Glas uit bovenlicht halen

Martijnsg

  • #1
Vol goede moed wilden wij het glas uit een bovenlicht halen (om daar later een HPL kunststof plaat ter vervanging in te plaatsen).

De glaslatten aan de linker en rechter kant kwamen er makkelijk van af en het glas kunnen we loodrecht omlaag drukken - het veermechanisme werkt. Het kantelen van de ruit om deze te verwijderen lukt echter niet, het lijkt erop dat de bovenste glaslat er ook uit moet.

Deze lat lijkt echter in tegenstelling tot de zijlatten van metaal en krijgen we niet los. Er komt beweging in, maar hij blijft vast zitten. Wie heeft de gouden tip?


Dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bovendorpeltje gaat incluis glas naar voren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Zo te zien, zit die vast gekit.
Even de kit goed los snijden en dan komt het dorpeltje tegelijk met het glas er uit.
 

Martijnsg

  • #4
Dank voor de tips! We hebben het bovendorpeltje los kunnen krijgen en het glas is er uit!
Nu kunnen we een HPL plaat bestellen om het licht dicht te maken en moeten we daarna het dorpeltje dus weer vast kitten.

Dan nog een tweede vraag:
We gaan het plafond stuken, is het belangrijk dat we eerst de nieuwe plaat er in zetten en het dorpeltje vastkitten, of is het slimmer om eerst te stuken, of maakt het niet uit?

Groeten,
Martijn
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Als je ooit nog eens het paneeltje wilt kunnen vervangen, is het beter om nu eerst het plafond te laten stucen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Nog makkelijker is het plaatsen van een houten latje onder de bovendorpel. Als je deze een paar millimeter dikker neemt dan de stuclaag, kan de stukadoor er makkelijk tegen aan werken.

Op deze manier kan het glas er altijd makkelijk uit en heb je gelijk een onzichtbare scheiding tussen het plafond van de ruimtes aan beide zijden van het kozijn.

Dit is bijvoorbeeld handig als je de ruimtes niet aan beide zijden van het kozijn laat stucen. Ook is het op deze manier makkelijker om de ruimtes los van elkaar te stucen en maakt een klein verschil in laagdikte tussen de ruimtes niet uit.

Ik heb het ook op deze manier opgelost om de ruimtes makkelijk gefaseerd te kunnen aanpakken.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu