Glaswolisolatie over EPS/XPS-isolatie heen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

De vorige eigenaar van mijn huis heeft het dak geïsoleerd door er platen EPS of XPS (ik ben er nog niet uit) van plm. 3 cm tegen het dakbeschot te plaatsen. Dat isoleert natuurlijk nauwelijks maar het verbetert wel de winddichtheid van het (zo hier en daar flink kierende) dakbeschot.

Omdat er dampdichte folie bovenop het dakbeschot (dus onder de pannen) ligt wil ik de boel gaan isoleren met glaswol en ademende folie van een bekende leverancier. Hiermee zou houtrot (door de dampdichte folie) geen kans krijgen. In de gebruikshandleiding zegt de leverancier dat vooraf de winddichtheid eventueel moet worden verbeterd met 3 à 4 mm triplex platen.

Nou is triplex best prijzig en de huidige platen verbeteren de winddichtheid behoorlijk, dus mijn vraag is of ik de glaswol niet rechtstreeks bovenop de bestaande EPS/XPS-platen kan aanbrengen, gevolgd door de klimaatfolie. Laten deze platen de eventuele vochtige lucht goed door?

Dank alvast!

Groet,
Joost
 
Ik heb nog geen EPS isolatie gezien die een andere kleur heeft dan wit.
In XPS blauw, groen en wat gelig nee het is geen PUR. Er bestaat een merk wat XPS maakt in die kleur.
Iets winddicht maken is ook een heel goede vorm van isoleren.
Hoe weet je zeker dat er een damdichte folie onder je pannen ligt.

Het principe van de klimaat folie is een dakconstructie te maken die de hoeveelheid vocht die in de periode, van zeg maar, Oktober tot Mei absorbeerd.
In de periode van Mei tot Oktober moet het opgeslagen vocht weer terug zodat de constuctie weer opdroogt.
Daar heb je, zover ik het heb begrepen, isolatie materialen die vocht kunnen opnemen, bufferen.
Die isolatie platen die er nu zitten doen dat niet.
Hoe dik is het isolatie pakket wat je zou moeten aanbrengen.
*wgb*
 
Okee, ik vermoed ook dat het XPS is want (E)PS is inderdaad gewoon wit voor zover ik weet, en deze platen zijn geel. De structuur is ook anders, geen bolletjes maar meer een PUR-achtige dikke laag. Maar m.i. doet dat er ook niet zoveel toe, het gaat erom dat ik die laag van plm. 3 cm wil gebruiken om het dakbeschot winddicht te maken. Dat schrijft de fabrikant van de glaswol en klimaatfolie namelijk voor. Hoe e.e.a. werkt is me ook wel duidelijk, het gaat mij erom of het veel uitmaakt of ik i.p.v. 3 mm triplex 30 mm XPS gebruik om het dakbeschot winddicht te maken.

Uiteindelijk komt er 10 cm glaswol op, Rd=2,65. En ik weet dat er dampdichte folie op het dakbeschot ligt omdat ik een dakpan heb verwijderd en daaronder die dichte folie aantrof. Zie ook mijn andere posts op dit forum.

Dank,
Joost
 
Ik type maar even hoe ik erover denk.
Het maakt inderdaad niets uit wat er onder het dakbeschot ligt.
In zovere het materiaal zou in de zone van het dauwpunt vocht moeten kunnen bufferen en dat doet XPS niet.
Dan wordt het volgens mij belangrijk waar komt dit variabele punt te liggen.
Het moet in ieder geval zoveel mogelijk in het glaswol komen.
Die XPS zorgt er wel voor dat het meer richting de binnenkant gaat.
Je kan je ook voorstellen als het dauwpunt rond de overgang XPS glaswol ligt dat er druppels op de XPS kunnen vormen.
Een bouwfysische berekening zou je 100% zekerheid kunnen geven.

Nog een vraagje. Jouw dak is in theorie niet in orde wat vind je erzelf van. Klopt de theorie met de praktijk.
*wgb*
 
Mijn huis is in 1966 gebouwd en in die tijd heeft men een dampdichte folie op het dakbeschot gelegd. Ik heb begrepen dat men in latere jaren zonder uitzondering dampopen folies is gaan toepassen, en dat is niet zonder reden. Maar ik zou niet willen beweren dat mijn dak dus "in theorie" niet klopt :-) Ik moet met het isoleren rekening houden met het risico op houtrot. Vandaar dat ik kies voor die ene leverancier die daar een speciaal product voor heeft.

Overigens is de huidige isolatie (3 cm XPS) onvoldoende omdat het aan alle kanten kiert en dat heeft men niet afgewerkt. De isolatiewaarde is ook veel lager dan 10 cm glaswol. En qua geluidsisolatie doet het al helemaal niks; ik kan op zolder soms letterlijk verstaan wat er op straat gezegd wordt...

Ik heb mijn vraag over die XPS-platen ook bij de leverancier neergelegd; als ik daar reaktie op krijg dan zet ik dat hier wel neer.

En als ik de XPS moet verwijderen (waar ik eigenlijk vanuit ga), weet iemand dan een zinnige besteding voor plm. 40 m2 XPS-platen? :?
 
Zijn er geen bedrijven die als je daar de isolatie koopt een berekening voor je willen maken.
Wie weet zit het allemaal zo gunstig dat je ook de XPS kan laten zitten.
Met de moderne computerprogramma's is het een fluitje van een cent.
*wgb*
 
Toen ik nog wat XPS-platen had weggehaald kreeg ik deze verrassing voor mijn kiezen:

32541_DSC03494_1.jpg


oftewel een stuk houtrot. Geen idee of dat er al zat toen de vorige eigenaar het XPS aanbracht of dat het later is ontstaan, maar voor mij is het dus duidelijk dat de XPS er hoe dan ook af moet omdat ik wil zien of er nog meer slechte plekken zijn. Deze zal ik behandelen met een goedje tegen houtrot van een bekende leverancier, en dan gaat er triplex tegenaan.
 
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook eerst aan iets anders dacht. Misschien een zwam? Het is zacht en zompig in elk geval. Ik zal morgen met een beitel wat wegschrapen en kijken of ik meer te weten kom.
 
Vooralsnog hou ik het op schimmel met een daaruit groeiende zwam. Die moet er dus uit, lijkt me. De plek is ongeveer 7 cm breed en 15 cm hoog. Kan ik gewoon het slechte stuk - met een flinke marge - eruit zagen en het gat opvullen met 22 mm plaat (bijv. underlayment) en dan de boel in zijn geheel afdekken met triplex?

Ik bedenk me net dat dit een prima gelegenheid is om er een dakraam te monteren :-)

Uiteraard ga ik wel kijken wat de oorzaak van deze schimmelvorming is. Misschien ligt er een pan scheef of is het toch veroorzaakt doordat de XPS te strak tegen het hout gezeten heeft. Dat laatste lijkt me waarschijnlijker omdat ik zo op het eerste gezicht helemaal geen rare dingen op mijn dak heb gezien.
 
Wgb, ik heb even het stuk XPS bekeken dat ter hoogte van de schimmel zat maar dat was niet op een naad o.i.d. en verder was er aan het XPS niks te zien.

Met een scherp mes heb ik het zachte deel weggesneden, en volgens mij heb ik de oorzaak gevonden in een spijker die door het plastic heen was geslagen. Als ik e.e.a. juist interpreteer - maar zeg het gerust als ik er mogelijk naast zit - is er water langs die spijker in het hout gelekt. En omdat het XPS de boel op die plek mogelijk luchtdicht afdekte was het ideale klimaat voor rot geschapen. Denk ik correct?

32541_DSC03507_1.jpg


32541_DSC03508_1.jpg


Waar die spijker precies doorheen is geslagen (dat zit boven het plastic) heb ik nog niet kunnen zien, daar ga ik nog naar kijken.

Mijn vraag: bij het snijden merkte ik dat het hout precies naast de plek waar de schimmel zat nog keihard is. Kan ik deze plek nu behandelen met dat goedje tegen rottend hout en dan opvullen en afwerken?

Dank alvast.
 
Alles weghalen tot op het harde hout en houtrotstopper gebruiken.
Het mooiste is een stuk hout er in te lijmen met bruislijm.
De folie ook dicht maken.
 
Maar waarom wil je de planken bekleden met triplex?
Als ik het zo zie sluit het goed aan en er zit een plastic windscherm tussen de pannen.

De zaak is dan toch al winddicht.
 
Dit stuk sluit inderdaad goed aan, maar het is zo ongeveer het enige stuk :lol: Wel jammer dat uitgerekend daar de schimmel terechtkomt... Maar ik zie zo her en der kleine beetjes daglicht tussen de kieren; daar is de folie kennelijk afwezig (gescheurd). En bij de dakvoet kijk ik zo hier en daar gewoon naar buiten :shock: Dus dat moet eerst winddicht worden gemaakt, ook volgens de montagehandleiding van de fabrikant.

Zoals het er nu voorstaat laat ik misschien mijn dak (of een deel ervan) renoveren, voordat ik van binnenuit ga isoleren. Het liefst zou ik van buitenaf gaan isoleren maar dan moet ik alle huizen van mijn rijtje (10 stuks) meekrijgen omdat je dak dan centimeters hoger wordt. En ik weet niet of dat gaat lukken.
 
Wgb, kan het zijn dat die spijker een panlat vasthield die compleet is weggerot? Het plastic is nog intact dus ik kan niet zien wat er boven zit, maar het voelt in elk geval bros en vermolmd aan.

Anyway, ik kan binnenkort het dak op om van buitenaf poolshoogte te nemen...
 
Okee, het heeft even geduurd maar ik weet wat meer. Allereerst: ongeveer een meter boven de bewuste plek heeft een dakpan het begeven (over de gehele breedte gebarsten). Dat zal al wel een tijdje geleden zijn gebeurd want ongeveer een meter lager is de tengel compleet weggerot! En toen dat gebeurd was kwam het vocht op de betreffende plank (via het gaatje in de folie dat de spijker erin had gemaakt) en daardoor is die ook gaan rotten. Dat is althans mijn analyse.

32541_DSC03548_1.jpg


Ik heb de dakbeschot-plank met de rotte plek weggehaald incl. wat (dampdichte) folie om te kunnen zien hoe e.e.a. ervoor staat.

32541_DSC03553_1.jpg


Nou ga ik natuurlijk de betreffende dakpan laten vervangen, maar mijn vraag is of het niet abnormaal is dat zo'n tengel wegrot? Er is toch plenty ventilatie onder die dakpannen? Ik heb even met een camera gekeken en met mijn vingers gevoeld maar links en rechts van de opening die nu is gemaakt is de folie kurkdroog (wel stoffig) en ook het hout ziet er goed uit. Dus volgens mij is het puur regenwater geweest dat langs de tengel heeft gestroomd waar deze kennelijk niet tegen kon. Maf toch? Of zie ik iets over het hoofd?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
1
Weergaven
2K
Dak en schoorsteen
wgb
Reacties
11
Weergaven
3K
Dak en schoorsteen
Jan
Reacties
6
Weergaven
161
Dak en schoorsteen
wgb
Reacties
2
Weergaven
318
Dak en schoorsteen
Jackd
Reacties
1
Weergaven
466
Dak en schoorsteen
wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu