Gres riool vervangen

Senangbol

 • #1
Beste klussers en vakmensen,

Ik ben met een totaalrenovatie van een parterre (1906)bezig en wil de zaken eens en voor altijd goed aanpakken.

Het riool is nog het oude gresriool en dus heb ik alle vloeren opengehakt en alles uitgegraven en blootgelegd. Zoals verwacht zijn de cementdichtingen vergaan en is er een deel verzakt/gebroken dus alles gaat er uit en er komt PVC in de plaats.

Op zich geen moeilijke klus, maar waar ik mee zit is de aansluiting naar buiten op het oude Gres. Gezien er een hal met terazzovloer en een gemeenschappelijk buitenportiek zit is opgraven tot buiten aan het gemeente riool geen reele optie en moet ik binnen op de gresbuis naar buiten toe aansluiten.

De gresbuis naar buiten meet 156 mm buitendiameter. Gezien de bovenwoningen niet van mij zijn en in gebruik zijn kan ik pas na slopen de exacte binnendiameter van deze gresbuis te weten komen.

Het droomscenario is dat in de oude gresbuis 3,5 meter 125 PVC buis kan doorschuiven tot aan de straatkant zodat daar in de toekomst de gresbuis dan eventueel kan verwijderd worden en op de 125 mm PVC kan verder gewerkt worden.

Het is volgens mij mooi rechtdoor, maar ik lees dat 125mm PVC zelden past in 156mm gres.

Ik ga het proberen, maar als dit niet lukt zit ik met de vraag wat het beste plan B is.

Optie 1: In de woning aansluiten met 125mm PVC in een overgangsstuk dat in de kraag van de gresbuis met striktouw en snelcement is vastgezet?
Voordeel dat de hoofdleiding 125 mm PVC is.
Nadeel: altijd een stuk oud gres onder de hal/trappenhuis en mogelijk verstoppingsproblemen bij deze overgang PVC/gres.

Optie 2: 110 mm PVC i.p.v. 125 mm en deze dan zoals beschreven tot de straatkant doorschuiven over 3,5 m in de oude gresbuis.
Voordeel: PVC tot aan de straatkant dus later mogelijk alles naar PVC bij vervanging gemeente riool.
Gegarandeerd geen rand bij de overgang PVC naar gres (buis in buis) dus minder kans op verstopping.
Nadeel: 110 mm ipv 125mm hoofleiding. Het betreft een huis met 3 lagen met elk een 60m2 woning en een dakoppervlak van 60 m2. De regenafvoer is door dezelfde afvoerbuis.


Twee vragen dus:

1. Wat schatten jullie de kans in dat ik een 125 mm buis ocer 3,5 meter in een 156 mm buitendiameter gres kan doorschuiven, m.a.w., kan ik dit beter gelijk vergeten?

2. Wat is volgens jullie de betere optie als 125 mm niet door te schuiven is in de 156 mm gresbuis?


Bedankt voor het meedenken.

M.v.g,

Marc
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Een 125 krijg je er niet door heen.

  een 110 zou kunnen maar probleem is de randen, want iedere meter heb je een kraag/spie verbinding en tegen die binnen zijde stuiten ze tegen aan.

  een uit komst is dat je een kunststof in lage in de bestaande buis laat maken zodat er niet gebroken hoeft te worden

  binnenriolering renovatie
   

  Senangbol

  • #3
  Bedankt Henk,

  Interessant idee dat relinen, maar alles (behalve dat stukje tot de straatkant dan) ligt uitgegraven, en tevens moeten een aantal aansluitingen verplaatst worden.

  Goed gelijk te weten dat ik 125 mm kan vergeten. Met de verspringende kraagranden zoals je dit vermeld gaat dat zeker niet lukken over 3,5 m.
  We gaan het proberen met een 110 met een afgeschuind eind zodat deze hopelijk door ze een slagje draaien bij elke kraag en met een beetje geluk telkens voorbij de 3 kraagranden kan geschoven worden.

  Ik heb ook nog even zitten rekenen op basis van de Wavin binnenriolerings informatie en 110 met 5mm/m afschot is duidelijk ruimschoots voldoende voor deze 3 woningen. Over de kleinere diameter moet ik me blijkbaar geen enkele zorg maken. We vergeten dus de 125 optie en gaan direct voor 110.

  Bedankt voor het meedenken.

  M.v.g,

  Marc
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  We deden er soms ook houten kegel er voor op en op den duur moet je met moker de buis in slagen,
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu