Gips muurplaten op plafond dichtvoegen

ProfBeun

  • #1
Ik ben een tijdje geleden naar een bouwgigant geweest voor 360cm gipsplaten. Ik had gevraagd waar gips plafondplaten van 360cm liggen en heb deze zodoende opgeladen (20 stuks) zonder er verder over na te denken. Ik heb ze een tijdje laten liggen afgedekt onder plastic en toen ik (na de retourtermijn) de gipsplaten nodig had kwam ik erachter dat het muurplaten zijn. Ik denk "dikke schijt" en heb ze gewoon tegen het plafond aangegooid en ze hangen nu allemaal. Ik moet de schroefgaten nog opvullen en was ook van plan om de naden dicht te voegen omdat ik die naden niet mooi vind. Als je voegband op muurplaten doet ben ik bang dat je als het ware een bobbeltje gaat zien. Dit probleem heb je niet bij plafondplaten, waar de zijkanten iets schuin aflopen zodat het voegsel + papierband vlak kan worden gestreken. Mijn platen zitten strak tegen elkaar aan. Ik ben bang dat het gaat scheuren of brokkelen als ik alleen voeg zonder voegband. Moet ik een heel klein stripje knippen die tussen de naad past of kan ik dit gewoon dichtvoegen zonder voegband?
 

robdeb

  • #2
Dat zijn niet per se muurplaten, maar platen met ronde kant (ipv afgeschuinde kant). Ronde kant platen worden bij uitstek voor plafonds gebruikt. Een plafond of muur belegd met gips met ronde kant is nooit strak af te werken zonder het geheel te stucen. Met vullers zoals un*flott, een finisher, en stapsgewijs schuren krijg je het redelijk glad, maar met strijklicht blijf je hoe dan ook een overgang zien.
 

ProfBeun

  • #3
Mmhhh, zonder brede voegband is het voegsel toch wel glad af te strijken?
 

ProfBeun

  • #4
Daarnaast kan ik niet 123 vinden hoe je een gipsplaat (muur of plafond) moet afwerken.

Het Gamma stappenplan vult de naden en schroefgaten met gipsplaatvuller, doet er voorstrijk over, en het kan gelijk geschilderd worden.

In de uitleg van Vitalie Interbouw (YouTube) is dit heel anders; voegen dichten met vuller en wapeningsgaas / papieren voegband -> Flott-45 aanbrengen -> finishpasta aanbrengen -> glad maken / schuren --->> schilderklaar.

Waarom verschilt dit zo? En wat moet er gebeuren in het geval dat er een zo'n dun wit papierlaagje op zit?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Google eens op: gipsplaat rk of ak
En kijk dan wat je hebt, nogal veel hangt daarvan af.

De Gamma manier geeft een laag afwerkingsniveau, ook kans op schuurtjes. Meer voor een zolder of kinderkamer die snel af moet. Naden en schroefgaten blijf je een klein beetje zien. Vroeger werden de naden helemaal niet dichtgesmeerd en iedereen vond dat toen normaal, nu moet alles glad.
Vitalie geeft in deel 3 uitleg hoe met een dunne laag af te werken, je ziet hem daar ook ergens over een rk voeg heengaan, volgens mij zonder band of tape.
 

robdeb

  • #6
Met een niet vezelversterkte gipsplaatvuller over een rk naad gaan geeft vrijwel altijd scheurtjes. Band bij rk gebruiken is ook niet zo fraai: die blijft bovenop de plaat liggen en blijf je dus zien, tenzij je daar een bult bovenop smeert - maar dan heb je een golvende muur of plafond ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu