Glas in deur vervangen

ProfBeun

  • #1
Ik heb een deur waarvan ik het glas moet vervangen. Er zitten glaslatjes aan beide kanten. Aan een kant heb ik deze weggehaald en heb ook het glas verwijderd. Ik heb enkele deuren meegemaakt waarvan het glas een ontzettend gerinkel maakte wanneer het tegen het deurkozijn aan komt.

(1) Komt dit kabaal doordat het glas aan de zijkanten tegen het hout aanslaat ofzo, of is het zulk dun glas dat het in het midden vibreert en daarom geluid maakt?

Ik zie dat men aan slechts 1 zijde kit op de sponning aanbrengt, vervolgens het glas in de kit duwt en daarna de glaslatjes er weer tegenaan plaatsen.

(2) Waarom slechts aan een zijde kit aanbrengen?
-Ik denk dat het te maken heeft met het vervangen van het glas, als er aan 2 kanten kit zit gaat dit denk uitermate moeilijk en niet zonder iets te slopen.

(3) Gaat dit ook weer niet zo'n kabaal maken als de deur dichtslaat tegen het deurkozijn?
(4) Maakt het uit aan welke kant de kit wordt aangebracht?
-Ik dacht zelf namelijk aan de kant waar de deur tegen het kozijn aan komt, omdat het kit ervoor zorgt dat de kracht wordt verdeeld, en omdat bij het opengaan van de deur geen kracht wordt uitgeoefend op het glas en dus wel wanneer de deur dicht slaat.

(5) Stelblokje aan de onderkant zolang de kit niet is opgedroogd en het raam nog niet plakt tegen de kit?
(6) Kitten nadat de glaslatten zijn teruggeplaatst?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Rammelen doet glas volgens mij alleen als er helemaal geen kit is gebruikt. Binnen kit gebruiken zou ik niet doen. Beter alleen glasband gebruiken. Dat is zacht, dus het glas rammelt niet. Gebruik glasblokjes (een onderin de scharnierzijde en een bovenin de sluitzijde).
 

ProfBeun

  • #3
Mijn glaslatten zijn slechts 9mm hoog. Glasband is ook 9mm hoog en daarnaast moet het ook nog eens heel dun zijn omdat ik de ruimte niet heb (glaslat + glasband zorgt ervoor dat de glaslat uitpuilt naar buiten). En al zou er 3mm band tussen zitten, dan is dat toch erg lelijk en moet je de randen alsnog kitten? Wat is er zo slecht aan kit binnen, het is enkelglas?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Glasband is er in verschillende maten. Je kan ook tochtstrip gebruiken.

Kit binnen is niet slecht, maar gewoon niet nodig. Is lastiger aanbrengen en maakt het later lastiger verwijderen. En bovendien moet kit op rugvulling aangebracht worden, glasband dus :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu