Graniet of Composiet

Megablock89

 • #1
Goedemiddag!

Graag advies + eventuele prijsvergelijk mocht iemand dit weten.

We hebben een keuken geplaatst gekregen +- 1,5 jaar geleden. Dit met een composiet Silestone Iconic Black werkblad. (dachten wij!) Na gedoe (omdat wij een waas zagen en het niet zwart maar grijs is, zijn wij erachter gekomen dat wij niet de Silestone Iconic Black maar een Taurus werkblad geleverd hebben gekregen. Dit blad is echter 3x goedkoper dan de Iconic Black.

Nu gedoe via de rechtsbijstand geeft de keukenleverancier aan dat wij elk ander blad uit mogen kiezen bij de leverancier van de keukenwerkbladen. (wel hun eigen leverancier) Nadat wij er zijn geweest gaf hij eerst aan dat het Taurus blad (ook composiet) van dezelfde prijsklasse is. (terwijl op meerdere sites staat dat het Silestone Iconic Black werkblad van een veel duurdere prijssegment is). Dat terzijde wou hij ons drukken naar een granieten werkblad. En dan de Zimbabwe Black.

Heeft iemand ervaring met bovenstaande bladen? Wij weten niet erg goed welke wij nu moeten kiezen, de Silestone hebben we natuurlijk 1,5 jaar geleden gekozen, maar worden nu naar graniet gedrukt. We hebben het idee dat dit door het prijsverschil van beide bladen is, maar zij zeggen dat dit ook hetzelfde is.
Doordat zij dit eerder hebben gezegd, twijfelen we dus wat we moeten!

Hoop dat iemand ons hiermee kan helpen en eventueel advies kan geven. (Wij krijgen het idee dat we kunnen kiezen uit een goedkoper blad, omdat we toch een leek zijn in dit soort dingen). We hebben een gezin met 4 kinderen in de leeftijd van 0-15 (wellicht moeten we hier ook rekening mee houden).

Moeten wij trouwens nog rekening houden met vervanging van de spoelbak? Dit werd ons door een andere keukenleverancier wel aangeraden i.v.m. de kitnaden welke je niet mooi krijgt?

Alvast bedankt!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #2
Weinig verstand van bladen. Maar kit kun je gewoon 100% verwijderen van de oude bak en dus ook weer netjes maken bij het nieuwe blad. Zie niet in waarom daar een andere spoelbak voor moet komen. Vraag is wel hoeveel ze hebben geknoeit met kitten. Als je hem niet simpelweg los kan snijden, klemmen loshalen en eruit kunt tillen maar eruit moet wrikken. Dan heb je kans dat het niet meer mooi recht is. Dat is eigenlijk de enige reden die ik kan bedenken voor een nieuwe spoelbak.
 
 • Like
Waarderingen: Megablock89

Fmrama

 • #3
En, mocht je keuze graniet worden, gelijk impregneren. En na een bepaalde tijd een keer herhalen. Anders drinkt er of koffie, thee, sap oid in . En dat zou zonde zijn. De leverancier zal je zeker adviseren hierin.
 
 • Like
Waarderingen: Megablock89

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Als je echt zwart wil moet je geen Zimbabwe Black nemen. Die heb ik zelf op de vloer liggen in verschillende ruimtes. Is afhankelijk van de partij veel zwart met nog flink wat grijze kristallen er tussen tot ongeveer half zwart half grijs. Vraag bij natuursteen altijd eerst om een staal van dezelfde partij, want je weet nooit wat je krijgt. Ga niet op een foto af. Zelfs bij natuursteen geldt: bijna alles heeft een goedkopere variant die onder dezelfde naam aangeboden wordt en die vaak uit China of India komt (en die minder van kwaliteit is...). Daarnaast moeten die bladen goed behandeld worden met olie, ook dat beinvloedt het uiterlijk (wordt het wel weer donkerder van bij Zimbabwe Black).
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Megablock89

Megablock89

 • #5
Bedankt voor jullie reactie!

@Edwinnn welke zou jij aanraden? En hoe kun je eventueel controleren dat je het juiste krijgt? We willen inderdaad echt helemaal zwart! Vandaar dat we ook voor Iconic Black waren gegaan, dit was het zwartste volgens de verkoper in composiet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Ze zullen toch vast wel monsters hebben van de verschillende materialen? Leg deze naast elkaar...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
Let wel op, bij echte natuursteen is er altijd een mogelijkheid op kleurverschil van de stalen en het uiteindelijke produkt.
Het is en blijft een natuur product, en het ene stuk dat uit een berg wordt gehakt kan van kleur verschillen van het andere stuk.
Dat geld voor zowel aanrecht bladen alsook voor natuursteen tegels.
Een composiet blad kunnen ze op de juiste kleur maken, dus daar zal niet veel kleurverschil in zitten tussen staal en eindproduct.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #8
Geheel zwart komt in de natuur vrijwel niet voor. Je kunt dan beter voor composiet gaan (en dan is een staal ook veel betrouwbaarder). Composiet heeft eigenlijk alleen maar voordelen in mogelijkheden, onderhoud en slijtvastheid. Bij graniet kunnen krassen en doffe plekken ontstaan, vloeistoffen kunnen er gemakkelijk intrekken, kristallen kunnen breken bij een verkeerde tik met een pan of iets dergelijks. Goed composiet krijg je bijna niet kapot en vergt geen onderhoud. Wordt meestal aangeraden voor gezinnen met kinderen. Let wel: zwart in aanrechtbladen of spatwanden heeft een luxe uitstraling, maar je ziet er alles op; als dat je stoort blijf je vegen en poetsen.
Ik heb zelf enkele jaren geleden mijn granieten blad door composiet vervangen en zou niet anders meer willen. Overigens: een goed composiet blad is meestal ook graniet, alleen gemalen en met een hars gemengd (vraag niet alleen een staal, maar zoek ook informatie over hoe het samengesteld is).
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #9
Vroeger al had je Nero Assoluto granieten blad. Dat was harstikke duur en echt zwart. Ik weet niet of dat nog bestaat.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #10
Wordt om het extra verwarrend te maken soms ook verkocht als nero (black) assoluto zimbabwe, en nog wat andere namen..... En kan ook uit India komen. Zoals ik al zei, je moet een staal uit de partij zelf hebben anders weet je niet wat je krijgt. En het blijft natuur.... Heeft doorgaans grijze spikkels, de een wat meer dan de ander.
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
Bij natuursteen zoek je bij voorkeur de plaat waaruit het blad gezaagd wordt zelf uit bij de leverancier
dan is er geen discussie over de kleur.

ik ben uiterst tevreden met mijn granieten blad dat nu ongeveer 25 jaar in gebruik is.
(nog nooit geinpregneerd overigens )
maar er zijn ontzettend veel soorten graniet en er wordt ook veel gneis als graniet verkocht.
persoonlijk vind ik het juist een pluspunt dat je net als met hout geen enkel ander stuk vind dat exact het zelfde is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu