Gipsmuur bewerken met???

Berkepeis

  • #1
Ik ben nieuw op dit forum en ik heb meteen een vraag over gipsplaten. In onze gang heb ik gipsplaten gezet van 1 cm dik, oke dit is iets aan de dunnen kant maar het is niet anders. Nu is mijn vraag.. wat kan ik het beste gebruiken om de gipsplaten te berwerken, ik heb nog nooit gestuct of iets dergelijks. Wat kan ik gebruiken want ik hoor zoveel verschillende dingen(.....) over bewerkings materialen. Kan ik het beste roodband( kan je het beste niet gebruiken voor bewerken is erg lastig), geelband( dit krimpt te veel) goudband( kan je ook niet gebruiken voor bewerken), of zelfs spachtelputz( is erg duur)gebruiken. Voor het dichten van de kieren gebruik ik roodband....toch??

gr jack
 

-stuffie-

  • #2
Ik weet niet precies wat je bedoelt met "bewerken" (je kunt het ook met een hamer bewerken), maar ik neem aan dat je het glad wilt hebben, naden dicht enzo om het te kunnen verven of behangen.

Om het glad te kijgen gebruik je fix&finnish. Das veel makkelijker te verwerken dan die andere die je noemt en je krijgt een gladder resultaat. Erop smeren met een plakspaan moet voldoende zijn, gisteren nog gedaan. Verder de aanwijzigen volgen die op de zak staan. Eventueel nog een beetje naschuren met een schuursponsje als het droog is (niet zo'n huishoudsponsje).
 

EdP

  • #3
Je moet beginnen de platen met diepgrond in te smeren. Voor de afwerking hangt het er natuurlijk van af welk uiterlijk je wilt bereiken. De naden zou ik afwerken volgens de voorschriften van de fabrikant van de gipsplaten.

Je kunt kiezen voor een korrelig uiterlijk, dan heb je denk ik de volgende keuzes:
- rotband of goldband, afwerken met spachtelputz of structuurverf
- geelband (mij ook niet zo bevallen i.v.m. krimpscheuren, maar dat kan aan mij hebben gelegen)
- alleen structuurverf

Als je een gladde afwerking kiest, dan kun je rotband of goldband gebruiken. Er is ook een soort stucpasta voor dummies, deze kun je met een blokkwast aanbrengen en vlak maken met een spacmes. Dit spul is natuurlijk duurder dan rotband/goldband.

Volgens de fabrikant is goldband geschikt voor laagdiktes van minimaal 10mm, maar ik heb 't een prof-stucadoor ook in 5mm zien opbrengen.
 

Berkepeis

  • #4
Ja oke dank jullie wel voor de reacties. Ik heb natuurlijk ook nog anderen om advies gevraagd. Een stucadoor zei tegen mij dat ik, omdat ik het nog niet eerder heb gedaan om fix and finisch te gebruiken, met uiteraard die speciale band en zonder voorbehandelen. Dit is makkelijk te verwerken dan alle andere materialen. En met bewerken bedoelde ik uiteraard niet bewerken met een hamer hahahaha....misschien hamerite hahahaha'.

gr jack
 

Berkepeis

  • #5
Nou naar veel gepraat thuis word het toch glasvezelbehang over de gipsplaten heen. Rest mij nog een vraag dan.........nu ik deze behangsoort ga gebruiken moet ik dan ook de naden met speciaal "band"dichtmaken of kan dit gewoon zonder deze band en gewoon met roodband vullen.

gr jack
 

-stuffie-

  • #6
Alleen band gebruiken op naden die kunnen bewegen. Op de naad tussen twee gipsplaten die op dezelfde lat zijn vastgeschroefd hoeft geen band. Met band maak je het stuccen alleen maar moeilijker. En geen roodband gebruiken maar fix&finish. Eventueel een tweede laag opbrengen als het resultaat niet bevredigend is.
 

Berkepeis

  • #7
Oke maar ik ga de muur niet stucen he in ga het behangen met glasvezelbehang, koud op de gipsplaten met voorstrijk middel uiteraard, dus ik ga alleen de naden vullen. Daar kan ik toch wel roodband voor gebruiken.

gr jack
 

-stuffie-

  • #8
Nee, voor het vullen van naden moet je Fix&Finish gebruiken, geen roodband. Ook niet de speciale gipsplaatvuller, want die krimpt en is veel te duur.
 

Bbtb77

  • #9
Als er iets is dat krimpt is het F&F wel. Het is ook alleen geschikt voor dunne lagen. Wat wel kan is eerst een (vezelversterkte) gipsplaatvuller gebruiken en daarna nog een keer glad maken met F&F.
 

-stuffie-

  • #10
Nog duurder. Ik hou het op F&F. Opbrengen met plakspaan, niet met spatel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu