Goed geaard?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Het Whirlpool frame en stoomcabine frame moeten geaard.
Ik heb dit gedaan door zo'n dikke metalen aarde draad te solderen op de waterleidingen want die zijn via klemmen verbonden met verwarmingsleiding en die weer in de stoppenkast met de aarde. Hoe kan ik echter checken of het goed geaard is? Bepaald apparaat of iets simpels?
 
Niet goed dus. Alle metalen delen in de badkamer dienen rechtstreeks verbonden te zijn met het CAP. Solderen is ook niet echt de gewoonte, daarvoor zijn klemmen verkrijgbaar.

[edit] Een leiding mag nooit als aarding gebruikt worden.
 
Al bij het begin van de bouw van je badkamer had je rekening moeten houden met 't CAP; daarin moeten de water- en CV-buizen ook vereffend worden. 'n Zoekactie op "CAP" geeft 83 verwijzingen.
 
Ben een beetje in de war na het lezen van die CAP draadjes.

De badkamer is nog niet betegeld dus ik kan nog eea veranderen.

Alle stopcontacten zijn sowieso geaard met groen/gele draad.
De CV en waterleidingen zijn verbonden met een beugel, neem aan dat die dus geaard zijn, zal wel want dat heb ik niet zelf gedaan ;-).

Wat is de reden dat ik het bad en douche niet daarop mag aarden?
Wat is de reden dat je die klemmen moet gebruiken? Van het frame komt ook maar een stanrdaard geel/groen draadje dus waarom moet dat daarna opeens met dikke klemmen?

Ik heb zo'n rol van dat dikke aardedraad liggen (geen geel/groen maar gewoon 4mm dik vertint denk ik). Ik kan nog zo'n draad wegwerken naar de stoppenkast via de muur/vloer waar de tegels samen gaan komen.

Kan ik dan op deze ene draad bad en douche doen?

Btw, als ik nieuwe waterleidingen trek die op de oude zitten neem ik aan dat ik daar niks meer mee hoef te doen. Zelfde geldt voor radiator, die is neem ik aan via de waterleidingen geaard.

Hoe kan ik btw meten of het goed geaard is? Als dat goede waardes geeft moet het dan alsnog anders?
 
Gewoon al deze geleidende delen met aparte blanke draden dmv een aardblokje samenvoegen (CAP) en dit blokje tevens aansluiten met een geel/groene draad op de aarde in de centraaldoos.
 
Ok,

Duidelijk, ik koop dus een CAP en verbind die met een geel/groen naar de centraaldoos waarvandaan alles (fase, nul, aarde) naar de meterkast gaat.
Op de CAP komen de 4mm blanke draden samen van bad, douche en doe daar gelijk ook maar de water en CV op die in de bdakamer worden gebruikt.

Nu heb ik 2 opties:
1 Blanke draden (4mm) vanaf 30cm hoogte de muur in en dan recht omhoog door een dun sleufje. (moeten ze omhulst worden??)

2 Blanke uit de vloer laten komen want dan laat ik ze via de muur/vloer hoek lopen. Dan worden ze door de tegels ingesloten en bedekt met een kitrand.

Mag beide?
 
Sorrie, ik heb veel verstand van chemie maar niet van wetgeving omtrend electriciteit dus: Ik kan niet meer bij de centraaldoos. Mag ik gewoon een meter voor de centraaldoos een nieuwe doos aansluiten en vanaf daar de CAD verbinden? (neem aan van wel maar wetgeving is nu eenmaal niet altijd logisch)
 
Waar doe je dat dan normaal gesproken bij een badkamer?
Het zit nu bij mij boven mijn gipsplafont. Dus die moet open of van bovenaf moet ik in mijn bergkast een gat maken boven de centraaldoos.

Ff puur theoretisch, als ik nu dus een centraaldoos een meter voor de badkamer aanmaak (kan ik bij) dan heb ik toch ook een bereikbare centraaldoos?
 
BTW ik heb de electriciteit niet zelf aangelegd maar (gratis) door een man die elektricien is geweest maar het kennelijk niet zo nauw met regelgeving neemt. Ik heb een wat ouder huis zonder loze leidingen en mijn nieuwe badkamer ligt tov de meterkast het verste weg. Voor de nieuwe groep is dus zo'n dikke grijze (grond?) kabel gbruikt die grotendeels (2 verdiepingen) tussen muren loopt (niet de spauw). Daarna loopt deze 3 meter langs de CV leidingen en gaat dan de badkamer/centraaldoos in.

Is dat ook "illegaal" ?
 
Die kabel is wel oke, even aangenomen dat de aarde van die kabel in de meterkast is aangesloten op de hoofdvereffeningsleiding. Meet die aarde nog even door.

De vraag is echter of je daar nog een centraaldoos tussen kunt plaatsen; die kabels geven niet zo veel rek nl.
 
Centraaldoos hoort gewoon bereikbaar te zijn via de desbetreffende ruimte. Cap hoort in de badkamer te zitten en bereikbaar te zijn, meestal onder de wastafel of achter de spiegel indien aanwezig.
 
Een cap hoort in de nabijheid van de badkamer te zitten en blijvend bereikbaar zijn.
Deze mag dus ook in een aangrenzende ruimte zitten.
 
Ok dus als ik het goed begrijp voldoe ik aan de wetgeving als ik de volgende dingen aanpas:

De grijze kabel is geen probleem.
Ik onderbreek deze 1 meter voor de badkamer en moteer een nieuwe centraaldoos (of mag dat ook een kabeldoos zijn?) Vanaf deze doos gaat een geel/groen naar de CAP die ook 1 meter buiten de badkamer zit. Vanaf hier gaat:
1 - een 4mm vertinde naar de badkuip (verbonden met geel/groen van badkuip dmv aarde verbinding plug)
2 - een 4mm vertinde naar de douchebak (verbonden met geel/groen van douche dmv aarde verbinding plug)
3 - een 4mm vertinde naar warm en koud waterleiding die naar badkamer gaan
4 - een 4mm vertinde naar beide CV leidingen die naar badkamer gaan.

NB CV leidingen zijn op een andere plek ook al geaard, maakt dat uit?

Pffff sorrie voor de onwetendheid maar ik had me niet verdiept in de electra omdat iemand anders dat zou doen. Thx voor het geduld en de hulp.
 
Ik heb zo mijn twijfels. In de tekst van de norm staat dat in badkamers in zones 1, 2 en 3 plaatselijk, altijd aanvullende potentiaalvereffening moet zijn toegepast. Het kan een verschil van interpretatie zijn maar het lijkt mij dat het CAP dus in zone 3 moet zitten omdat in zone 0, 1, 2 geen lasdozen mogen worden geplaatst. Tevens moeten de geleidende delen dus in de badkamer op een aardleiding zijn aangesloten. Dus bv de radiator of wastafelkraan zelf en niet de leiding buiten de badkamer ernaartoe.
 
In de vorige editie van de NEN stond dat het CAP zich in of nabij de badkamer moest bevinden. In de nieuwe druk kon ik die regel niet terug vinden. Echter volgens mij staat er ook nergens dat hij zich in de badkamer moet bevinden.
 
De vereffenings aansluitingen moeten in de badkamer zelf gebeuren, het maakt niets uit of de leidingen elders nog vereffend worden.
Het CAP moet in de nabijheid van de badkamer zitten.
Je stappenplan is juist.
Voor je cv hoef je maar 1 leiding te vereffenen.

En zorg dat de Cap bereikbaar blijft voor inspectie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan