Gietijzeren afvoer vervangen in gewapend beton

Ralphe

 • #1
Ik heb een oude gietijzeren afvoer die horizontaal in een betonnen balk zit. Hij komt in het beton uit op een t-stuk (standleiding). Naar beneden toe is er met een rubber tussenstuk een overgang gemaakt naar PVC. Het probleem is dat hij een stuk verderop in het horizontale stuk beton een ongebruikte open aansluiting heeft (niet op foto maar stinkt soms). Het liefst zou ik hem helemaal vervangen. Of dat zomaar kan weet ik niet, ik zie namelijk ook wapening zitten, vlak naast de buis.

IMG_7206.JPG


IMG_7227_b.JPG


IMG_7239.JPGKan die ijzeren afvoer die helemaal door het beton loopt worden vervangen? De betonnen balk moet wel blijven zitten, want op de laatste foto hierboven zie je nog net een uitstulping in het beton (helemaal rechtsboven) die een houten draagbalk draagt (een raveelbalk vanwege de trap). Hier nog een duidelijker foto van dat stukje:

IMG_7242.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  Wat voor diameter heeft die buis en waarvoor is hij in gebruik?

  Zit die ongebruikte opening *in* het beton??

  Wat is boven in de foto's? Wat doet die tape daar?
   

  Ralphe

  • #3
  Het stukje gietijzeren buis dat aan de onderkant uit het beton komt is 110 mm. Dat is dus een t-stuk (want het zit in de standleiding). Wat voor diameter er in het beton op dat t-stuk horizontaal is aangesloten kan ik niet zien aan de hand van het kleine blootliggende stukje. Maar als het goed is heeft er een WC op aangesloten gezeten.

  De ongebruikte opening zit anderhalve meter verder op de horizontale ijzeren buis. Die is zó kort afgeslepen dat ik er weinig mee kan. Vandaar dat ik graag de hele afvoerbuis eruit wil hakken.

  Wat is boven: de gietijzeren buis in het beton ligt dus horizontaal (met een stukje opengehakt aan de onderkant zichtbaar). Op de tweede foto zie je goed het overzicht (liggende bakstenen en de houten trapboom van de achterkant gezien). Je ziet daar ook nog net de rubberen aansluitmof van de eerste foto.

  Wat betreft die tape: dat is een geïmproviseerde afsluitdop op een aftakking van een 45-graden-t-stuk (90 mm) onder het t-stuk in het beton. Vóór die afsluitdop zie je nog een 90-graden-t-stuk 90x50 mm aangesloten naar een 40 mm afvoer, maar dat is nu allemaal niet van belang.
   

  Ralphe

  • #4
  Iemand misschien enig idee of ik iets kan met die ijzeren pijp in het beton?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Wil je de leiding in het beton vervangen, dat moet je onderstempelen wat die balk draagt. Beton wegkappen, wapening heel houden!
  Hierna een bekisting maken en de balk opnieuw storten, bij voorkeur zonder ingestorte rioolbuis.
   

  Ralphe

  • #6
  Bedankt voor de reactie @Rola. Dat is wel wat ingrijpend. Wat onhandig dat ze dat vanaf de bouw allemaal ingestort hebben. Ik wil de buis echt niet meer gebruiken want mijn ervaring met gietijzeren afvoeren is dat er zich een hele lading roest verzamelt in de buis, vooral bij horizontale buizen zoals deze.

  Maar mogelijk dat ik er omheen kan werken door de buis niet meer te gebruiken. Het t-stuk (waar de rubberen mof onder zit) kan ik er misschien uit slopen. Het ligt al een beetje bloot zoals te zien op de foto's.

  Of misschien kan ik dóór het t-stuk een kleinere PVC-buis van bovenaf (ontspanning) in doen en de rubberen mof achterwege laten. Dan heb ik bijv. maar 75 of 50 mm ontspanningsleiding i.p.v. 110 mm (gietijzer), maar dat zal geen probeem opleveren denk ik. Eventueel kan ik daarna weer naar iets groters. Alles van gietijzer wat erboven zit sloop ik er natuurlijk sowieso uit, dus dat kan ik vervangen door eender wat.

  Jammer dat de buis zo moeilijk te vervangen is. Het is wel de aangewezen plek voor de afvoer en er moeten buizen over plafond en muur lopen om de originele gietijzeren buis te omzeilen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu