Gorgelen badafvoer

Purdey

  • #1
Goedemiddag,

Wij zijn bijna klaar met het verbouwen van de badkamer, alleen klinkt er bij het weglopen van het water in het bad (bij het schoonmaken even getest) een soort van gorgelend/slurpend (donker) geluid. De afvoer van de wastafel is nog helemaal open, de afvoer is verder luchtdicht (er zit nog een zolder boven met afvoer voor cv-ketel en wasmachine/droger).

Is dit nu een beluchtings- of ontluchtingsprobleem? (lijkt me 1 van de 2). Beluchting zal toch haast niet omdat de afvoer van de wastafel nog open is, of moet er eigenlijk ook beluchting op de sifon van het bad? (daarvoor is het nu al te laat en volgens mij niet mogelijk omdat de ombouw alles afsluit). Ontluchting kunnen we wel aanleggen op de afvoer die van zolder naar de badkamer loopt, zou dit zin hebben?

Klopt mijn beredenering een beetje?

Alvast bedankt voor de adviezen!

groetjes,
Purdey
 

Fiesiekus

  • #2
Het klinkt wel als een sifon die wordt leegetrokken; dus een beluchtingsprobleem. Wat is ongeveer de rioolleidingen-loop. Ik bedoel, in welke volgorde zitten het bad en de wastafel aangesloten op de afvoeren?
 

Purdey

  • #3
Poeh ff lastig hoor, zal het proberen...

Het bad zit op de afvoer waar eerst de douche zat. Op die oude afvoer komen ook de afvoer van boven en die van de wastafel uit. De wastafel zit tegenover het bad en de afvoer loopt aflopend in de muur naar de afvoer.

Op de oude afvoer komt van rechts de afvoer van het bad en van links komen de afvoeren van de wastafel en van boven.

Is het zo duidelijk?

groetjes,
Purdey
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is geen beluchtings probleem omdat de andere afvoer nog open is.
Waarschijnlijk is het gewoon het geluid dat het water veroorzaakt bij het wegstromen in de afvoer.
Om zeker te weten of het een ontluchtingsprobleem is moet de wastafel op de afvoer worden aangesloten, trekt een van de beide sifons leeg dan is er pas sprake van een beluchtingsprobleem en zou u een sifon met beluchter op de afvoer van de wastafel kunnen plaatsen.
 

Fiesiekus

  • #5
In de loop van de leidingen zit het beluchtingsprobleem. De afvoer van wastafel en bad komen van tegengestelde richting bij de oude pijp uit. De wastafel kan de afvoer van het bad niet beluchten.
 

Purdey

  • #6
Hi,

Dus waarschijnlijk is er niet veel aan te doen dan... of is er nog wel een oplossing? Nu is het niet zo heel erg storend maar als er iets aan te doen is willen we dat natuurlijk wel.
Ik heb laatst wel mijn hand op de afvoer van de wastafel gehouden toen het bad leegliep en je voelde wel een zuiging, dus lijkt me dat we het beste wel een sifon met beluchter kunnen gebruiken, toch?

De afvoeren zitten trouwens niet lijnrecht tegenover elkaar maar met een hoek van zo'n 130 graden denk ik. Hoe had het moeten zitten dat de wastafelafvoer wel de badafvoer zou beluchten?

Alweer bedankt!

groetjes,
Purdey
 

Fiesiekus

  • #7
Inderdaad is er niet zoveel aan te doen als alles al dicht zit bij het bad.

Wat is de lengte van de afvoerpijp tussen badsifon en oude afvoerpunt?

Zet voor alle zekerheid een beluchter bij de wastafel; anders wordt die sifon waarschijnlijk leeggezogen bij het leeglopen van het bad.
 

Purdey

  • #8
De afstand van de badsifon tot aan de afvoer is zo'n 80 cm.

De sifon met beluchter voor de wastafel gaan we dan toch maar gebruiken (hadden we al gehaald).

Bedankt!

groetjes,
Purdey
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Purdey schreef:
De afvoeren zitten trouwens niet lijnrecht tegenover elkaar maar met een hoek van zo'n 130 graden denk ik. Hoe had het moeten zitten dat de wastafelafvoer wel de badafvoer zou beluchten?
Het maakt niet zoveel uit hoe de afvoer van het bad en de wastafel zitten, het belangrijkste is dat ze haaks op de standpijp aangesloten zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu