ABB groepenkast uitbreiden ivm zonnepanelen

Guido2014

  • #1
Hallo,

Ik wil zelf zonnepanelen gaan plaatsen. In mijn hoofd was het al bijna klaar. Tot ik het volgende tegen kwam. Advies is de omvormer (totaal 10-12 panelen) aan te sluiten op een aparte groep. Ik dacht dat dat geen problem was, tot ik las dat er maximal 4 groepen per aardlek gebruikt mogen worden. Ik heb een aantal foto's van de groepenkast (ABB Hafonorm) bijgevoegd. Ik heb volgende vragen:

1. kan ik een groep plaatsen links boven.
2. kan deze op de huidige aardlek meedraaien voor de groepen linksboven (dan 6 groepen).
3. indien ik nog een aardlek moet plaatsen, kan dat in deze groepenkast en hoe wijs ik die groep dan toe aan de nieuwe aardlek.

Groepen:
Linksboven
6 vaatwasser
7 koelvries combi in keuken
1 zolder, overlooop, hal, toilet
2 woonkamer keuken
3 wasmachine

Rechtsboven
4 badkamer, slaapkamers
5 wasdroger
8 magnetron
9 quooker
+ beltravo

Graag jullie hulp. Alvast bedankt!


 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Guido2014 schreef:
Hallo,
1. kan ik een groep plaatsen links boven.
Daar is ruimte voor ja.
2. kan deze op de huidige aardlek meedraaien voor de groepen linksboven (dan 6 groepen).
Zoals je zelf al zegt, mag je maar 4 eindgroepen per aardlekschakelaar plaatsen. Je hebt nu dus al 1 groep te veel op de linker aardlekschakelaar. De huidige situatie voldoet dus al niet en zou je eigenlijk moeten aanpassen.
3. indien ik nog een aardlek moet plaatsen, kan dat in deze groepenkast en hoe wijs ik die groep dan toe aan de nieuwe aardlek.
Het busboard wat nu in je kast zit is voor 2x6 modules (105252). De netste oplossing is om dit te vervangen voor een busboard voor 3x4 modules (120313, deze nummers kun je gewoon vinden op de ABB site he ;)). Een extra aardlekschakelaar en automaat (gewoon dezelfde als die er nu zitten) en je bent klaar. Realiseer je wel dat je dan zo ongeveer de hele groepenkast leeg moet trekken. Misschien moet je jezelf even afvragen of je daar zelf aan wilt beginnen. ;)

Eventueel zou je ook 2 'gewone' (lees: niet voor busboard) automaten links bovenin kunnen plaatsen en deze dan gewoon met draad verbinden met een nieuwe aardlekschakelaar. Niemand verplicht je om busboard componenten te gebruiken in zo'n kastje. Echt fraai is deze oplossing echter niet.

Je kunt ook overwegen om op de onderste rij van je kast een aardlekautomaat (dit is wat anders dan een aardlekschakelaar!) bij te plaatsen en daar je zonnepanelen op aan te sluiten. Dan voldoet je uitbreiding ook aan de regeltjes. De oorspronkelijke installatie echter nog steeds niet (je hebt dan nog steeds 5 groepen achter één aardlekschakelaar).

Ik zou voor de eerste oplossing kiezen.

 

Guido2014

  • #3
Bedankt voor je antwoord XanderH.
Ik begrijp dat huidige situatie niet perfect is. Maar ik ga voor de oplossing met een aardlekautomaat. Dan voldoet mijn aanpassing iig aan de regels en dit is ook nog redelijk eenvoudig te realiseren. Wellicht kan ik later altijd nog naar 3*4 gaan. Nogmaals bedankt voor je reactie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu