Groep bijplaatsen in 'oude' stoppenkast

FeelGood

  • #1
In ons huis zit een ouderwetse stoppenkast, met o.a. 3 groepen achter een aardlekschakelaar. De vorige bewoner heeft hier nog een vierde groep laten bij plaatsen, door middel van een installatie-automaat in een apart kastje.

Wat mij opvalt is dat deze vierde groep in feite is doorgelusd via de eerste groep. Aan de bovenzijde zitten twee bruine draden onder 1 klem, en twee blauwe onder 1 klem. Het ene paar draden is voor groep 1 (woonkamer) en het andere paar dus voor groep 4 (close-in boiler).

Ik heb een fotomontage gemaakt die hopelijk wat duidelijkheid verschaft. Dit is overigens niet onze eigen groepenkast; mijn camera is stuk dus deze montage leek me het handigst.

Mijn vraag is: is dit de juiste manier van monteren? Zo ja, kun je dan op deze manier bijvoorbeeld een vaatwasser op de ene en een oven op een andere (doorgeluste) groep zetten?
Ik heb nu het idee dat dit al die tijd wel goed is gegaan omdat boiler en woonkamer samen niet boven een vermogen van 3500 W uitkomen.

Zo nee? Hoe moet het wel? Bij voorbaat dank voor jullie reacties!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dit is niet juist, de automaat zit achter een patroon van dezelfde waarde en is eigenlijk daarmee compleet waardeloos.

De automaat moet op de aardlek afgetakt worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Als je een dergelijke kast nog verder wilt uitbreiden wordt het denk ik tijd een geheel nieuwe te overwegen.Tegenwoordig moet deze voorzien zijn van een hoofdschakelaar, tenminste 2 aardlekschakelaars en het benodigde aantal groepen. Per aardlekschakelaar mogen zoiezo maximaal 4 groepen aangesloten zijn.
 

FeelGood

  • #4
@ The headhunter Bedankt voor de info, dan was mijn vermoeden toch juist. Ik heb inmiddels bij de groothandel aftakblokjes gehaald en bovenop de aardlekschakelaar gemonteerd.

@ Sxnder Die nieuwe kast komt er in de toekomst zeker zodra er weer budget is!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu