Gipsplaten voor plafond

Snader

  • #1
Hallo, Ik heb een paar maanden geleden mijn eerste huisje gekocht, en ben bezig met de bovenverdieping.

er zat een oud zachtboard plafond in, dit heb ik eruit gehaald.
Nu zat ik er aan te denken om een gipsplafond erin te maken met platen met zogenaamde verjongingen erin zodat ik ze zelf strak kan maken.
Zijn er meerdere mensen die deze platen hebben gebruikt voor een plafond?

Het rachelwerk wil ik om de 30cm gaan maken (platen zijn 60 breed)

gr.sander
 

Bouwstakker

  • #2
Wat je verjonging noemt, heet in jargon AK afgeknepen kant. ik heb ze zelf al vaak toegepast. gaasje er inplakken en dichtsmeren. sc6
 

Snader

  • #3
Oke, bedankt! Zet je de platen haaks op het rachelwerk? Heb nml ooit gehoord dat dit beter moet zijn, maar waarvoor weet ik niet meer :roll:

gr.sander
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, niet haaks maar in de lengte van je platen.
Dan kan je de naad goed schroeven en krijg je hem ook strak afgewerkt.
 

Snader

  • #5
Oke dan ga ik dat doen!

bedankt!
 

BeeTeeWee

  • #6
Goed dat je het zachtboard hebt verwijderd, dat is zo brandgevaarlijk als de pest. Gebruikelijk is om nu de 9,5mm gipsplaat met RK aanduiding te gebruiken. RK staat voor Ronde Kant. Die plaats je inderdaad haaks op je rachelwerk van (het liefst) 22x50mm tengels. Als schroeven gebruik je speciale gipsplaatschroeven, die zijn gefosfateerd en geven dus na verloop van tijd geen roestvlekken.

Omdat er geen afgeschuinde kant (AK) is om je stucgaas in te plakken, gebruik je bij deze 9,5mm RK platen dus ook geen stucgaas. Die zou immers "bovenop" de plaat komen te liggen en dat blijf je zien. In plaats daarvan gebruik je alleen een speciale gipsplaatvuller ofwel joint filler. Die zijn vaak vezelversterkt. Door de naden minstens 2 keer af te smeren en iets na te schuren met een fijn schuurpapiertje krijg je een strak plafond. Succes ermee.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bij RK (ronde kant) kan je prima stucgaas gebruiken voor de naden, en ook zeker aan te raden, als je tenminste alles gaat stuccen. Wel zo gebruikelijk voor een plafond. Ook 9,5mm dikte is daarvoor prima geschikt, het beste kan je dan stucplaten gebruiken. In de regel bevestig je stucplaten haaks op de rachels.

Als je niet gaat stuccen kan je AK (afgeschuinde kanten of verjonging) platen gebruiken, is speciaal geschikt voor afwerking met stucgaas en joint filler. Worden meestal voor wanden gebruikt, daarom ook 12,5mm dik maar je zou ze ook voor het plafond kunnen gebruiken.

Hou er wel rekening mee dat je dan de dichtsgesmeerde naden, zeker bij bepaald strijklicht (en dat heb je snel bij een plafond) altijd zult zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu