Gordingen koppelen dmv hout?

Hansotjes

  • #1
Goedendag,

Al enige tijd ( paar maanden ) last van een krakende zolder. Voornamelijk met de wind ( huis is vrijstaand en wind vrij spel ) kraakt en knalt het enorm. Ook als bv de voordeur geopend wordt en de wind komt naar binnen lijkt het wel of het dak eraf vliegt kwa geluid.

Vandaag door een bouwkundig ingenieur laten nakijken en die gaf als oplossing aan om de horizontale gordingen te verstevigingen en te koppelen aangezien die los zitten op een overspanning van 3,60M.

Nu is dit zelf makkelijk op te pakken om te kijken of het helpt met een houtenplafond de gordingen met elkaar te verbinden en ondersteunen maar kan ik ertussen deze gaan isoleren?

20200824_113654.jpg 20200824_113704.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Het is een plat dak, wat ligt er bovenop? met isolatie aan de onderkant en een waterdichte afdekking aan de bovenkant sluit je het dakhout ertussen op met kans op rotting.
 

Hansotjes

  • #3
Dichtmaken/verbinden met hout zonder isolatie. Wordt het dan geen klankkast?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Die balklaag ligt niet los, de dakplaten/sandwichpanelen zijn gespijkerd of geschroefd op de balklaag. Anders was het al een keer weggewaaid.
 

Hansotjes

  • #5
Klopt Rola maar de dakplaten zitten niet op elke balk bevestigd. Op de 1e foto de 2e balk links zit alleen op de kop vast. Ik kan de balk bewegen in het midden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dan moeten de dakplaten vastgeschroefd worden op de balken. Ik zie het nut niet in van het koppelen van deze balken. Bij dat deel plat dak zijn het trouwens dakbalken, geen gordingen.
 

Hansotjes

  • #7
Als ik de dakbalken nameet en bekijk merk ik het volgende.

- De dakplaten zitten vast om de 90 cm aan de dakbalken. ( Dus de twee buitenste balken zitten vast en de middelste )


Wil ik deze gaan vastschroeven moet ik dan perse van boven naar beneden werken. Dus de dakplaten bevestigen op de balken via het dak? Of kan ik dit ook vanaf de binnenkant doen van de zolder?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Schuin schroeven vanaf binnen kan op zich ook wel. Hoe is het dak opgebouwd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Aan de kunststofstrippen tussen de platen onderling te zien zijn er sandwichpanelen gebruikt.
Eerst even een merk van het paneel opzoeken. Er zijn panelen met onder en boven een spaanplaat van 3 tot 5 mm dik. Concentreer je en zoek even op knallende daken. Wie weet moet er wat beweging mogelijk zijn.
 

Hansotjes

  • #10
Dragende spanten bestaande uit staal ( rood ) en houten balken.
Horizontale Gordingen van houten balken
sandwich dankelementen van EPS
Daarna panlatten en dakpannen

Bijgevoegd een detail. komt overeen met mijn situatie.

Detail origineel.JPG 20200825_123931.jpg
 

Hansotjes

  • #11
Wgb,

Zoek ik op.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Hansotjes

  • #12
Er liggen Sandwich dakelementen op van geexpandeerd polystyreen ( eps ) met spaanplaatdikte van 3mm.totale dikte 80mm. Als ik op jou suggestie verder zoek kom ik uit op Opstalan Dakelementen.

Ook nog even de dakbalken, gordingen en muurplaten nagekeken.

Dakbalken zitten dan om en om vast aan de dakelementen zonder vilt
Gordingen zitten allemaal vast zonder vilt
en zijn op alle muurplaten vastgeschroefd aangezien ik de schroeven kan zien zitten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Dat ingevoegde detail is niet hoe het is uitgevoerd. Je hebt immers geen plafond onder de dakbalken. Hoe is bij jou de opbouw van het dak?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Unidek de bekendste heb je ook nog.
Voor mijn idee van welk jaar is de woning.
Wat ik me afvraag. Je schrijft dat ze een balk hebben overgeslagen, dus als jij daar flink tegen de sandwichpanelen drukt zie je ruimte komen tussen de panelen en de balken. Om een idee te krijgen over die panelen ga naar Youtube.
 

Hansotjes

  • #15
Dat klopt, IJkenhout. Het detail is bijna identiek op het plafond na. Dat was ook een voorstel van de ingenieur om zo de balken vast te zetten. Opbouw heb ik 3 posts erboven beschreven.

WGB, bouwjaar is 1988. Voor Maart van dit jaar ook nooit geen klachten gehad. Maar sinds de hevige stormen en windkrachten van Februari kraakt het dak en ook over de gehele oppervlakte met wind en met het openen van de voordeur. Lijkt wel alsof die wind, hoe gek het ook klinkt, het dak oplift.

Ik kan de panelen zelf iets opliften maar dat is echt minimaal, misschien maar 1 a 2 mm.

Zit er sterk over na te denken om een specialist voor dit soort gevallen op te zoeken en zelf in te schakelen aangezien de inspectie vrij snel gedaan was afgelopen week en nog in afwachting ben van zijn rapportage
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
1988 Die panelen waren nog niet zo heel lang op de markt. Dat is niet zo gek hoor, er ontstaat overdruk in de woning als een deur die op de wind staat opengaat.
Mijn gevoel is dat een paneel wordt in elke balk vastgezet een aantal per balk moet ergens bekend zijn. De ingenieur zal dat wel weten.
Kan je de bovenkant van het platte deel van het dak ook bekijken?
 

Hansotjes

  • #17
Mijn gevoel zegt dat ook maar de ingenieur kwam met het antwoord om de balken onderling te koppelen dmv een houten plafond. Hij heeft gezien dat sommige balken vrij zitten en bewegen waar de dakpanelen op liggen.

Ik heb gevraagd of ik de dakpanelen aan de balken kon bevestigen. Volgens hem kan dat met houten wokkels. Ikzelf heb hier nog nooit van gehoord.

Ik kan het platte dak bekijken. deze is bedekt met dakbedekking
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Als je de balken gaat koppelen lijkt mij dat het paneel nog steeds kan opwaaien.
Wokkels is een ontwikkeling om in kunststofschuim iets te kunnen bevestigen. Ik zie niet een twee drie hoe je een balk in die 3 mm spaanplaat met EPS schuim krijgt bevestigd. Althans wat voor uittrekwaarde zou je aan een bevestiger kunnen geven.
Bitumen of kunststof. Een fatsoenlijke bevestiging zie ik alleen van bovenaf door de dakbedekking in de balk maar misschien dat iemand hier iets weet.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Als je net iets meer ruimte kan maken:
Panelen opliften met een (schroef)stempel? Flink wat gewicht aan de balken hangen?

Dan een hightack of polymax lijmkit o.i.d. ertussen?
Over bijna de hele lengte van de balk heb je een behoorlijk contractoppervlak, dat komt niet zomaar los.

ps. Als de balken uit het zicht gaan: balkje tegen de balk schroeven en lijmen tegen de panelen.
 

Hansotjes

  • #20
Vandaag rapportage gehad van het bouwkundig onderzoek en wilde dit delen voordat ik de balken ga bevestigen;

Kraak- en knalgeluiden dakconstructie 3. De krak- en knalgeluiden worden veroorzaakt door beweging in de dakconstructie. De constructie bestaat uit drie afzonderlijke onderdelen (staal, hout en dak elementen). Onder invloed van wind en tevens thermische spanningen ontstaat in zekere mate ongelijke beweging tussen de onderdelen waardoor de geluiden worden veroorzaakt. De geluiden zijn inherent aan de gekozen constructie en doen geen afbreuk aan het bouwdeel. Er is geen visueel waarneembaar schadebeeld aan onderdelen van de dakconstructie zichtbaar

Ten aanzien van de kraak- en knalgeluiden zijn tevens geen vervolg stappen noodzakelijk. Om de geluidsoverlast te verminderen kan worden overwogen om de constructie stijver te maken. Dit kan worden gerealiseerd door het aanbrengen van constructief plaatmateriaal op de houtenbalken en door het toepassen van een binnen- / scheidingswandconstructie op de tweede verdieping.

11. De dakconstructie is opgebouwd met een relatief minimalistische constructie. Er is een staalconstructie van twee portalen welke zijn verbonden/gekoppeld met houtenbalken. Het dakbeschot bestaat uit prefab dak elementen. De elementen zijn opgebouwd met een hardboard/ purschuim (isolatie materiaal) en een constructief deel. De elementen zijn ca. 7 cm dik.
12. Deze betreffende dakconstructie verzorgt geen grote mate van stijfheid. Het is aannemelijk dat de constructie onder invloed van wind en thermische spanningen in zekere mate beweegt.
13. Tijdens het onderzoek is op diverse plaatsen tegen de dakconstructie aangeduwd. Bij het duwen tegen de constructie ontstaan overeenkomstige kraak- en knalgeluiden.
14. De kraak- en knalgeluiden zijn inherent aan de gekozen dakconstructie, het doet geen afbreuk aan de draagkracht of deugdelijkheid van het bouwdeel.



Verder wordt nergens iets vermeld over spatkrachten dit heb ik wel aan hem laten zien.

20200825_140830.jpg 20200825_140835.jpg
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu