboard in deze indeling niet meer mogelijk is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Met een busboard ben je minder flexibel inderdaad. Maar los bedraden van de tweede kast kan ook prima. Je kunt ze zelfs voorbedraad kopen naar eigen wens.

Voor een laadpaal kun je ook een 4polige aardlekautomaat toepassen. Een kwh meter is niet per se nodig. 4x een 2polige en 1x een 4polige aardlekautomaat past in een kast van 12 maar deze zit dan wel meteen vol. Met oog op de toekomst kan je dan inderdaad beter overwegen om er een kast van 24 modules bij te plaatsen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
Ik heb zelf drie van die ABB kasten naast elkaar hangen. Eentje met busboard voor 12 groepen achter drie aardlekschakelaars. De twee andere zijn met vrij te plaatsen componenten waarvan één voor 3 fasen aansluitingen (auto, garage, kookplaat, warmtepomp) en de andere voor PV panelen, overspanningsbeveiliging, brandmelders en netwerk.

Je kunt een krachtstroom groep en 4 alamats niet beide aansluiten op hetzelfde type busboard, maar je kunt volgens mij wel normale automaten met schroefaansluitingen klikken op een rail waarop ook busboard componenten zitten. Maar je moet de componenten met schroefaansluiting dan wel apart voeden.

Mits je de ruimte hebt in de meterkast natuurlijk zijn die lege plastic kasten zelf de kosten niet dus neem ze niet te krap. Daarna heb je ruimte om componenten netjes te rangschikken zonder dat het intern een spagetti wordt van bedrading om alles functioneel te krijgen.
 

Grutje

  • #18
Enorm, drie groepenkasten! Maar jij hebt er ook wel een aantal dingen op zitten die ik niet heb.

Ik denk dat ik voor de HLD33 ga (24 modules), is altijd nog uit te breiden met een HLD22 eronder die 12 modules breed is (zonder het buisinvoerstuk dan). Dan is voor nu 3 ALS-en met 4 installatieautomaten ook gewoon mogelijk. Later nog maar eens goed naar kijken.
 

M Jacobs

  • #19
Hallo Grutje,
zat ook even mee te lezen met je verhaal.
Je nieuwe omvormer heeft dan 1 groep nodig.
Je zou van tevoren even kunne laten nakijken of je schema qua L1 L2 L3 klopt met de werkelijkheid.
In verband met terugleveren en eigen verbruik van je opgewekte energie is het natuurlijk belangrijk dat je zelf zoveel mogelijk van je eigen opgewekte energie gebruik maakt overdag.
Dus vraag of hij die automaat dan ook aansluit op de fase waar je zelf overdag het meeste verbruik op hebt ( koelkast/ c.v. wasmaschines , was drooger als die overdag/weekend) veel draaien, anders lever je het meeste van je energie direct terug aan het net.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Dat is niet waar. De slimme meter (ik ga er even vanuit dat de meeste mensen met zonnepanelen inmiddels een slimme meter hebben) saldeert het verbruik op de 3 fasen. Dus als jij teruglevert op fase 1 en ondertussen de wasmachine aanzet op fase 2 dan verrekent de slimme meter dit.

Zie ook hier een uitleg van een bekende winkel hierover (geen reclame, de uitleg staat m.i. los van de winkel).

Stel dat je een grote verbruiker juist op een bepaalde fase hebt zitten dan is het natuurlijk technisch gezien altijd slim om de zonnepanelen ook op deze fase aan te sluiten. Maar financieel / qua verbruik maakt het niets uit.
 
  • Like
Waarderingen: M Jacobs

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu