Graag commentaar over isolatie schuin dak

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik heb al veel gegrasduind door deze site en veel adviezen gezien op dit vlak, maar toch graag jullie mening over het volgende.

Ik wil het schuine dak van mijn zolder isoleren. Het dak is nu geheel niet geïsoleerd en niet voorzien van een dampwerende/remmende laag. Het zijn gewoon pannen/regels met daaronder een goed sluitend dakbeschot.

Om praktische redenen wil ik graag EPS/piepschuim-platen gebruiken en het volgende doen (van binnen naar buiten):

- gipsplaten + stuc
- EPS platen
- enkele cm lucht
- dakbeschot
- regels
- pannen

Vragen:

- ik lees heel veel over dampwerende lagen aan de binnenzijde vanwege mogelijke rotting van isolatiemateriaal. Is dit ook nodig bij EPS platen (EPS 60) met daarop gips? (de fabrikant noemt het niet in de gebruiksaanwijzing)
- de isolerende werking van EPS is beperkt. Wordt dat beter als ik 2 platen op elkaar lijm?
- kan/moet ik de evt. naden tussen de platen afdichten met duct tape?

Zeer veel dank voor evt. reacties!

Jur
 
In plaats van dunne (?) plaatjes EPS (in de volksmond vaak piepschuim genoemd) zou ik toch echt liever met spijkerflensdekens van glas- of steenwol werken. Dat heeft vaak ook een beter isolerend vermogen, zeker als je de aluminiumlaag goed met aluminiumtape dichtplakt. Met EPS hou je hoe dan ook meer kieren en naden. Uiteraard isoleert EPS wel beter naarmate de dikte toeneemt. Wat ik me bij de opbouw ook afvroeg: hoe bevestig jij die plaatjes eigenlijk aan die luchtlaag? Ik ken een natuurkundige die hierin zeer geinteresseerd zal zijn :mrgreen:

Mocht je toch besluiten om met EPS te gaan werken, dan zou ik tussen dakbeschot en isolatie GEEN luchtlaag laten. Daarin kan zich juist vochtige lucht verspreiden, met op termijn een rottend dakbeschot als gevolg. Tegenwoordig wordt juist aangeraden om tegen het schuine dak niet zozeer dampremmende folie te plaatsen, maar zelfs dampDICHTE folie. Er kan dan van binnen naar buiten geen vocht via het dak worden afgevoerd. Dat stelt wel eisen aan de ventilatie boven. Dat zul je dan toch met ramen, ventilatieroosters en/of mechanische ventilatie moeten reguleren. Eventueel lekwater dat tussen een kapotte dakpan doorsijpelt kan dan nog steeds weer naar boven (buiten) toe verdampen. Als je ook die weg naar boven volledig zou afsluiten, bestaat inderdaad verrottingsgevaar. Het vocht raakt dan opgesloten tussen twee lagen folie en tast het hout aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
12
Weergaven
771
Dak en schoorsteen
Ijssel87
  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
763
Dak en schoorsteen
Frank
Reacties
23
Weergaven
619
Dak en schoorsteen
IJkenhout
Reacties
5
Weergaven
320
Dak en schoorsteen
Nth
Reacties
4
Weergaven
244
Dak en schoorsteen
wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu