Granieten blad inkorten

DoeHetZelf

  • #1
Ik zie mij tot taak om een lang granieten achterwand paneel in te korten.
Het is 2cm dik en eenzijdig mooi gepolijst, maar het is te lang.

Gaat dat met een haakse slijper waarin een schijf voor steen ?

Het panel is zo lang dat ik het liever stationair opstel en met een handmachine er overheen ga.

Het is natuurlijk de bedoeling dat de rand na het slijpen ook redelijk mooi is, hoewel ik kleine oneffenheden wellicht in de kitvoeg kan wegwerken.

Als het met de slijpschijf kan, aan welke zijde zal ik dan beginnen? Aan de mooie gepolijste zijde ? Zodat die eerste snede het mooiste blijft ?

en heeft het zin om tijdens het slijpen de slijper te koelen met bv een plantenspuit, of waterslang ?

Ik hoor graag een advies.
 

DoeHetZelf

  • #2
Aangezien geen reacties, hier dan maar een relaas :-)

Ik heb allereerst een mooi diamantblad gekocht voor in de haakse slijper.
Het was geschikt voor zowel nat als droog slijpen en voor harde steensoorten.
Daar is wel verschil in, dus let op.

Het blad heb ik eerst ingekort over de korte zijde.
Met een viltstift op de mooie kant én op de achterkant een streep en met lijmklemmen een hoekprofiel vastgeklemd, zover van de streep dat de schijf beschermkap er tegenaan liep met de schijf over de streep.

De eerste aanzet (met draaiende schijf) heel vlot over het blad, aan de mooie kant, en geen kracht, om zo een mooiere streep te krijgen :-) dat werkte goed.

Daarna tot ongeveer de halve diepte langzaam de boel doorgeslepen en het blad daarna gekeerd.
Van achter weer tot de halve diepote en toen viel het stuk er mooi vanaf.

De zijkant moest wel een beetje glad gemaakt worden want het laatste stukje was 'gebroken'. Het is dus zaak dat in het midden te laten gebeuren en niet aan de gepolijste kant !

Een hoek uitzagen is intussen ook gelukt.

Hoek aftekenen,
in de mooie kant inzagen maar vlak voor de hoek stoppen. Als je tot de hoek gaat, dan zaag je verderop in het blad door de ronde schijf.
De achterkant gebruiken om iets verder dan de hoek te zagen. Daar geft het niet als de snede verder komt, zolang hij maar niet te diep gaat.

Bij mij brak de boel mooi af en daarna kon ik er haaks in voor het gladmaken.

Thomas
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Netjes gedaan. :prima:
 

H@ns

  • #4
Mooi verslag!
Vraagje; heb je dat gladslijpen met dezelfde schijf gedaan? en hoe glad wordt het dan precies?
Ik moet binnenkort een stuk marmer gaan inkorten dus vandaar de vragen.
 

DoeHetZelf

  • #5
Het glad maken van de zijkant met de breuklijn heb ik met de zelfde schijf gedaan.
Ik heb een diamantblad gekocht, dat zowel diamantjes aan de kopse kant heeft, om te snijden als op een brede rand aan de zijkant. Ik denk dat die bedoeld zijn tegen vastlopen, maar dus kon ik hem ook als soort schuurschijf hanteren :)

Wat wel vreemd dwas , was dat mijn merk slijper op de verpakking stond, maar dat de schijf dunner was dan de minimum schijfdikte die de vatting kon klemmen. Ik heb er een kartonnetje tussen geklemd. Toen ging het goed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat u gebruikt hebt is een gewone diamantschijf, die zijn er grof gezegd in twee soorten, met een dichte rand en met een gesegmenteerde rand.
In de rand met diamant zit overal kleine stukjes diamant.
Met de dichte krijg je het mooiste resultaat met dit materiaal maar ook met marmer.
Dat de schijfjes te dun zijn komt bij sommige merken voor en bij anderen niet, een rubber ring er tussen werkt prima.
 

H@ns

  • #7
Bedankt voor de reactie doehetzelf. En Jan voor de aanvulling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu