Groepen vraag

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben bezig met de elektra in mijn nieuwe huis, ik heb momenteel 3 groepen voor
1. woonkamer
2. keuken+badkamer+schuur
3. gehele bovenverdieping

De groepenkast is uit 1988 met 1 als. Het zijn nog ouderwetse stoppen die stuk gaan als de zekering eruit springt.

Omdat ik een 2de badkamer in mijn huis aan het bouwen ben pak ik gelijk de elektra aan (alles ligt toch open ivm water/afvoer aanslutingen).
Mag de keuken en badkamer op 1 groep of mag dat niet volgens de nieuwe norm?
Moet de combi cv op een losse groep of mag deze op 1 groep met de zolder (combi staat op zolder, waar 2 slaapkamers komen)?
Is het handig om 2 groepen in de keuken te hebben of niet? Ik heb er momenteel 1 en nog nooit is er een stop doorgeslagen namelijk. Ik kook trouwens met gas.
Ik heb nu dus 3 groepen, kan ik daar bijvoorbeeld 8 groepen van maken of gaat dat niet passen? Waar hangt het vanaf hoeveel groepen er passen?

Ik ben al een beetje bezig en bij 1 leiding kan ik moeilijk komen (ik kan geen aarde draad doortrekken). Mag ik een aarde draag door een verdeeldoosje trekken naar een ander verdeeldoosje, terwijl beide een andere groep hebben?
 
In de keuken moeten de WCD's nabij aanrect, over 2 algemene groepen verdeeld worden. Verder moet je, bij renovatie, in je groepenkast tenminste 2 ALS-en maken en de verlichting verspreiden over die 2 ALS-en. Het combineren van aarde over 2 verschillende groepen is niet toegestaan. Achter 2 ALS-en kunnen max. 8 groepen.

De CV mag op een algemene groep.
 
Ik combineer de aarde niet over 2 groepen maar 1 aarde draad gaat door een verdeeldoosje naar een aangrenzend verdeeldoosje zonder onderbreking. (deze aardedraad hoort bij de groep waar deze uiteindelijk uitkomt maar niet bij het verdeeldoosje waar die doorheen gaat.)
De aarde draad kan ik namelijk niet door die leiding trekken ivm moeilijk bereikbaarheid van de leiding.

Ik heb dan de volgende verdeling:
1 woonkamer
2 zolder (combi+2 slaapkamers)
3 keuken
4 keuken
5 1ste verdieping (2 slaapkamers+badkamer)
6 wasmachine
7 schuur+badkamer
8 vrij
 
Iedere groep hoort z'n eigen aarde te hebbe. Aarde van de ene groep mag niet door de leidingen of dozen van een andere groep lopen.
 
Deze leiding zit namelijk achter een deurpost in de muur. Wie bedenkt zoiets....
Maar goed, dit is waarschijnlijk de enige leiding die ik laat liggen. Als er niks kan gebeuren sluit ik het gewoon zo aan.

Maar dan blijft mijn vraag nog: kan ik een 8 groepen meterkast aansluiten terwijl er nu een 3 groepenmeterkast is? Is er genoeg ruimte, wat bepaald dat? Moet de gehele meterkast vernieuwd worden?
 
6 Groepen voor algemeen gebruik is een beetje overkill, je kan bijv keuken en slaapkamers makkelijk combineren. Verder echt niet de aarde van verschillende groepen gaan mixen, dit veroorzaakt een onoverzichtelijke en daardoor gevaarlijke situatie.
 
Welke gevaarlijke situatie heb je dan in gedachte bij een aardedraad? Daar staat namelijk per definitie 0 volt op. En ik mix ze niet trouwens. Beide groepen hebben dezelfde als.
 
Bijv iemand voert werkzaamheden uit aan de ene groep, onderbreekt de aarde terwijl de andere groep nog ingeschakeld staat. Verder kun je er lang en breed over discusseren, zoals jij het wilt aanleggen is gewoon niet toegestaan.
 
Waarom de vraag hier dan stellen als je het toch op je eigenwijze manier, die niet aan de norm voldoet, gaat aansluiten?
 
Ik zeg dus net dat ik het toch niet zo doe. Beide verdeeldoosjes komen nu op 1 groep.

Dit was 1 van de vele vragen die ik had, wellicht had ik hem niet moeten stellen. Ik wou alleen weten in hoeverre het mocht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan